Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 2 dec 2019
Leestijd: 3 minuten

Martin Scorsese verovert Netflix: een kijkwijzer voor The Irishman en meer

Robert De Niro, Harvey Keitel, Joe Pesci en Al Pacino samen in een maffiafilm van Martin Scorsese. Logisch dat deze Netflix Original het gesprek is bij het koffieapparaat. Een kijkwijzer voor en door de regisseur op Netflix.

Scorsese en Netflix zijn niet een voor de hand liggende match. De iconische regisseur kun je gerust traditioneel noemen, iets wat eerder deze maand onderstreept werd toen hij kritiek leverde op de ‘pretparkfilms’ van Marvel. De regisseur houdt van klassieke cinema. Toch verovert hij nu de filmwereld met een Netflix Original.

I Heard You Paint Houses

De film is gebaseerd op het boek I Heard You Paint Houses van Charles Brandt en vertelt het waargebeurde verhaal van Frank ‘The Irishman’ Sheeran, gespeeld door Robert De Niro. Sheeran is een huurmoordenaar voor de maffia. Een van zijn bekendste werkgevers was vakbondsleider Jimmy Hoffa, die in de film wordt gespeeld door Pacino. Frank Sheeran en Jimmy Hoffa werkten lange tijd samen en in The Irishman zie je het hele verhaal.

The Irishman | Final Trailer | Netflix

Robert De Niro, Al Pacino and Joe Pesci star in Martin Scorsese’s THE IRISHMAN, an epic saga of organized crime in post-war America told through the eyes of World War II veteran Frank Sheeran, a hustler and hitman who worked alongside some of the most notorious figures of the 20th century.

Het idee voor de film kwam niet van Scorsese, maar van De Niro. “Ik kreeg het boek in handen, las het en nam direct contact op met Martin. ‘Laten we hier een film van maken, dit verhaal is ons op het lijf geschreven.’ Niet lang daarna gingen we aan de slag met de bekende gang“, aldus De Niro in de de Netflix-special The Irishman: In Conversation.

Boodschap van de regisseur

Voor alle kijkers van The Irishman heeft Scorsese een boodschap. “Ik stel voor – als je The Irishman wil kijken of films in het algemeen – alsjeblieft, kijk er dan niet naar op een telefoon. Dat is zonde. Maak er een avond of een middag van waarbij je een keer niet op je telefoon kijkt”, draagt de regisseur op in de YouTube-show Popcorn With Peter Travers.

martin scorsese, marvel, films, pretpark, cinema, kunstvorm
Martin Scorsese Bron: AFP / Tiziana Fabi

The Irishman kijken als miniserie

Volgens Martin Scorsese en de meeste recensenten vliegt The Irishman voorbij, maar je kunt niet ontkennen dat een film van 3,5 uur een pittige kluif is. Met afleidingen als social media is dat behoorlijk lang in de tijd van nu. Mensen met een korte aandachtsspanne wordt dan ook aangeraden de film als vierdelige miniserie te kijken. Dit zou de ultieme opdeling moeten zijn:

Aflevering 1: I Heard You Paint Houses
Begin tot 49:00. Stoppen als Jimmy Hoffa een telefoongesprek beëindigt.
Aflevering 2: Hoffa
49:00 tot 1:40:00. Stoppen als Joey the Blond is geïntroduceerd.
Aflevering 3: What Kind of Fish?
1:40:00 tot 2:47:30 Stoppen als Frank Sheeran het huis verlaat.
Aflevering 4: It Is What It Is
2:47:30 tot het einde.

Meer Martin Scorsese-films op Netflix

Er staan meer films van Martin Scorsese op Netflix. Een daarvan is Mean Streets (1973), de maffiafilm die voor Scorsese, Robert De Niro en Keitel de definitieve doorbraak betekende. Een bekendere maffiaklassieker is Goodfellas (1990), met een grote rol voor Pesci en De Niro. The Irishman is extra leuk als je deze twee films eerst hebt gezien.

Andere goede Scorsese-films op Netflix zijn The Departed (2006), Shutter Island (2010) en The Wolf of Wall Street (2013). Ook verscheen de Netflix Original Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story by Martin Scorsese dit jaar. Genoeg kijkvoer, dus.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Martin Scorsese verovert Netflix: een kijkwijzer voor The Irishman en meer
Sluiten