Martin Scorsese zet controversiële kritiek op Marvel films door

De legendarische regisseur Martin Scorsese maakte afgelopen weken geen vrienden door tijdens de promotie van zijn nieuwe film The Irishman flink kritiek te leveren op Marvel. Volgens Scorsese zijn de superheldenfilms geen cinema.

Martin Scorsese zet door

Dat zorgde voor een hoop ophef online, vooral van fans die teleurgesteld waren in hun favoriete regisseur. Ook grote namen uit de Marvel films reageerden, waaronder zelfs regisseurs die in het verleden een Marvel-film voor hun rekening hebben genomen. Check hier bijvoorbeeld wat de regisseurs van Infinity War, Endgame en Guardians of the Galaxy erover te zeggen hadden.

Ook Robert Downey Jr. werd naar de controversiële opmerkingen gevraagd. Net zoals vele collega’s benadrukte hij vooral het respect dat hij voor Scorsese heeft, zonder al te hard in te gaan op de opmerkingen zelf. Vervolgens hoopten we dat het allemaal wel over zou waaien, met wellicht zelfs een klein excuses voor de onhandige opmerkingen van Martin Scorsese zelf.

Minder Marvel, meer ‘echte films’

Pak je popcorn er echter maar bij, want de 76-jarige regisseur is niet van plan om zijn excuses aan te bieden. Tijdens een filmfestival claimde hij zelfs dat bioscopen meer ruimte moeten maken voor echte films, in plaats van de Marvel films die de regisseur zelf vergelijkt met pretparken:

“De waarde van een film die je met een pretpark kunt vergelijken, bijvoorbeeld de films van het type Marvel waarbij de theaters pretparken worden, dat is een andere ervaring. Zoals ik al eerder zei, het is geen cinema, het is iets anders. Of je daar nu voor gaat of niet, het is iets anders en we moeten er niet mee overspoeld worden. En dat is dus een groot probleem. We hebben de bioscoopeigenaren nodig om actie te ondernemen zodat bioscopen films kunnen vertonen die echt een verhaal vertellen.”

Dat zei de regisseur tijdens een panel over de toekomst van de bioscoop, tijdens het London Film Festival. Daar werd ook The Irishman getoond, zijn Netflix Original.

BFI on Twitter

@TheIrishmanFilm @TriciaTuttle @FrancineFilm Martin Scorsese discusses the future of cinema at an #LFF press conference for #TheIrishmanFilm ?️”Allow theatres to show films that are narrative films.” https://t.co/Zz19pk0dmZ

Balans

De kern van wat Scorsese hier zegt is niet bijzonder controversieel. Ook fans van superheldenfilms zijn het waarschijnlijk met hem eens dat er een balans moet zijn, een mix van verschillende soorten films. Zo treurt Jennifer Aniston bijvoorbeeld om het verdwijnen van de romcom.

Tegelijkertijd zorgen diensten als Netflix er juist voor dat de films van regisseurs als Scorsese juist een veel groter publiek kunnen bereiken. Zelfs voor de meest obscure indiefilms hoef je niet langer uren naar een lokaal filmhuis te rijden. Dat de balans daardoor flink is verschoven, is een verandering die de oude garde waarschijnlijk beter kan omarmen dan zich ertegen verzetten. De Disney-trein ga je voorlopig niet stoppen…

Reageer op artikel:
Martin Scorsese zet controversiële kritiek op Marvel films door
Sluiten