Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 5 nov 2019
Leestijd: 2 minuten

Zo wilde Martin Scorsese Joker maken (en waarom het niet lukte)

Martin Scorsese heeft zich tijdens het promoten van The Irishman nou niet bepaald geliefd gemaakt onder Marvel fans. Hij vergeleek de superheldenfilms met pretparken, een vergelijking die hij ondanks tegengas van Disney CEO Bob Iger vandaag doorzet in een opiniestuk in de New York Times.

Martin Scorsese en Joker

Je zou bijna vergeten dat hij zelf ook zijn naam heeft verbonden aan een superheldenfilm. Althans, een op comics gebaseerde film. Hij is de executive producent voor Joker, en zijn films vormden de inspiratie voor de succesfilm. Sterker nog, het had weinig gescheeld of hij had zelf de grimmige film geregisseerd.

Dat blijkt uit een recent interview tijdens de promotie van zijn nieuwe Netflix Original, The Irishman:

“Ik ken de film heel goed. Ik ken regisseur Todd Phillips heel goed. Mijn producente Emma Tillinger Koskoff heeft het geproduceerd. Ik heb er de afgelopen vier jaar veel over nagedacht en uiteindelijk besloten dat ik er geen tijd voor had. Vanwege persoonlijke redenen ben ik niet betrokken geraakt. Maar ik ken het script heel goed. Het heeft een echte energie, en Joaquin. Het is opmerkelijk werk.”

Martin Scorsese Marvel films
Martin Scorsese Bron: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP Bron: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP

De timing

Die timing maakt een hoop duidelijk. Als Joker al vier of vijf jaar geleden als project begon, dan had de film Silence in de weg kunnen staan. Dat is een passieproject van Scorsese dat uiteindelijk in 2016 uit kwam. Maar er is nog één belangrijke factor die de keuze van de legendarische regisseur heeft beïnvloed.

Martin Scorsese verklaarde tegenover BBC Cinematic dat hij het personage abstracter wilde maken, in plaats van het eindresultaat dat nu in de bioscoop draait. Dus geen Arthur Fleck die uiteindelijk de letterlijke Joker wordt. Warner Bros. had echter geen trek in een abstractere, indirectere versie van het personage. De studio keek destijds vooral nog naar Marvel, de grote concurrent.

Oftewel, de studio wilde een groot cinematic universe opzetten. De manier waarop Joker uiteindelijk los staat van de andere films, was destijds nog geen optie. Oftewel, de visie van Scorsese sloot niet aan op de strategie van Warner Bros.

Later in de ontwikkelingscyclus van Joker veranderde alles. Toen was Justice League achter de rug, en kwam de studio erachter dat Marvel kopiëren niet de way to go was. Opeens was het wel een optie om losstaande verhalen te vertellen. Men kon echter niet meer bij Scorsese aankloppen, want toen zat hij al middenin een ander project dat hij al heel zijn leven wilde realiseren: The Irishman.

Iedereen wint?

Uiteindelijk lijkt iedereen te winnen. The Irishman wordt geprezen door critici, en Joker is een verpletterend succes. Toch zullen we ons eeuwig blijven afvragen hoe een Joker film van Martin Scorsese eruit zou hebben gezien… Check hier waar je in Nederland The Irishman in de bioscoop kunt kijken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

BBC Cinematic

Reageer op artikel:
Zo wilde Martin Scorsese Joker maken (en waarom het niet lukte)
Sluiten