Redactie
Redactie Clothing 28 jan 2016

Het mysterie van Mark Zuckerberg’s stijl

Mark Zuckerberg staat niet bepaald bekend als een mode-icoon, en dan drukken wij ons nog voorzichtig uit. Is Zuckerberg echt hopeloos op het gebied van mode? Is het, zoals hij zelf stelt, omdat hij er simpelweg geen tijd aan wenst te besteden of is het stiekem gewoon goede marketing?

Want.nl toonde begin deze week deze foto van de kledingkast van Mark Zuckerberg. De Facebook CEO staat erom bekend elke dag het zelfde te dragen: een grijs shirt met een grijze hoodie.

Wie nog mocht twijfelen aan het verhaal dat Zuckerberg elke dag hetzelfde draagt, zal nu wel overtuigd zijn. De schathemelrijke oprichter van Facebook heeft zelf een eenvoudige verklaring voor het feit dat er geen variatie aanwezig is in zijn garderobe: hij heeft door zijn drukke baan helemaal geen zin en tijd om zich druk te maken over wat hij aan gaat trekken.

Dat klinkt aan de ene kant plausibel maar aan de andere kant ook een beetje vreemd voor een man die zonder blikken of blozen een compleet modehuis zou kunnen kopen, zich elk stukje maatwerk moeiteloos kan veroorloven én desnoods een persoonlijke stilist zou kunnen inhuren om zijn kleding uit te zoeken en klaar te hangen. Maar misschien wíl Zuckerberg dit helemaal niet en boeit het hem oprecht niet wat hij draagt. Als dat laatste het geval is, moeten wij hem aan de ene kant kudos geven voor zijn karakter maar aan de andere kant doet dat een beetje pijn in ons Manners-hart. Want zeg nu eerlijk: als jij Mark Zuckerberg money had, hoe zou jij er dan bijlopen? Niet in een grijs t-shirt met een fantasieloze hoodie, gokken wij.

Het is wel duidelijk: veel variatie zul je niet vinden in Zuckerberg’s kledingstijl, behalve wanneer een formeel evenement hem dwingt tot het dragen van een pak.

Er is nog een andere mogelijke verklaring. Zoals we allemaal inmiddels wel weten, is Markie geen domme jongen. Zou het zo kunnen zijn dat het feit dat hij zo nadrukkelijk naar buiten treedt met zijn ‘stijl’ stiekem gewoon een ontzettend goede PR-truc is? Zuckerberg de filantroop: maar ook de normale jongen, de antiheld, het complete tegenbeeld van flashy beroemdheden met geld. ’t Maakt hem sympathiek…. het zou zomaar kunnen. Ook Steve Jobs had een handelsmerk in zijn persoonlijke stijl: de coltrui. Maar hem hoorde je daar nooit over.

Hoe denk jij dat het zit met Zuckerberg en zijn fantasieloze garderobe?

Reageer op artikel:
Het mysterie van Mark Zuckerberg’s stijl
Sluiten