Redactie
Redactie Life 15 nov 2018

‘Mark Zuckerberg woedend op Apple, verbiedt iPhones voor Facebook-managers’

Facebook-opperhoofd Mark Zuckerberg is een vreemde snuiter, zo vinden velen. Niet alleen vanwege zijn ietwat afwijkende blik, maar ook omdat hij regelmatig de privacy van Facebook-gebruikers schendt. Zijn laatste ‘wapenfeit’: een verbod op iPhones voor alle managers die op het kantoor van Facebook rondhuppelen.

De reden is volgens The New York Times een interview met dezelfde krant in maart dit jaar, waarin Apple-CEO Tim Cook fel oordeelt over het schandaal rondom Cambridge Analytica en Facebook. Toen Zuckerberg dit interview onder ogen kreeg, scheen hij kokend van woede alle managers van het platform te hebben gesommeerd om over te stappen om een Android-toestel. Zelf beweert Mark dat hij dit wilde, omdat het gros van de Facebook-gebruikers Android gebruikt.

De woede van Mark was daarmee nog niet gestild. Het hoofd van Tim Cook moest op een – figuurlijke – spies eindigen, zo lieten ingewijden bij Facebook weten. Samen met een een aantal kopstokken van het sociale netwerken werd in een achterkamer een lastercampagne tegen Apple voorbereid.

Facebook en Apple op de vuist

PR-bureau Definers Public Affairs werd aangeslingerd om de Apple CEO in meerdere nieuwsberichten als een hypocriet te schetsen. Ook Google was de Sjaak in het masterplan van Zuckerberg. Zo werden journalisten gevoerd met schimmige praktijken van de zoekgigant (artikel 1,2,3,4). Op zich geen slechte zaak als de reuzen in Silicon Valley elkaar scherp houden op het gebied van datamisbruik van gebruikers, maar de motivatie van de Facebook-baas is niet helemaal de juiste.

Zoals het een brave journalist betaamt, pleegde The New York Times hoor en wederhoor, dus ook Facebook kreeg een stem in dit verhaal. Facebook COO Sheryl Sandberg ontkent de lastercampagne niet, maar zegt dat het management van het grootste sociale platform ter wereld niet op de hoogte was. Banden met het PR-bureau zijn inmiddels verbroken.

Tim Cook neemt nog altijd geen woord terug, maar versterkt zijn verhaal juist door te waarschuwen voor datamisbruik van online diensten. Onze collega’s van online Apple-magazine One More Thing schreven daar het volgende bericht over.

Reageer op artikel:
‘Mark Zuckerberg woedend op Apple, verbiedt iPhones voor Facebook-managers’
Sluiten