Pim Jansen
Pim Jansen Life 30 sep 2018

Opnieuw gedoe: Facebook gebruikt jouw telefoonnummer voor duistere praktijken

Als Elon Musk het ene schandaal na het andere aan zijn broek krijgt, kan de andere jonge CEO natuurlijk niet achterblijven. Ook Mark Zuckerberg slaagt er in om wederom de schijnwerpers op zich gericht te krijgen. Deze keer niet vanwege Cambridge Analytica, wel vanwege mogelijk misbruik van vertrouwelijk verstrekte gegevens. Foei Mark!

Amerikaanse onderzoekers hebben aangetoond dat Zuckerberg gegevens van Facebook-gebruikers, die ze zelf niet delen, gebruikt voor het gericht tonen van advertenties. Hoe zit dat dus in elkaar? Als je een beetje veilig gebruik wil maken van Facebook, kun je er voor kiezen om een extra beveiligingslaag te activeren zodat je dus niet alleen een wachtwoord nodig hebt, maar ook een telefoonnummer. Dat nummer deel je dus niet, je stelt het wel beschikbaar aan Facebook. En daar is Mark dus erg blij mee. Op die manier weet Facebook dus waar je vandaan komt en kan het gebruikt worden om je advertenties voor te schotelen die relevant zijn voor jou.

Schaduwcontactinformatie Facebook

Facebook is meer dan een social media platform, het lijkt er steeds meer op dat het fungeert als centrale verzamelplek voor allerlei data. Zo weet men wat je leuk vindt, wie je online vrienden zijn, wat je post en waar je op reageert. Dat is op zich niet problematisch. Wat veel mensen echter vergeten is dat Facebook ook andere, niet gedeelde informatie heeft over jou. Dat zijn de gegevens die je zelf hebt aangeleverd. Denk aan je telefoonnummer en je e-mailadres. Die informatie kan dus gebruikt worden voor het gericht adverteren. Zo zie jij bijvoorbeeld die advertentie voor boxershorts bij de lokale textielboer wel en ziet je neef die veel verder weg woont diezelfde advertentie niet.

Er is echter nog een andere mogelijkheid waarop Facebook gegevens in handen krijgt die je helemaal niet hebt verstrekt. Bijvoorbeeld jouw contactgegevens als een vriend die deelt. Messenger is daar een bekend voorbeeld van. Op die manier krijgt Mark Zuckerberg toch jouw gegevens zonder dat je ze zelf hebt verstrekt.

Vrienden delen jouw contactinformatie

Wat ook kan gebeuren is dat een van je vrienden zijn contacten met Facebook deelt. Messenger vraagt hier bijvoorbeeld vaak om. Zo kan een van je vrienden er toch voor zorgen dat je nummer bij het bedrijf van Mark Zuckerberg terechtkomt. Volgens de onderzoekers is het daarna een koud kunstje om deze gegevens aan elkaar te koppelen en te gebruiken als zogenaamde schaduwcontactinformatie. En adverteerders zijn daar dol op. Een adverteerder die namelijk gericht zijn of haar doelgroep kan bereiken zal veel efficiënter kunnen adverteren.

Europese privacywetgeving

Is deze methode wel legaal denk je nu waarschijnlijk. Het antwoord is simpelweg ‘nee’. De zogenaamde ‘schaduwcontactinformatie’ kun je niet downloaden als je een export wilt downloaden van alle gegevens die Facebook van jou heeft. En daarmee laat Mark Zuckerberg duidelijk zien dat hij weinig op heeft met de Europese privacywetgeving. Nu is hij niet op zijn achterhoofd gevallen en dus ontkent Facebook niet dat het gebeurt. Echter claimt het bedrijf dat alle gebruikers de mogelijkheid hebben om aan te geven of ze bepaalde gegevens wel of niet delen. Eigen domme schuld dus volgens Mark.

De impact van het misbruik

Zo eenvoudig is het niet. Ook al zal dit niet direct juridische gevolgen hebben voor Facebook, het heeft wel een behoorlijke impact. Doordat veel mensen een twee-traps-verificatie ideaal vinden, is het misbruik van de verstrekte gegevens zeer kwalijk. Het gaat namelijk niet om een techniek die alleen in gebruik is bij Facebook. Ook andere websites en organisaties maken van diezelfde techniek gebruik om de bezoekers / gebruikers een veilige ervaring te bieden. Een ander kan dan immers niet enkel met je wachtwoord inloggen. Het misbruik hiervan kan de betrouwbaarheid en de geloofwaardigheid ernstig aantasten. Dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn.

Reageer op artikel:
Opnieuw gedoe: Facebook gebruikt jouw telefoonnummer voor duistere praktijken
Sluiten