‘Mario + Rabbids Kingdom Battle Hands On’: een toffe game voor de Switch

Als je aan Mario denkt, dan denk je waarschijnlijk aan de diverse platformgames met de Italiaanse loodgieter in de hoofdrol. Tegelijkertijd zijn er genoeg andere games waarin hij op een andere manier werd ingezet. Denk maar aan de Mario Kart-reeks, de diverse RPG’s waarin hij schitterde, en natuurlijk heb je nog de Smash Bros-reeks waarin hij het samen met zijn Nintendo-vrienden uitvecht. De nieuwste game waarin Mario schittert is Mario + Rabbids Kingdom Battle.

Daarin maken Mario, Luigi en Princess Peach gebruiken van geweren en wordt het vrolijke gezelschap aangevuld door de Rabbids uit de Rayman-reeks. Een aantal van deze konijntjes heeft een bijzonder pakje aangetrokken om zo te lijken op de bekende Nintendo-personages.

Het is een mix die in eerste instantie vreemd aanvoelt. Dat is dan ook de reden dat de meeste gamers nogal negatief reageerden op het concept toen het werd uitgelekt. Ook wij waren sceptisch. Maar nu we de game een paar uur in Parijs hebben gespeeld is die twijfel eigenlijk als sneeuw voor de zon verdwenen. Mario + Rabbids Kingdom Battle is een game die uniek aanvoelt en genoeg diepgang lijkt te bieden om je vele uren te vermaken.

Qua gameplay kun je de game het beste vergelijken met een titel als XCOM. Het grootste gedeelte van de game bevindt jij je in tactical turn-based gevechten. Daarin kun je per beurt met jouw personages bewegen, waarbij het verstandig is om dekking te zoeken. Van daaruit probeer je dan de tegenstanders te bestoken, om ze zo uit te schakelen en het level te voltooien. Het is een basis die redelijk voor zich spreekt. Het mooie echter aan Mario + Rabbids Kingodm Battle is dat er enorm veel variabelen zijn die elk gevecht uniek maken.

Speciale krachten

Zo krijg je al snel te maken met de speciale krachten die jouw personages hebben. Daarmee kun je bijvoorbeeld één van jouw eenheden naar voren sturen, om hierna een tweede personage naar deze eerste te sturen. Vervolgens lanceert het eerste personage het tweede personage naar een nieuwe plek waar je normaal gesproken niet bij zou kunnen, en met deze positie flankeer je de vijand. En dat is nog maar de basis.

Er zijn uiteindelijk echt tientallen verschillende tactieken te bedenken waarop je je tegenstanders de baas kan zijn en de diepgang daarvan maakt echt veel indruk. We hebben het maar een paar uur gespeeld, maar we denken nu al te kunnen stellen dat dit een game gaat zijn waar je heel wat uren in kwijt kunt.

Naast de sterke tactische gameplay, is het totaalplaatje ook dik in orde. Op visueel gebied is de game gewoon goed. Omgevingen zijn heerlijk kleurrijk, de Nintendo-personages zijn alsof ze gemaakt zijn door Nintendo zelf (de game wordt ontwikkeld door Ubisoft) en de werelden waarin je terechtkomt zijn stuk voor stuk uniek.

Tussen de gevechten door heb je kleine stukken waar er puzzels opgelost kunnen worden of heb je optionele gebieden die je kunt verkennen om zo extra munten te verzamelen, waarmee je nieuwe wapens kunt kopen. Ook zijn er genoeg momenten waarop het verhaal vordert en dan valt op dat de game vol zit met kleine geintjes en knipogen naar de geschiedenis van de Mario-reeks.

Tof baasgevecht

Absoluut hoogtepunt van de speelsessie was op het einde, waarbij we een prachtig baasgevecht voorgeschoteld kregen. Het gevecht zelf liet zien hoe verdomd pittig de game kan zijn, maar het is eigenlijk de voorbode die het mooiste is.

Een Rabbid zingt in opera-vorm Mario toe en vertelt hem met zang hoe hij in Mario Kart het liefst een rood schild naar zijn hoofd gooit. En hij maakt grapjes over Mario’s eerste avontuur op de NES waarin Toad na elk kasteel wist te vertellen dat de prinses toch echt in een ander kasteel zit. Het zijn dit soort momenten die voor een glimlach op je gezicht zorgen.

Tot slot kent de game ook nog een coöperatieve modus, waarbij je samen met een vriend op één Switch speelt en per persoon twee helden kiest. Vervolgens moet je om de beurt bepalen wat je doet en overleg je hoe je het beste kunt samenwerken. Het is niet iets waarvoor je de game haalt, maar een leuk extraatje is het zeker.

Heel lang hoeven we niet meer op de game te wachten. Mario + Rabbids Kingdom Battle komt op 29 augustus uit en verschijnt dan exclusief op de Nintendo Switch.

Reageer op artikel:
‘Mario + Rabbids Kingdom Battle Hands On’: een toffe game voor de Switch
Sluiten