Marlon Labrie
Marlon Labrie | LinkedIn Life 24 jan 2019

Manners X Dakar Rally 2019: de ultieme Dakar ervaring

De stofwolken zijn opgetrokken, de benzinedamp is uit de lucht en het bivak is verlaten, de Dakar Rally van 2019 zit erop. De legendarische woestijnrally werd dit jaar volledig in Peru gereden en dat betekende zand, zand en nog eens zand. Wij werden door Mini Nederland en haar Mini X-Raid team uitgenodigd om de zwaarste woestijnrally aller tijden van 3 tot 8 januari van dichtbij mee te maken en de Dakar sfeer te proeven.

Dakar Rally 2019

Het motto van de Dakar dit jaar is 100% Peru, 100% Dakar! De rally wordt dit jaar volledig in Peru gereden en behoud door de enorme zandduinen zijn authentieke Dakar imago. Het is dit jaar een loodzware editie met tien etappes die in het teken staan van oneindige zandduinen, zandvlaktes, kuststroken en het fysieke en mentale uithoudingsvermogen van de coureurs.

Mini X-Raid team

Op uitnodiging van Mini mochten we afreizen naar het zonnige Lima om het geweld van de Dakar van dichtbij mee te maken. Het team waarmee Mini deelneemt aan de rally is het Mini X-Raid team dat sinds 2011 bestaat. Het team mocht van 2012 tot aan 2015 de Dakar titel boven hun hoofd tillen! Ook dit jaar wilden ze met top coureurs Nani Roma, Cyrill Depress, Carlos Sainz en Stéphane Peterhansel en hun buggy’s en auto’s een gooi doen naar de titel.

Shakedown en een co-drive met Yazeed Al-Rajhi

Op 4 januari was het tijd voor de shakedown van het Mini X-Raid team. Op deze dag scheuren de coureurs met hun bolides korte stukken door de stoffige duinen en stellen de monteurs de auto ieder uur af totdat de auto helemaal Dakar klaar is. Een prachtig schouwspel om mee te maken die in het teken staat van de geur van benzine, zand, zweet en heel veel gereedschap.

Het absolute hoogtepunt van de dag, een co-drive met Mini X-Raid coureur Yazeed Al-Rajhi. Ik mocht plaats nemen naast de befaamde Mini coureur en hij liet mij een knap staaltje van zijn rally-rijkunsten zien. Ik ging als een cocktailshaker tekeer terwijl Yazeed in zijn wild driftende Mini door de Peruaanse duinen heen danste.

Openingsceremonie Dakar 2019

De zesde van januari ging het helemaal los tijdens de officiële opening van de Dakar Rally van 2019. Alle 334 dappere rijders werden het podium opgeroepen om hun voertuig te laten brullen en zichzelf voor te stellen aan de duizenden enthousiaste toeschouwers. Van Tim & Tom Coronel tot aan Nani Roma door naar Toby Price, iedere Dakar-held kwam aan bod en de Dakar Rally van 2019 mocht nu echt gaan beginnen! Op naar de eerste loodzware etappe, van Lima naar het zanderige Pisco.

Dakar etappe 1: Lima – Pisco

Hoe kom je in Pisco? Met een gloednieuwe Mini Countryman natuurlijk. Een roadtrip van 250 kilometer dwars door adembenemende landschappen en ongerepte natuur. Eenmaal aangekomen in Pisco mochten we onze borst natmaken voor een goede pot Dakar! De coureurs werden voor het eerst op de proef gesteld met een etappe van 84 kilometer dwars door de zandduinen van Pisco.

Wie een goede plek wil hebben om de rally te kijken heeft twee keuzes. Of je loopt een kilometer door het mulle zand (waar je met 35 graden wat minder zin in hebt) of je laat je afzetten door een Peruaan met een enorme buggy waar een open V8 motor in ligt. Een rit die je door elkaar schut, zandstraalt en stof laat happen. Je krijgt bijna het gevoel of jezelf meedoet aan de beruchte woestijnrally. Eenmaal op de zandduin aangekomen is de Dakar een vrij simpel concept. Je staat tot aan je knieën in het zand en wacht totdat alle Dakar helden voorbij komen scheuren. Uiteindelijk kwam alles voorbij, van scheurende auto’s tot zandbeukende crossmotoren. Een geweldige ervaring die in het teken stond van brullende motoren, zand, gezelligheid en Peruaanse gastvrijheid!

Dit allemaal sloten we af met een nacht in het befaamde Dakar bivak, de plek waar de coureurs overnachten en hun voertuigen weer oplappen. Uiteraard bleven wij daar ook overnachten en niet in een lullig pop-up tentje, nee bovenop de Mini Countryman! We brachten de nacht door in een uiterst comfortabele rooftop tent die letterlijk midden in het Mini X-Raid kamp stond, hoe gaaf is dat? Kortom een pracht ervaring voor de motorsportliefhebber!

Meer lezen over onze Dakar avonturen? Lees hier over onze ontzettend gave roadtrip va Lima naar Pisco!

Photo’s by Robin Timmermans, Colourful Rebel

Reageer op artikel:
Manners X Dakar Rally 2019: de ultieme Dakar ervaring
Sluiten