Redactie
Redactie Films & Series 4 aug 2015

Manners x Affligem: exclusief bij Benjamin Herman

Als jong kereltje kwam hij naar Nederland, de in Londen geboren saxofoonheld Benjamin Herman. Nederland werd zijn thuis en op muzikaal gebied werd dat Studio 150: een haast legendarische studio middenin Amsterdam waar hij veel van zijn albums opnam en waar ook Michael Jackson, om nog maar een naam te noemen, graag vertoefde. Een studio waaraan Benjamin warme herinneringen bewaart en waarvan hij afscheid wilde nemen met nog één laatste concert voor intimi. Benjamin gaat door, maar studio 150 sluit zijn deuren en verhuist naar een nieuwe locatie. Wij waren bij dit exclusieve afscheidsconcert en spraken met Benjamin. Naast begenadigd en internationaal gerespecteerd saxofonist is Benjamin Herman ook Affligem Knight en hoofd van Affligem’s ‘Sounds’ netwerk binnen de Affligem Society. Dat word je niet zomaar en Benjamin is hiervan het bewijs. Benjamin kan dan ook prachtig vertellen over zijn passie, keihard werken en jezelf constant blijven verbeteren.

Exclusief voor Affligem en genodigden gaf Benjamin Herman een prachtig concert in Studio 150 die op de huidige locatie zijn deuren sluit. Manners sprak hem.

Het concert van Benjamin Herman was speciaal. Allereerst vanwege de emotionele lading, want voor veel artiesten betekent het afscheid van de karaktervolle studio toch echt wel iets. Maar het was ook speciaal omdat wij hier samen met enkele vrienden van Benjamin en heren van de Affligem Society bij mochten zijn.

Voorafgaand aan het memorabele gesprek, waren wij onderdeel van de ouderwets goede gesprekken van de Affligem Society.

‘Mochten’ is het toverwoord, want dit was echt een moment waar velen bij hadden willen zijn. Maar slechts enkelen hadden het voorrecht, waaronder wij. En zo stonden wij op een zomerse avond onder het genot van een glas Affligem en een ondergaand zonnetje te praten met heren als Reinier van der Aart, James Veenhoff en Gyula Öry.

Wat je precies van Benjamin Herman kunt verwachten, weet je nooit. Zijn repertoire is ontzettend breed. Benjamin draait zijn hand niet om voor een stuk klassieke jazz maar speelt ogenschijnlijk even eenvoudig een funky sessie en alles daar tussenin. Eén ding weet je wel van tevoren: dat het goed wordt.

Een emotionele avond voor Benjamin Herman, die met een fantastisch concert afscheid nam van de iconische Studio 150.

Het was fantastisch om zo’n gedreven muzikant van dichtbij in actie te zien. Dat dit gebeurde met zo’n klein gezelschap, maakte het des te specialer. Het broeide in Studio 150. Terwijl Benjamin en zijn band, bestaande uit diverse internationale artiesten, de ruimte vulden met sfeervolle klanken, steeg de temperatuur en bleven de glazen Affligem van verbazing even in de hand, in plaats van aan de lippen.

Wat was dit ontzettend gaaf. Benjamin genoot zichtbaar van dit bijzondere moment en hetzelfde gold voor het selecte publiek. De ene keer werd er onder luid geproost stilgestaan bij het moment, de andere keer was de zaal muisstil en betoverd door de virtuozen op het podium.

Het plezier en de passie spatten eraf bij de saxofoonheld.

Soms was iedereen er ook gewoon even stil van.

Na afloop lieten wij ons samen met Benjamin nog een glas Affligem smaken en spraken wij hem exclusief. Zijn muziek spreekt boekdelen maar het verhaal achter zijn muziek, zijn passie, is inspirerend. Wij leerden Benjamin kennen als een uitermate gepassioneerd professional en spraken hem over uitdagingen in het leven, bewust stilstaan bij de mooie momenten, zijn leven als muzikant en zijn niet-aflatende motivatie om te blijven leren en verbeteren. Geniet van dit inspirerende interview in het videoverslag dat wij maakten op deze memorabele avond.

Dat was ‘m dan: Benjamin’s laatste sessie in de Amsterdamse studio.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Manners x Affligem: exclusief bij Benjamin Herman
Sluiten