Video report: is rijden in een waterstofauto de toekomst?

Dat onze manier van rijden aan verandering onderhevig is, mag geen nieuws meer zijn. Het gebruik van de verbrandingsmotor op benzine of diesel verandert langzaam naar allerlei duurzamere oplossingen, waaronder de waterstofauto. Is dat al mogelijk dan, rijden op waterstof? Zeker! Manners’ Leroy en Rutger van WANT probeerden ‘m uit.

De Toyota Mirai is één van de twee waterstofauto’s die je kunt tegenkomen op het Nederlandse asfalt. Slechts een handje vol rijdt nu pas rond met dit hoogstaande stukje techniek, maar onderzoekers zijn optimistisch: rijden op waterstof lijkt de ‘groene’ doorbraak te kunnen worden. De uitstoot van dit type auto is namelijk niks anders dan – je ziet hem al aankomen – water.

De Toyota Mirai, een van de eerste waterstofauto’s

Investeren in groen waterstof

De obstructies in vergelijking met andere duurzame mobiliteitsvormen zijn lager – de actieradius is hoog, tanken duurt kort en kan gewoon bij een tankstation en ook gedoe met stekkers is overbodig –  maar feit blijft: ook waterstof moet met groene stroom worden opgewekt. Juist daar liggen kansen voor multinationals om op in te spelen. Zo investeert Shell vanaf 2020 een miljard dollar per jaar in de New Energies divisie die zich richt op de opwekking en ontwikkeling van meer en schonere energie, door het aanleggen van windparken in de Noordzee en het faciliteren van bijvoorbeeld waterstofgas bij bestaande tankstations.

Smaakvol design

Dan nog iets anders: Toyota bewijst dat CO2-neutraal absoluut niet in een futuristisch ogend ruimteschip op wielen hoeft te gebeuren. De Mirai is een doodnormale auto met een smaakvol design. Het goede nieuws is dat wij bewapend met GoPro’s en een videoteam de kans kregen om ‘m uit te testen. Zo gezegd pakten we onze zonnebrillen en maakten we een roadtrip naar Duitsland.

Hoe werkt dat nou, dat rijden op waterstof? Wat is de actieradius? Hoe werkt het tanken? En is het wel veilig of zit je op een rijdende bom? We vertellen en laten het je zien in de onderstaande video.

In samenwerking met Shell

Reageer op artikel:
Video report: is rijden in een waterstofauto de toekomst?
Sluiten