Martyn de Jong
Martyn de Jong Life 21 jun 2014

Travel Manners: Een bezoek aan Noord-Ierland

Wie bij Noord-Ierland denkt aan groene kabouters met klavers en potten goud, zit er ver naast. Noord-Ierland is de laatste jaren een booming regio geworden, waar steeds meer toeristen hun heil lijken te zoeken. Ook Manners ging op pad om onderzoek te doen naar ‘het goede leven’ van Belfast. Lees hier onze bevindingen…

Na vertrek vanaf Schiphol, bevind je je amper twee uur later in Belfast, het historische hart van Noord-Ierland. Er zijn meerdere vluchten per dag en voor ongeveer 100 euro vlieg je al op en neer, wat deze stad perfect maakt voor een (lang) weekend weg. Eenmaal aangekomen in Belfast, zie je vrijwel meteen wat deze stad zo bijzonder maakt. Belfast is gelegen aan zee en wordt omringd door eindeloos veel groen en schitterende natuur, wat je het beste biedt van twee werelden.

‘Je zou Noord-Ierland als een soort klein Nieuw-Zeeland kunnen zien, waar het landschap ook elk halfuur totaal anders kan zijn.’

Mocht je helemaal geen rust en natuur nodig hebben, dan tref je in het centrum werkelijk alles aan wat je kunt verwachten van een moderne stad. Er zijn ontelbare restaurants, kroegen en er worden wekelijks meerdere concerten, exposities en andere (grote) evenementen georganiseerd. De hoeveelheid hiervan is verbazingwekkend, vooral gezien het aantal inwoners van de regio. Noord-Ierland lijkt hierdoor goed ingesteld op grote hoeveelheden bezoekers van buitenaf. Zo organiseerde de lokale whiskeydistilleerderij van de welbekende ‘Bushmills Whiskey’ onlangs een groot festival op hun eigen terrein. Hier waren, naast proeverijen en rondleidingen door de 400 jaar oude brouwerij, ook diverse optredens van Ierse en internationale artiesten, zoals de leadsinger van The Snow Patrol.

De proeverijen van Bushmills zijn voor liefhebbers van een goed glas Whiskey een absolute aanrader. Tijdens een proefsessie van meer dan een uur, gaan één voor één de beste flessen open. Onder begeleiding van een expert, word je drinkenderwijs door het historische assortiment heen gepraat. Je kunt hierdoor kennismaken met alle Whiskeys die Bushmills produceert; van de ‘Bushmills Black Bush’ tot de beroemde ‘Bushmills 21 Year’. Ook wanneer je nooit eerder een glas whiskey hebt aangeraakt, is dit een mooie gelegenheid om deze verfijnde drank te leren drinken.

Wanneer je hierna lekker in de stemming bent gekomen, kun je besluiten om het drinken voort te zetten in één van de vele gezellige kroegen van de regio. Een lokale aanrader is de ‘Filthy Quarter’ in Belfast, waar je onder genot van live muziek en een hoop vlotte mensen kunt proeven van andere typisch Ierse dranken als Guinness. Zelfs doordeweeks is het op dit gezellige pleintje vaak een feest van jewelste; Ieren houden nou eenmaal van een drankje of twee. Als volk zijn zij – wellicht mede hierdoor – vlot en spraakzaam. Je staat in de kroeg praktisch nooit alleen en zelfs de vrouwen nemen hier initiatief om een praatje te maken. Dit maakt uitgaan een bijzondere ervaring waarbij je continu in de weer bent met mensen om je heen.

Om de volgende dag bij te komen van je nachtelijke avonturen, kun je besluiten om lekker uit te waaien tijdens een prachtige rit door het Noord-Ierlandse kustgebied. Het landschap is bijzonder rustgevend en erg afwisselend. Je komt langs kleine dorpen, havens, heuvels en zelfs een aantal bergen. Je zou hierdoor Noord-Ierland als een soort klein Nieuw-Zeeland kunnen zien, waar het landschap ook elk halfuur totaal anders kan zijn.

Waarschijnlijk is dit ook één van de redenen dat Games of Thrones hier voor een deel is opgenomen. Je kunt als liefhebber van de serie de filmlocaties bezoeken en ervaren hoe de Game of Thrones beelden wel/niet overeenkomen met de daadwerkelijke omgeving. Zo werd de onderstaande ‘Ballintoy’ haven gebruikt als één van de fictionele dorpen in het tweede seizoen van de serie.

Wanneer je onderweg een goede portie verse fish & chips hebt genuttigd, kun je voldaan terugkeren naar de stad; waar je wellicht logeert in één van de vele luxe hotels van Belfast. Met name het ‘Malmaison Belfast’ is een uitstekend hotel voor reizigers die in luxe willen verblijven. Als je de mogelijkheid hebt om – net als wij – een nachtje in de Executive suite te verblijven, is dit de moeite meer dan waard. Met meerdere flatscreens, een tweepersoons regendouche, Bose geluidssysteem en een biljarttafel, begeef je je hier in de luxe van een Ierse Donald Trump.

Kortom, Noord-Ierland heeft alles in huis om jou van de ideale vakantie te voorzien. Als je op zoek bent naar toffe winkels, uitgaan en het Bourgondische leven, ben je in Noord-Ierland absoluut aan het juiste adres. Ook rust en roering zijn hier optimaal in balans, waardoor je de keuze hebt om je vakantie naar eigen smaak in te richten. Daarbij is er, voor zowel de luxe levensgenieter als iemand met een kleinere beurs, genoeg horeca en entertainment op een passend bestedingsniveau. Deze toegankelijkheid, de sfeer en de natuur maken Noord-Ierland  een must see bestemming om zeker een keer te bezoeken.

Voor meer informatie omtrent evenementen en accommodatie, kijk op Ierland.com

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Travel Manners: Een bezoek aan Noord-Ierland
Sluiten