Redactie
Redactie Human Interest 24 sep 2018
Leestijd: 5 minuten

Manners ontmoet Yossi Eliyahoo: eigenaar van Momo, Mr Porter, The Duchess en meer

Yossi Eliyahoo, creatief hospitality entrepreneur en eigenaar van THE ENTOURAGE GROUP, debuteerde in 2008 in Nederland met Restaurant, Bar & Lounge MOMO. Dit restaurant bleek de grondlegger te zijn van de Aziatische topkeuken, het onberispelijke ontwerp in Amsterdam, en definieerde nieuwe standaarden voor de Nederlandse horeca. In oktober viert het restaurant zijn tienjarig bestaan met een extravagant feest. Wij spraken alvast met deze inspirerende ondernemer.

Wat is er veranderd in de afgelopen tien jaar?
“Veel! We brachten tien jaar geleden iets nieuws naar Amsterdam. Ik had het gevoel dat de stad nog een beetje achterliep qua hospitality als je het vergelijkt met steden als Londen, Parijs en New York. Ik wilde dat gevoel ook naar Amsterdam brengen. Vervolgens begonnen meer restaurants hun niveau op te krikken. Vroeger had je de keuze tussen witte en rode wijn of bier, nu zie je dat alle restaurants uitpakken qua dranken. En dat geldt ook voor het eten en de designs.”

Ben je blij met de huidige horeca-status in Amsterdam?
“Absoluut. Eerder was het enkel gefocust op massatoerisme. Je ziet nu veel meer high-end restaurants. Amsterdam is meer geworden dan een stad waar je alleen komt om naar de Wallen te gaan en wiet te roken.”

Hoe ben je ooit begonnen? 
“Ik heb altijd in restaurants gewerkt, maar openende op mijn 23e een Italiaanse koffiebar in Tel-Aviv. Ik wilde mijn eigen ding ontwikkelen. Na zeven jaar kreeg ik de kans om naar Londen te verhuizen en daar de internationale horeca te leren kennen. Toen ik in Amsterdam kwam, zag ik veel mogelijkheden. Een kosmopolitische stad met het gevoel van een dorp. Ik wilde iets toevoegen aan de stad. Iets luxueus. Iets nieuws wat nog niet op de markt beschikbaar was. We begonnen met Momo en wilde dat echt anders aanpakken. Een plek waar locals op af zouden komen, waarna de high-end toeristen zouden volgen.”

Had je verwacht dat je bedrijf zo zou ontploffen? 
“Nee, niet echt. Ik liet alles achter toen ik naar Amsterdam kwam, dus dat was best een gokje. Niemand kende mij en ik kende niemand. Toen ik Momo opende, waren de kritieken niet altijd even positief. Men dacht dat het een hype zou zijn, een plek die snel weer zou verdwijnen. Ik wist dat het niet zo zou lopen. Er was een buzz gaande en het werd met de dag drukker. Al vrij snel kwam ik met meerdere concepten, die we vervolgens zijn gaan uitrollen. Het zijn allemaal compleet andere restaurants, die allemaal een ander publiek aantrekken. Dat was vanaf dag één duidelijk: het moet totaal anders voelen.”

Restaurant, Bar & Lounge Momo in Amsterdam
Restaurant, Bar & Lounge Momo in Amsterdam

Wat betekent luxe voor jou? 
“Luxe voor mij is leven zoals je wil leven. Toen ik tweeduizend euro per maand verdiende, leefde ik zo luxe als mogelijk voor dat geld. Luxe is oneindig. Er is altijd een duurdere auto, boot of wat dan ook. Ik geef daar weinig om. Voor mij is luxe plezier maken met vrienden en familie, reizen en eten in goede restaurants.”

Heb je nooit de droom gehad om rijk te worden? 
“Ik wilde wel financieel onafhankelijk zijn, maar ik had nooit de droom om miljonair te worden. Voor sommigen gaat het allemaal om het geld. Ik vind het veel belangrijker om dingen te doen waar ik van geniet. Ik wil niet de persoon zijn die tien jaar lang alleen maar aan geld heeft gedacht, maar totaal geen aandacht heeft gehad voor de belangrijke mensen in z’n leven.”

Ben je een control freak? 
“Ik heb geleerd om dingen los te laten, zodat ik nieuwe dingen kan creëren. Toen ik Momo opende, was ik zeven dagen per week aanwezig. Ik proefde elk gerecht, controleerde alles. Toen ik mijn tweede en derde restaurant opende, ging ik steeds meer loslaten. Als je wil groeien, heb je geen andere keuze.”

Wat maakt een goede ondernemer, een goede ondernemer? 
“Een combinatie van een topteam samenstellen, een leider zijn die mensen willen volgen en een goed voorbeeld geven. Het team moet trots zijn op hetgeen wat ze creëren en strijden voor wat ze willen bereiken. Goed leiderschap kun je niet altijd aanleren, het is ook een onderdeel van je karakter. Ik was op mijn negentiende al manager van een toprestaurant, met veel mensen onder mij. De kracht om dat te doen zit in mij.”

 

Vertel over de nieuwe plannen die in de pijplijn zitten? 
“Op korte termijn openen we Toni Loco, een pizzarestaurant in Amsterdam. De eerste opent binnenkort in de Albert Cuypstraat. Goede, grote pizza’s van een hoge kwaliteit. Pizza zoals pizza ooit bedoeld was. Hoe simpel het ook lijkt, het is best lastig om een goede pizza te maken. Verder gaan we volgend jaar met Mr Porter naar Barcelona. Daarbij zal binnenkort de eerste The Butcher als een franchise openen in Dubai en willen we een aantal strandzaken openen op onder andere Ibiza en Mykonos.”

Is het ooit genoeg denk je? 
“Zolang ik er van geniet en plezier hebben, zie ik geen reden om te stoppen. Natuurlijk is er wel stress, maar ik beschouw het niet per se als een baan. Ik zie elke avond mensen genieten in mijn restaurants. Dat geeft veel voldoening en energie. Ik plan niet meer te lang vooruit, want ik heb geleerd dat langer termijn plannen nooit uitkomen.”

Wat kunnen we verwachten van het tienjarige jubileum? 
“Toen we opende met Momo kwamen we binnen met een grote klap, daar wordt nog steeds over gesproken. Dat willen we weer opnieuw doen. Verwacht veel toffe artiesten, champagne en goed geklede mensen. We willen iets teruggeven aan de klanten en de stad.”

Laatste vraag: wat je is favoriete gerecht? 
“Hmm, lastig. Ik vind zoveel dingen lekker. Toch hou ik vooral van simpel eten. Mijn drie favoriete gerechten? De pasta kaviaar van The Duchess, de octopus van Izakaya en de grote steaks van Mr. Porter.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Manners ontmoet Yossi Eliyahoo: eigenaar van Momo, Mr Porter, The Duchess en meer
Sluiten