Manners Talks: Gökhan Saki vertelt over de overstap naar MMA en zijn aankomende UFC-debuut

Manners Talks: een rubriek waarin we rond de tafel gaan met inspirerende mannen of vrouwen, al dan niet naar aanleiding van een actualiteit. Korte en frisse interviews waarin we de diepte niet schuwen. Dit keer is het woord aan vechtsporter Gökhan Saki

Op 24 mei maakte Gökhan Saki via Facebook bekend dat hij klaar was met Glory. De kickboksorganisatie hield volgens hem de huidige Glory-kampioen Rico Verhoeven te veel de hand boven het hoofd. Saki kreeg het gevoel dat hij niet tegen de kampioen mocht vechten en besloot daarom afscheid te nemen. Nu heeft hij een nieuwe uitdaging gevonden en stapt hij over naar de grootste vechtsportorganisatie ter wereld: UFC.

Aankomende nacht maakt hij tijdens Fight Night 117 in het Japanse Saitama zijn UFC-debuut. Hij doet dit tegen Henrique “Frankenstein” da Silva, die met een record van 12-3 een stuk meer ervaring heeft dan de Nederlander met Turkse roots. Wij gingen in gesprek met Saki en vroegen hem hoe het is om op 33-jarige leeftijd de stap te maken naar UFC.

Eind mei 2017 kondigde je aan dat je weg zou gaan bij Glory. Dit deed je met een behoorlijk pittig Facebook statement. Wat voor reacties heb je daar op gekregen?

“Eerlijk gezegd wil ik daar niks meer over zeggen. Al het gedoe met Glory en Rico is verleden tijd. Ik zie Glory als een ex-vriendin, en ik hou er niet van om over exen te praten. Ik heb inmiddels de overstap gemaakt naar UFC en maak aankomende zaterdag mijn debuut. Dat is waar ik het liever over heb.”

Hoe is de ovestap naar de UFC tot stand gekomen?

“Dat is gegaan via Martijn de Jong. Hij is een Nederlandse MMA-trainer die ook veel management doet voor MMA-vechters. Ik had hem al een lange tijd niet gesproken, maar we kwamen onlangs via Instagram weer in contact. Van de ene op de andere dag belde hij dat UFC misschien wel interesse zou hebben en vroeg of ik daar open voor stond. Op dat moment had ik al tweeëneenhalf jaar geen wedstrijd meer gevochten, dus de honger werd bij mij steeds groter. UFC kwam op het juiste moment en bood precies de uitdaging die ik nodig had. Daarnaast is het voor iedere vechter een droom om in UFC te vechten, dus natuurlijk heb ik ‘ja’ gezegd.”

Je hebt bewezen dat je tot de beste kickboksers van Nederland behoort. Nu maak je op 33-jarige leeftijd de stap naar een andere discipline. Hoe moeilijk is dit?

“Ik kijk niet naar mijn leeftijd. Ik ben een vechter die weinig blessures heeft gehad en ik ben eigenlijk nooit ‘echt’ knock-out gegaan. Hierdoor heb ik weinig schade opgelopen en voel ik me gewoon fit. Ik heb nu tweeëneenhalf jaar niet gevochten en mijn lichaam is in topconditie. Het feit dat ik 33 ben, zegt niks. Ik voel me zowel lichamelijk en mentaal sterker dan ooit, dus er gaan alleen maar mooie dingen gebeuren.”

Je hebt in een ver verleden één keer eerder een MMA-wedstrijd gevochten. Hoe zie jij deze sport en hoe kijk jij naar UFC?

“Ik ben opgegroeid met vechtsport, dus MMA is voor mij niet heel anders dan kickboksen. De organisatie is wel nieuw voor mij. Ik heb in het verleden voor K1 en Glory gevochten en dat is qua vechtsport een hoog niveau, maar de organisatie is niet zoals het zou moeten zijn. Dat is jammer voor het kickboksen. Bij UFC is dat heel anders. Ik zie nu hoe goed alles daar georganiseerd is. Dat is echt van een ongelofelijk hoog niveau. Dit heb ik nog niet eerder meegemaakt in de vechtsport.”

Welke aanpassingen heb je moeten maken op het gebied van training, nu je de overstap van kickboksen naar MMA hebt gemaakt?

“In het begin dacht ik echt: “Godverdomme, hoe ga ik dit aanpakken?” Ik was namelijk gewend om in de ochtend te kickboksen en ‘s avonds krachttraining te doen. Toen kwam daar ineens Braziliaans jiu jitsu en worstelen bij. Dat maakte het vooral in het begin lastig om een goede agenda in elkaar te zetten. Na een tijdje vond ik de juiste balans. Tachtig procent van mijn trainingen zijn gericht op kickboksen. Dat is mijn vechtsport en daar begint het gevecht ook mee. De overige twintig procent van de tijd besteed ik aan worstelen, Braziliaans jiu jitsu en krachttraining.”

Hoe sta je er nu voor? Ben je klaar om aankomende zaterdag de octagon in te gaan?

“Ik ben mentaal en fysiek veder dan ik van te voren gedacht had. De eerste periode was het wennen met trainen, maar inmiddels voelt het alsof ik al drie jaar aan MMA doe. Ik ben iemand die gemakkelijk leert en snel dingen oppakt. Zeker als ik iets echt leuk vindt, maak ik het mezelf snel eigen.”

Je staat aan de vooravond van je UFC-debuut. Voelt dit als “gewoon” weer een gevecht of heeft dit toch iets bijzonders?

“Dit is iets totaal nieuws! Ik heb lang gekickbokst en binnen die wereld alles meegemaakt. Nu heb ik tweeëneenhalf jaar rust gehad en dat heeft me goed gedaan. Het voelt lekker om weer ouderwets bezig te zijn met mijn opkomstmuziek, het type broekje waarin ik ga vechten en ga zo maar door. Dat goede gevoel had ik bij het kickboksen niet meer. Ik sluit dat hoofdstuk nu dan ook af. Het is tijd voor iets nieuws.”

Hoe verwacht je dat je eerste gevecht zal gaan?

“Mijn snelheid is te vergelijken met iemand van 65 of 70 kilo, dus Da Silva moet eerst maar eens dichtbij proberen te komen. Mocht het gevecht toch naar de grond gaan, dan ga ik gewoon door. Ik ben er klaar voor en ga voor een knock-out.”

En wat is dan de volgende stap? Is de titel in de light heavyweight divisie je doel?

“Zeker! Ik wil volgend jaar rond deze tijd vechten voor de titel. Op dit moment is mijn doel om UFc-kampioen te worden en vanuit daar kijk ik wel weer verder. Ik voel me gezond en fit, en zolang dat zo blijft wil ik gewoon nog een jaar of vijf doorgaan met vechten. De rustperiode die ik heb gehad, heeft me goed gedaan en nu ben ik helemaal opgeladen en klaar om te gaan. Ik heb er weer zin in!”

Wil je live zien of Saki zijn UFC-carrière gaat beginnen met een overwinning? Dan hebben we goed nieuws, want je kunt de wedstrijd live zien als je een abonnement hebt op FOX Sports. De uitzending begint zaterdagochtend om 04.00 uur. Alleen de Main Card wordt uitgezonden,  waarbinnen Saki als derde aan de beurt is. Je doet er dus goed aan om rond 04:15 voor de televisie te zitten.

Reageer op artikel:
Manners Talks: Gökhan Saki vertelt over de overstap naar MMA en zijn aankomende UFC-debuut
Sluiten