Manners Talks: Germaine de Randamie vertelt over de heftige afgelopen 6 maanden

Manners Talks: een rubriek waarin we rond de tafel gaan met inspirerende mannen of vrouwen, naar aanleiding van een actualiteit. Korte en frisse interviews waarin we de diepte niet schuwen. Dit keer: MMA-heldin, Germaine de Randamie.

We zitten pas halverwege 2017, maar dit jaar is voor Germaine de Randamie er nu al één om nooit te vergeten. Zowel positief als negatief. Ze pakte in februari de titel in het vedergewicht, moest deze in juni weer inleveren en gaat in september weer terug naar het bantamgewicht. Een roerig jaar voor The Iron Lady die nu klaar is om het verleden te laten rusten en zich weer te richten op de toekomst.

Begin dit jaar lachte de toekomst Germaine nog toe. Ze mocht eindelijk de ring in om als uitdager te gaan proberen om een titel te pakken. Iets wat geen enkele Nederlandse vrouw ooit gelukt was. De Randamie slaagde hier op 11 februari wel in. Ze versloeg Holly Holm, pakte de titel in het vedergewicht en schreef zo vechtsport geschiedenis.

Een aantal maanden later werd bekendgemaakt dat De Randamie haar titel moest gaan verdedigen tegenover Chris Justino. De vechtster, die beter bekend is onder de naam Cyborg, heeft nogal een donker verleden als het gaat om doping. In het verleden werd ze daar al eens een jaar voor geschorst en ook vorige jaar testte ze positief. Tot een nieuwe schorsing kwam het niet, maar het was reden genoeg voor De Randamie om het gevecht te weigeren.

“Ik ga terughalen wat van mij is”

Germaine besloot om terug te gaan naar haar oude gewichtsklasse, het bantamgewicht. Dit betekende dat ze haar titel niet zou gaan verdedigen en daarom besloot de UFC om Germaine te ontdoen van haar titel. Hier werd vervolgens veel over gezegd, vooral negatief. Het was een roerige periode, maar op 2 september keert ze weer terug in de ring. Dan heropent ze in Rotterdam haar jacht op de titel.

Er is een hoop gebeurd in de afgelopen maanden. Hoe was deze heftige periode voor jou?

“Het is inderdaad een hele, hele heftige periode geweest. Ik ben iemand die heel positief in het leven staat, maar ik heb veel negatieve dingen over me heen gehad en dat is niet makkelijk. Ik zeg altijd: iedereen mag een mening hebben. Daar is helemaal niets mis mee. Dat is juist goed, maar ik vind niet dat mensen andere mensen moeten kwetsen. Ik heb heel veel kwetsende dingen over me heen gehad en dat vind ik jammer. Ik heb maar één doel in het vechten en dat is om mijn liefde voor deze geweldige sport te delen met de mensen die net zo veel van de vechtsport houden. Dat is mijn enige doel en al deze negativiteit heb ik nooit gewild.”

Wat doet die negativiteit met jouw? Doet het pijn als mensen zeggen dat je bang bent?

“Dat ze zeggen dat ik bang ben vind ik nog niet eens zo heel erg. Iedereen heeft een eigen mening, maar er zijn veel ergere dingen gezegd tegen mij dan dat ik bang ben. Ik kreeg berichten dat ik zelfmoord moest plegen en dat ik het leven niet waard ben. En dan heb ik het niet over een paar berichten, maar over honderden. Dat vind ik wel heel ernstig. Dat mag niet en dat hoort niet. Mensen horen dingen en hebben daar een mening over, maar dan hoeft niemand mij toch te kwetsen? Dat is jammer, maar we gaan het nu achter ons laten en er op 2 september een topwedstrijd van maken.”

Velen waren er niet blij mee dat je de titel niet ging verdedigen, waarom wilde je dit niet doen?

“Ik vind dat bepaalde dingen niet thuishoren in sport en het gebruik van doping valt daar zeker onder. Cyborg heeft een dopingverleden en ook vorig jaar testte ze positief op een verboden middel. Dat is niet wat ik wil uitstralen. Drugs horen niet thuis binnen de sportwereld en zeker niet bij een gevaarlijke sport zoals MMA. Maar dat is niet de enige reden geweest.”

“Nog voordat ik het gevecht met Holly Holm aanging had ik aangegeven dat ik daarna terug wilde gaan naar mijn eigen gewichtsklasse. Ik wilde revanche op de regerend kampioene in die klasse: Amanda Nunes. Ik had dit vooraf besproken met de UFC en ze zeiden dat dit geen probleem was. Een paar maanden later was alles anders en werd mij geen keuze meer gelaten. “Je vecht tegen cyborg en anders heb je pech”. Ik ben toen achter mijn principes blijven staan en achter die keuze sta ik nog steeds.”

Heb je dan echt nooit spijt gehad dat je toch niet de ring bent ingestapt?

“Nee, absoluut niet! Want zoals ik zeg: dat is niet de boodschap die ik naar buiten wil dragen. Ik ben 33 en ik zou nog graag kinderen willen hebben. Dit is niet de boodschap die ik mijn kinderen wil meegeven. Daarom ben ik bij mijn standpunt gebleven. Aan iedere keuze die je maakt zitten consequenties en die draag ik ook.”

Had je verwacht dat de UFC je de titel zou afnemen?

“Ik had niet verwacht dat ik gestript zou worden. Er zijn andere vechters die ook hebben geweigerd, maar die mogen hun belt wel houden en kregen vervolgens een andere tegenstander. Bij mij ging het anders. Helaas, maar het is wat het is. Ik zeg daarom maar zo: je kan afpakken wat je wil, maar het is aan mij om terug te halen wat van mij is. En dat ga ik doen ook.”

Is het terughalen van de titel voor jou een belangrijke motivatie?

“Jazeker! Maar het draait niet alleen om de titel. De riem is maar een object. Het zegt niets over mij. Of ik nu wereldkampioen ben van de UFC of niet, doet er niet toe. Ik ben en blijf altijd Germaine. Weet je wat voor mij nog veel belangrijker is? Dat wij straks samen Ahoy op zijn grondvestte laten schudden. Als dat lukt is mijn taak volbracht.”

Is het nu ook extra lekker om in Ahoy voor eigen publiek te mogen vechten?

“Ja! Na alles wat er gebeurd is, had ik op geen andere plek willen terugkeren. Ik heb zelfs een operatie aan mijn hand laten verplaatsen zodat ik kan vechten in Ahoy. Ik ben het niet alleen aan mezelf, maar ook aan het Nederlands publiek verschuldigd om er weer te staan. Veel mensen hebben mij enorm gesteund en ik heb ook veel positieve reacties gehad, ondanks dat de UFC mijn belt had afgenomen. Ik wil teruggeven aan het Nederlandse volk en dit is mijn manier.”

Wat gaat de toekomst je brengen?

“Mijn focus ligt nu bij 2 september, want daar moet het gaan gebeuren. Voor mijn gevoel is het nu gewoon do or die. Dat is mijn instelling, maar op een positieve manier. Ik ga er gewoon een knalfeest van maken, ongeacht de uitslag. Ik ben sterker dan ooit tevoren, vooral op mentaal gebied.”

Maar ga je de titel in het bantamgewicht nog pakken?

“Toen ik vorig jaar in Ahoy stond zei ik dat ik de belt naar Nederland zou halen. Ik heb me toen aan mijn woord gehouden. Nu zeg ik dat ik ga terughalen wat van mij is, en ook dat ga ik doen. Dat is één ding dat zeker is!”

Reageer op artikel:
Manners Talks: Germaine de Randamie vertelt over de heftige afgelopen 6 maanden
Sluiten