Redactie
Redactie Films & Series 10 mrt 2016

Manners Talks: ‘Book of Love’-zanger Gavin James

Manners Talks; een rubriek waarin we rond de tafel gaan met inspirerende mannen, naar aanleiding van een actualiteit. Korte en frisse interviews waarin we niet schuwen om de diepte in te duiken. Deze keer gaat de eer naar Gavin James, de Ierse muzikant die een enorme hit scoorde met Book of Love.

Voor het interview heeft Gavin een kort optreden gegeven in een koffiezaak in onze hoofdstad. Hij doet op het moment een promotour omtrent zijn debuutalbum Bitter Pill, dat vanaf morgen (11 maart 2016) in de (digitale)schappen ligt.

Je stem klinkt soms ontzettend hoog, Mariah Carey is er niks bij.
‘Haha, nooit! Haar stem is echt heel erg hoog gepitcht. Dat klinkt ongeveer als: haaaaaa. Ach, ik ga het niet proberen ook. Is het je opgevallen dat ik een raar hoofd trek zodra ik de hoogte in ga met mijn stem? M’n mond gaat scheef staan. Elke keer als ik video van mezelf terugkijk, denk ik: wat is er met mijn hoofd aan de hand. Het lijkt net of ik naar iedereen aan het knipogen ben.’

Je hebt de wereld veroverd met het prachtige Book of Love, een tour gedaan met Sam Smith en enkel voor uitverkochte zalen gespeeld. Toch verschijnt nu pas je debuutplaat Bitter Pill. Ben je nerveus voor de release?
‘Ja, wel een beetje. Het zou gek zijn als ik dat niet was. Aan de andere kant ben ik een laidback gast, dus ik maak me ook niet te druk. Ik hoop simpelweg dat de mensen het mooi vinden. Het album komt wereldwijd op hetzelfde moment uit, dus hopelijk staat mijn telefoon roodgloeiend. De notificaties van mijn telefoon klinken op dat moment als muziek in m’n oren, haha.’

Er zat veel tijd tussen de hitsingle Book of love en dit album. Wat was de reden?
‘Het succes van Book of Love had ik nooit verwacht. Het is bij toeval op de live-registratie van Whelans gekomen. Iedereen vertrok al richting de uitgang toen ik dacht: ik wil deze ook op de cd hebben, want het is een van mijn favoriete nummers om te spelen (het origineel stamt uit 1999 en is van de Amerikaanse popgroep Magnetic Fields, red). Toen het nummer werd opgepikt, ging alles ineen zo ontzettend hard. Ik zat destijds midden in het opnameproces van dit album, maar door alle drukte hebben we dat moeten staken.’

Je wereld moet compleet anders zijn geworden?
‘Ik was voor het succes wel een keer in Amerika geweest, had wat plekken gezien in Europa en had bescheiden succes in Ierland. En dan ineens ontploft de boel en denk je: what the fuck? Het voelt geweldig, man. Het afgelopen jaar was insane! Het was soms zwaar, maar vooral heel erg tof om mee te maken. Het kan niet beter. Ik hoop dat dit jaar minstens zo goed gaat worden.’

Hoe voelde het om thuis te komen in al die gekte?
‘Ik was ontzettend veel weg, maar op het moment dat ik thuis in mijn stoel plofte kon ik maar één ding denken: this is cool! Ik weet nog dat ik met Sam Smith op tour was en bij het zoveelste optreden opmerkte dat ik niet meer nerveus was. Toen dacht ik: shit, dit moet niet normaal gaan voelen. Het is heel makkelijk om te vergeten hoe speciaal het allemaal is.’

Speel je Book of Love nog steeds met liefde?
‘Absoluut. Het nummers heeft iets magisch. Zelfs de drukste en luidruchtigste festivals worden muisstil zodra ik dit nummer inzet.’

Voelt het voor jou comfortabel om alleen op het podium te staan en zulke intieme nummers te spelen?
‘Het voelt goed, want ik ben de enige die het optreden kan verpesten, haha. Nee serieus, ik doe het graag want in deze vorm is het heel makkelijk om snel een intiem gevoel op te bouwen met het publiek door praatjes te maken. Deze lijn wil ik blijven doorzetten, maar het gaat allemaal wel iets groter worden.’

Geen big band voor jou dus?
‘Misschien over een jaartje of veertig als mijn stem vergaan is door de rook en whisky. Man, dat zou fantastisch zijn! Dan koop ik een driedelig pak, verhuis ik naar Las Vegas en ga ik elke avond Sinatra-nummers zingen.’ Zet een stemmetje op en knipt met z’n vingers: ‘Bedoem doem doem, fly me to the moon…Ja, ik zie het wel zitten.’

Je komt uit Ierland, ben je een whiskeyliefhebber?
‘Jawel, ik drink graag Jameson. Gin vind ik ook lekker. Het voordeel is dat ik hier geen hoofdpijn van krijg, in tegenstelling tot bier.’

Veel van je liedjes gaan over liefde. Wat betekent liefde voor jou?
‘Hmm, lastig om te zeggen. Het schrijven van nummers is vooral een manier geweest om gebeurtenissen van me af te schrijven. Op dit moment ben ik vrijgezel en is het ook best lastig om met iemand samen te zijn, omdat ik constant onderweg ben. Maar goed, geen haast.’

Is het lastig om als een man open te zijn over gevoelens?
‘Nee niet echt, ik heb die openheid heel erg meegekregen vanuit huis. Je kunt beter over je gevoelens praten want anders verander je in een boze man. Dus voer me een paar whiskeys en ik zal je alles vertellen wat je wil weten, haha!’

Je komt als een vrolijke gast over, maar je liedjes zijn soms heel droevig.
‘Ja op het podium switch ik constant tussen verdrietig en vrolijk. Je kunt m’n shows met gemak bipolair noemen, haha.’ Zet weer een stemmetje op: ‘Blablabla, saaaaaad, blablabla, saaaaaad.’

Je album heet Bitter Pill, vanwaar deze titel?
‘Het is de naam van de titelsong, een klassieke break up-song. Dit album voelt als de afsluiting van een periode en de start van een nieuwe situatie. Ik hoop dat ik niet nog meer van dit soort nummers hoeft te schrijven, want het is nooit leuk om mee te maken.’

Hoe gaat het schrijfproces in z’n werk?
‘Dat verschilt. Soms komt het vanzelf en soms doe ik heel erg m’n best, maar klinkt het allemaal als: bleh. Dus hoe klinkt een nummer van Gavin James in de basis? Bleh. Maar wel een hele mooie bleh.’

Gavin James komt in april naar Nederland voor 3 shows, te weten 1 april in Theater Heerlen, 9 april Paard Den Haag en op 10 april in Paradiso Amsterdam.

[FB_AANJAGER]

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Manners Talks: ‘Book of Love’-zanger Gavin James
Sluiten