Redactie
Redactie Eten & Drinken 15 jan 2017

Manners sterrenrecept #1: Tartaar van koningsbaars met olijfolie

Onlangs werden we op uitnodiging van Gkazas Olijfolie gevraagd om in de bijzonder toffe loft in de A’dam Toren samen met drie prominente chef-koks een viergangendiner te creëren, met één hoofdingredient: olijfolie. Het onmogelijke bleek mogelijk, en de resultaten delen we hier maar wat graag met je. Vier recepten, vier artikelen, vier weken lang één.

Tartaar van koningsbaars met olijfolie, crème van zoete aardappel en limoenpastille

Het eerste gerecht is ontwikkeld door van Freek van Noortwijk (bekend van Breda, Guts & Glory). Een tartaar van koningsbaars met olijfolie, een crème van zoete aardappel en een limoenpastille.

Ingrediënten (voor 5 personen):

Tartaar van koningsbaars met olijfolie
400 g koningsbaarsfilet
50 ml Gkazas olijfolie
2 bosuien
Sap en zest van 1 limoen
1 tl gemalen witte peper
1 tl zout

Crème van zoete aardappel
1 kg geschilde zoete aardappels
1 liter sinaasappelsap
1 ui
Halve bol knoflook
1 tl chilipeper
Duimdik stuk gember
100 ml sushi-seasoning
1 tl zout

Koriandermayonaise
Eiwit van 1 groot ei (of 2 kleintjes)
1 bosje koriander
40 ml sushi-seasoning
40 ml chardonnay-azijn
1 tl zout
1 tl xanthaangom (Arabische gom kan ook)
250 ml zonnebloemolie
75 ml Gkazas olijfolie

Kefir-vinaigrette
50 ml olijfolie
5 blaadjes limoenblad
Duimdik stuk gember
1 chilipepers
Steeltjes van 1 bosje koriander
Witte deel van de bosuien
1 dikke stengel citroengras (of twee kleintjes)
Sap en zest van 1 limoen
25 ml sushi-seasoning
12,5 ml chardonnay-azijn
1 tl zout

IJs van limoensap en olijfolie
Sap van 1 limoen
1 el suiker
snufje xanthaangom (of Arabische gom)
65 ml Gkazas Olijfolie
Pastillemalletjes

Bereiding

Dit gerecht laat de ware veelzijdigheid van olijfolie zien. Er komen namelijk maar liefst zes bereidingstechnieken in voor, verspreid over vijf elementen. Dat maakt dit gerecht nogal bewerkelijk. Volg de onderstaande stappen dus zorgvuldig en proef tussentijds regelmatig.

IJspastilles van limoensap en olijfolie
Begin met de ijspastilles van limoensap en olijfolie. Zeef de limoensap, voeg het suiker toe. Goed mengen. Voeg de xanthaangom toe. Voeg de olijfolie langzaam toe terwijl je doorroert: het geheel moet met elkaar binden. Vul je pastillemalletjes en schuif die in de vriezer.

Crème van zoete aardappel
Ga dan verder met de crème van zoete aardappel. Fruit de ui, knoflook, chilipeper en gesneden gember in ruim olijfolie. Voeg zoete aardappels in blokjes toe. Voeg na een paar minuten de sinaasappelsap toe. Kook dit door totdat de zoete aardappels gaar zijn en de helft van de sinaasappelsap verdampt is. Verwijder de gember eruit en giet het zoete-aardappelmengsel in de keukenmachine. Laat deze draaien totdat je een smeuïge structuur hebt. Voeg zout en sushiseasoning toe. Laat minstens een uur afkoelen en daardoor opstijven voor gebruik.

Koningsbaars met olijfolie #1
Als de crème van zoete aardappel ligt af te koelen begin je aan de tartaar van koningsbaars. Snijd de koningsbaarsfilets in kleine stukken, of haal ze door de grove gehaktmolen. Zout toevoegen en laten staan: het zout moet een half uur intrekken.

Koriandermayonaise
Maak in de tussentijd de kefir-vinaigrette en koriandermayonaise. Meng voor de kefir-vinaigrette de olijfolie met de limoenblaadjes, gember, chilipepers, koriandersteeltjes, bosui-resten, citroengras, limoenzest en -sap, suhi-seasoning, chardonnay-azijn en zout. Laat dit een tijdje staan, zodat de kruiden en specerijen in de olie trekken.

Voor de koriandermayonaise doe je de bosjes koriander in de keukenmachine met de sushi-seasoning en chardonnay-azijn. Laat de keukenmachine draaien totdat alles goed gemengd en fijngehakt is. Voeg het eiwit, zout en xanthaangom toe. Laat de keukenmachine doordraaien terwijl je rustig zonnebloemolie en olijfolie toevoegt. Vul een spuitzak met je koriandermayonaise.

Koningsbaars met olijfolie #2
Ga nu terug naar je koningsbaars met olijfolie. Roer het geheel los met de olijfolie. Breng het geheel op smaak met de limoenzest en -sap, gemalen witte peper en bosui.

Bord opmaken

Nu is je crème van zoete aardappels voldoende afgekoeld en opgestijfd. Vul hiermee een tweede spuitzak. Nu maak je het gerecht af. Neem diepe borden en verdeel 75 gram tartaar speels in het midden van ieder bord. Zet drie stippen van de zoete-aardappelcrème, ieder ter grootte van een stuiver. Zet drie stipjes van de koriandermayonaise, ieder ter grootte van een dubbeltje. Leg een (inmiddels bevroren) ijspastille in het midden van de tartaar. Leg drie gemarineerde sjalotringen neer. Druppel wat kefir-vinaigrette over het geheel. Garneer met vijf Oost-Indische kersblaadjes en vijf Ghoa-cressjes per bord. Eet smakelijk!

Volgende week delen we de koningsboleet met olijfolie op schorsenerencrème en kwarteleitjes. Hieronder alvast een voorproefje.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Manners sterrenrecept #1: Tartaar van koningsbaars met olijfolie
Sluiten