Sander van den Berg
Sander van den Berg Gezondheid 20 jul 2019
Leestijd: 3 minuten

Manners sportschool etiquette: wees een gent, altijd en overal

Het aantal mensen per vierkante meter in de sportschool is nog nooit zo hoog geweest. Op het laatste moment je lichaam zomerklaar maken, gepusht worden naar de gym door de hoeveelheid fitheid op Instagram… Iedereen heeft zijn eigen reden om te trainen, maar helaas kent lang niet iedereen de regels van de gym. 

Omdat een betere sportschool begint bij jezelf, vonden wij het tijd voor de officiële – oké niet echt officieel, maar neem gewoon alles in je op –  Manners’ lijst der sportschool etiquette. Een hele mond vol, maar elke letter is belangrijk om een asociaal fitnessbestaan te vermijden.

De sportschool is net thuis

Laten we allereerst beginnen met de absolute no go’s. Dingen die je vroeger van je moeder thuis ook niet mocht veranderen niet opeens wanneer je naar spieren hunkerend de gym betreed. Vroeger moest je ook gewoon je kamer opruimen. Ging je ook niet uren van te voren het lekkerste gedeelte van de hoekbank reserveren met een handdoek. Verdiende je het ook om zonder sokken naar bed te gaan wanneer je tijdens het avondeten alleen maar op je telefoon zat. Daarom doe je dat nu ook niet.

Wanneer je klaar bent met een fitnessapparaat ruim je het netjes op. Uiteraard haal je nog even een handdoekje eroverheen om geen zweet te bewaren voor de volgende. Trouwens, in de zin hierboven lees je fitnessapparaat; dat is enkelvoud. Ga nou niet als het spitsuur is in de gym door een handdoekje, een flesje en je sportschoenen (ze bestaan) overal neer te leggen alle apparatuur claimen. Als dit ook maar in je opkomt, dan is het tijd om je workout beter te plannen.

Sociaal trainen doet het ‘m

Gezien wat hierboven gebeurt? Nou, dat verdien jij dus ook als je overmatig gebruik maakt van je telefoon. Je mag hem hooguit gebruiken voor muziek en het checken van je schema. Ga je uitgebreid zitten appen terwijl je bij het squatrek bivakkeert? Of erger, ga je uitgebreid staan bellen over van alles wat op dat moment niet van belang is? Echt, je verdient die stang net even iets te hard op je voorhoofd.

Houd gewoon rekening met je medemens. Is het druk en wil een andere gast ook gebruiken van het apparaat dat je gebruikt, dan bied je hem aan om het te gebruiken in jouw rustmoment. Als iemand de spiegel gebruikt om zijn techniek te controleren, bijvoorbeeld tijdens een deadlift, dan ga je daar niet voor staan. Loop met een boogje om iemand heen die midden in een oefening zit en o, let meteen even op dat je niet een walm van zweet achterlaat. Dan lopen ze weliswaar ook met een boog om je heen, maar niet om de juiste reden.

Waar sociaal gedrag wordt gewaardeerd, moet je er niet in doorslaan. Laat het theekransje maar over aan de heren op leeftijd tijdens de cardio elke ochtend, in principe blijft je mond gewoon gesloten. Dit betekent:

Niet brullen: je bent geen oermens en hé, schreeuwen kost energie. Gebruik je krachten wijs.

Rate this deadlift??? #bodybuilding #fitness #gym #workout #motivation #fit #fitnessmotivation #fitfam #muscle #training #gymlife #fitspo #fitnessmodel #lifestyle #health #bodybuilder #healthy #strong #instafit #fitnessaddict #gymmotivation #instagood #abs #gains #diet #body #shredded #crossfit #exercise #bhfyp

1,114 Likes, 260 Comments – Gym fuckery™ (@gym.fuckery) on Instagram: “Rate this deadlift??? #bodybuilding #fitness #gym #workout #motivation #fit #fitnessmotivation…”

Niet flirten: je praat alleen met vrouwen als je de sportschool in- en uitgaat.

Niet storen tijdens een oefening: laat iemand zijn ding doen. Zou je ook moeten proberen. En waag het niet om aangevraagd advies te geven!

Sport zoals het hoort

Tot slot is het van belang dat je weet wat je doet. Dit is altijd en overal zo, dus ook zeker in de gym. Je wilt niet in de Instagram Stories van iemand verschijnen, omdat je de nekspieren aan het trainen bent met de leg extension. Of omdat er ingezoomd moet worden wil er enige beweging zichtbaar zijn tijdens het bankdrukken. Snelle halen is zeker snel thuis, maar wel zonder spiergroei.

Verdiep je in je workout. Tik je oefening in op YouTube en je hebt honderden video’s die je helpen met de uitvoering. Wij willen ook nog wel eens wat info delen over belangrijke oefeningen. O en als laatste tip; schijven vergrendelen op de stang van de Smith-machine… je weet dat ze er niet af kunnen vallen hè?

Train ze.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.

Reageer op artikel:
Manners sportschool etiquette: wees een gent, altijd en overal
Sluiten