Redactie
Redactie Advertorial 26 jan 2017

Manners review: Huawei Mate 9, premium op z’n best

Hoe kan een relatief nieuwe speler nog overtuigen in een verzadigde smartphone-markt? Nou, door alle basiselementen van een smartphone een flinke boost te geven. Precies dat heeft Huawei gedaan met hun vlaggenschip, de Mate 9.

Huawei – spreekt uit als ‘hoe-aa-wei’ – is de markt gestaag aan het veroveren door exact te doen waar ze goed in zijn: hoge kwaliteit bieden. Dat dit meer is dan een holle marketinguitspraak, bleek wel toen we de Mate 9 in handen kregen.

Eerste indruk

Wat direct opvalt is de robuuste behuizing, de strakke afwerking en een unit van een scherm: 5,9 inch Full HD display, schoon aan de haak. Zoals je mag verwachten bij een premium smartphone is de weergave haarscherp. De achtergronden tijdens activatie zijn een genot om naar te kijken.

Vingerafdrukscanner

Net als bij eerdere modellen van Huawei is ook de Mate 9 voorzien van een subtiele vingerafdrukscanner. Het is de meest relaxte variant die we tot nu toe in handen hebben gehad. De scanner is gepositioneerd aan de achterkant en werkt letterlijk binnen een seconde – zonder druk te hoeven zetten. Bewegende foto’s zijn hierdoor verleden tijd. De scanners is overigens ook handig bij het scrollen door foto’ s (horizontaal vegen), oproepen van notificaties (verticaal vegen) of ontgrendelen van de telefoon.

Leica camera

Huawei werkt al een tijdje samen met het geprezen Leica. Een slimme zet, het Duitse merk levert al ruim anderhalf eeuw hoogwaardige optische apparatuur op. Ook de Mate 9 is voorzien van een Leica-camera en huist onder de motorkap een dual camera met bokeh functie (scherpte/diepte), een low light modus en de mogelijkheid tot filmen op 4K-kwaliteit. Beter gaat het niet worden.

Verborgen kracht

De échte kracht schuilt hem daarentegen in het hart van het apparaat: de processor. De Kirin 960 processor behoort tot de snelste op de markt. Leuk, maar hoe snel is snel? Heel snel. Zware games kunnen met gemak geladen worden ook ook 4k-beeldmateriaal glijdt soepeltjes over het beeldscherm. Pluspunten.

Zonder energie geen kracht, zo geldt ook voor de Mate 9. Wie z’n smartphone belast met zware programma’s, heeft een flinke batterij nodig. De knappe koppen van Huawei hebben de accu grondig aangepakt. Volgens de fabrikant gaat de 4000 mAh-batterij zelfs twee dagen mee. Dit zijn uiteraard de meest gunstige cijfers, maar duurzaam is ‘ie zeker. Pas na negen uur op de open haard-functie, gaf de Mate 9 er de brui aan – dit terwijl we hem al hadden gebruikt in de loop van de dag. Een beste prestatie. Mocht je toch zonder juice komen te zitten: binnen 20 minuten is ‘ie weer voor de helft voorzien van levenselixer.

Conclusie

De Mate 9 voelt na een dag als een betrouwbare vriend. Een maat waar je op kunt vertrouwen in pittige tijden. Snel, krachtig, duurzaam en voorzien van een knap uiterlijk. Premium op z’n best.

In samenwerking met Huawei

Reageer op artikel:
Manners review: Huawei Mate 9, premium op z’n best
Sluiten