Manners report: een tour door de clubscene van Berlijn

Wie aan Berlijn denkt, denkt – naast de pittige geschiedenis – aan de intense clubscene. Al jaren profileert de stad zich als de culture- en technohoofstad van de wereld. Manners nam samen met Jägermeister de proef op de som door in 24 uur langs het opvallendste scala aan clubs te trekken.

Natuurlijk, op een feestje wil je het vooral naar je zin hebben. Wat daarentegen opvalt aan Berlijn, is dat de clubcultuur diep geworteld zit in de heritage van de Duitse hoofdstad. Een feestje pakken gaat hier – in z’n algemeenheid – verder dan een nachtelijke heupwieg. Clubben is de bevrijding van de ziel, het losweken van de onderdrukking die de stad gemaakt heeft tot wat het nu is: een cultureel paradijs.

Mensen chillen aan een beach bar aan een rivier in Berlijn

Clubtour

Een tour langs de clubs kun je natuurlijk prima zelf doen, het internet knalt uit z’n voegen van de tips. Minstens zo boeiend, vooral voor degene die de achtergrond van de muziek en clubcultuur willen kennen, is een tour met een gids. Klinkt een beetje corny, maar dat is het zeker niet. De gids trekt je namelijk gedurende de dag vanuit de underground (langs plekken waarvan Berlijners zelf het bestaan niet eens van weten) naar de oppervlakte langs de Grote Club Namen en weer terug de underground in.

In de avond kun je zelf kiezen welke clubs je gaat uitproberen. Uiteindelijk is dát precies waar Berlijn voor staat: doen wat goed voelt. En dat betekent niet dat je per se vier uur in de vrieskou moet staan – in je zwarte kloffie en zonder glimlach op je gezicht – in de hoop dat je wordt toegelaten bij de befaamde Berghain.

How the people look like, who are allowed to enter one of the famous clubs in the world #berghain : skinny, black, stoned, tired, quiet, down, half woman/half man, bored, "very important", not alive, no party… so why go in?!?!?!?! #hell A guy who came out said "Best time ever." Now I know what drugs do. OMG

A post shared by sinnemanie (@sinnemanie) on

Techno roots

Na de val van de muur werden de technozaden uit Detroit – een soortgelijke rauwe, industriële stad – geplant in een bebloede ondergrond. De oorlog en daarop volgende scheiding van oost en west hadden hun sporen achtergelaten. De subcultuur rond dance, specifiek techno, bleek hét wondermiddel waardoor de Berlijners zich weer vrij konden voelen.

oberbaum bridge Berlijn
De beroemde Oberbaum Bridge. Aan beide kanten stikt het van de clubs, zoals Watergate en Suicide Circus.

Leegstaande gebouwen werden omgetoverd tot clubs, geestverruimende drugs deden hun intrede, liefde en seks zegevierden. Ja, de clubcultuur zorgt vandaag de dag uiteraard voor stapels biljetten in de zakken van slimme ondernemers, maar de puurheid en drang om te vernieuwen bestaat ruim twee decennia later nog steeds.

Van Club der Visionaere aan het kanaal dat ooit een deel van de grens tussen oost en west vormde (zie hoofdfoto) tot de feestjes op gedoogde plekken die zich constant verplaatsen (vraag je gids voor tips) tot technokelder Tresor in een gigantische fabriek: Berlijn verbindt geschiedenis met vernieuwingsdrang in een omgeving waar (bijna) alles kan en mag.

Eigen feestje eerst

Wij eindigen in Salon Zur Wilden Renaten met een Jägermeister cocktail in onze handen, hetgeen precies is wat het – eveneens Duitse merk – graag uitdraagt: wees jezelf, zonder je roots uit het oog te verliezen. En wat anderen vinden, dat is aan hen. It’s a matter of taste.

Reageer op artikel:
Manners report: een tour door de clubscene van Berlijn
Sluiten