Redactie
Redactie Clothing 26 april 2016

Manners Man: Valerio Zeno

Wat is je stijl? Welke tips heb je voor andere mannen? Wat zijn je interesses? En welke gadget moet elke man op zak hebben? Het is slechts een greep uit de vragen die we op een échte Manners Man afschieten.

Vandaag gaat de eer naar Valerio Zeno, die wij, geheel in stijl ontmoeten in de prachtige Pulitzer’s Bar in Amsterdam. Presentator en programmamaker in hart en nieren, sneakerliefhebber, fervent dj, stijlkoning en naar eigen zeggen ‘een dinosaurus die nog steeds op gezette tijden tv kijkt’. Waar hij in zijn kijkgedrag nog een tikkeltje conservatief (of liefdevol voor zijn vak) blijkt, loopt hij qua stijl al paar flinke stappen voor. Het Italiaanse bloed stroomt waar het…

Hoe zou je jouw stijl omschrijven?
‘Ik ga voor netjes óf voor streetwear. Of een combinatie van die twee. Ik vind het tof om aan beide varianten een bijzondere draai te geven. Het is echt niet zo dat ik altijd onder nette kleding sneakers draag, want soms is het ook fijn om vol in pak te gaan, maar meestal vind ik dat te saai. Het voelt goed om een eigen stijl te creëren, niet alleen qua kleding maar ook als presentator.’

Wat is kenmerkend voor jouw stijl?
‘Ik hou wel echt van kleuren en prints. Ook de Italiaanse snit vind ik erg mooi, alles mag lekker strak zitten.’

Haal je veel inspiratie uit je Italiaanse roots?
‘Ik volgde twee jaar geleden voor Valerio International een modeblogster tijdens de Fashion Week in Milaan. Ik had altijd wel een goed gevoel over mijn eigen stijl, maar ik kreeg daar echt een draai om m’n oren. Alles klopt. Italianen hebben veel meer aandacht voor uiterlijk.’

 

Is jouw stijl veranderd in de loop van de tijd?
‘Zeker. Dat heeft vooral te maken met leeftijd en de type programma’s die ik maak. Bij Valerio International vind ik het wel goed om mezelf wat netter aan te kleden, omdat het programma over succesvolle mensen gaat. Het scheelt dat ik er door mijn gezicht toch altijd wel uitzie als een speelse jongen. Dat is wel een voordeel.’

‘Er was een periode dat ik veel Jordans kocht, maar dat vind ik nu echt ruimteschepen aan m’n voeten’

Je bent ook actief als dj. Wat draag je in de dj-booth?
‘Als dj, maar ook voor normale tv-items op straat bijvoorbeeld, draag ik niet hetgeen dat ik nu aanheb. Dan ga ik toch meer voor streetstyle. Ik kan er juist van genieten dat ik die twee stijlen naast elkaar kan dragen en soms zelfs kan combineren. Aan de andere kant vind ik het ook wel geinig om in een hiphop-tent strak in pak te gaan.’

Wat is het verhaal achter de tattoo op je duim?
‘Over alles wat ik doe heb ik heel lang nagedacht, behalve over dit. Ik herinner het vooral als een avond met gratis cocktails, haha.’

Wat zijn je favoriete merken?
‘Ik koop meestal wat ik mooi vind, maar er is wel een aantal merken waarvan de items die ze uitbrengen negen van de tien keer mijn smaak zijn. Ralph Lauren en Tommy Hilfiger vind ik bijvoorbeeld echt te gek. Alleen is het nadeel dat ik een klein mannetje ben, dus kleding van die merken moet vrijwel altijd op maat gemaakt worden. Daarom ben ik heel blij met Oger, want zij verzorgen al mijn maatwerk. En er is niks mooiers dan kleding die past.’

‘De marketingmachine die Kanye West heet, is bewonderenswaardig’

Je bent groot sneakerfan. Hoeveel paar heb je nu in de kast staan?
‘Ik gok rond de tachtig paar. Ik heb het wel uitgedund. Aan de begin kocht ik bij voorbaat alle modellen van één pack. Op een dag keek ik naar mijn kast en dacht ik: er staan zoveel schoenen die ik waarschijnlijk nooit ga dragen… Vervolgens heb ik veel verkocht. Ook zaten er modellen bij die ik nu niet meer snel aantrek. Zo was er een periode dat ik veel Jordans kocht, maar dat vind ik nu echt ruimteschepen aan m’n voeten.’

Hoeveel sneakers had je op het hoogtepunt?
‘Ongeveer 190, maar echt niet meer dan dat.’

Hoe ziet jouw kledingkast eruit?
‘Ik ben best geordend. Omdat ik veel spullen heb, is dat wel noodzakelijk. Ik heb geen inloopkast, maar wel een losse kast voor al m’n pakken en weer een los deel voor broeken en overhemden. Alle schoenen staan in een andere kamer.’

Is er een sneaker die je heel graag zou willen?
‘Ik heb alle Kanye West Nikes, op de Red Octobers na. Dat zijn ook ruimteschepen, maar ik vind dat model wel ontzettend mooi. Maar dat soort prijzen voor schoenen leg ik niet meer neer.’

Zou je ze dan wel dragen?
‘Jawel, maar ik heb ook zeker schoenen die ik alleen maar draag in de zomer of als het droog is.’

‘Ik vind tv-maken zó leuk, dat ik vrijwel alles kijk wat voorbij komt’

Waar komt je gevoel voor stijl vandaan? 
‘Ik heb kleding altijd al leuk gevonden. Dat komt toch wel door mijn ouders. M’n vader is een Italiaan, dus hij is wel van een net overhemd en een strak jasje. Mijn moeder maakte vroeger veel kleding en is – net als ik – liefhebber van kleurencombinaties.’

Met welke tv-projecten ben je op dit moment bezig?
Valerio International, een programma waarin ik Nederlanders volg die succesvol zijn in het buitenland. Daarnaast doe ik Over Mijn Lijk. In dat programma volg ik chronisch zieke mensen tussen de 18 en 35 die weten dat ze binnen een jaar overlijden. Daar ga ik dit jaar mijn tweede seizoen van maken. Verder ben ik aan het draaien als dj, dat doe ik nu zeven jaar.’

Hoe was het om Proefkonijnen te maken?
‘Dat was te gek. Ik mocht zoveel toffe dingen doen waarvan ik dacht: hoe kan dit nou in godsnaam werk zijn.’

Wie zijn jouw muzikale helden?
‘Kanye West, Pharrell, Timbaland en Diplo. De haat omtrent Kanye snap ik, en ik vind ook zeker niet alles goed van hem, maar het is mooi om te zien hoe hij zich keer op keer opnieuw uitvindt. Ook de marketingmachine die ‘Kanye West’ heet, is bewonderenswaardig. Wat hij ook uitbrengt, het is altijd wereldnieuws.’

Wat zijn je favoriete films en series?
‘Ik kijk nauwelijks films of series. Volgens mij ben ik de enige dinosaurus op de planeet die de hele dag tv kijkt op gezette tijden. Ik maak ook nooit gebruik van Uitzending Gemist.’

In dat geval: wat zijn je favoriete tv-programma’s?
‘Ik vind tv-maken zó leuk, dat ik vrijwel alles kijk wat voorbij komt. Dat gaat van Koffietijd tot Pauw en alles wat er tussen zit. Een Dubbeltje op z’n Kant, De Rijdende Rechter: ik kijk echt alles. Een man met passie voor z’n werk. En veel vrije tijd, haha.’

Welke gadget zou elke man volgens jou moeten hebben?
‘Wat ik heel tof vind, is de mogelijkheid om binnen Google Maps bepaalde locaties te bookmarken. Dus als ik een tof koffietentje, restaurant of kledingzaak in New York zie, dan plaats ik daar een ster op de kaart. Zodra ik in de betreffende stad ben, ga ik die sterren langs. Ook tof: sterren uitwisselen met vrienden, zodat je niet zelf het wiel hoeft uit te vinden zodra je in een stad bent.’

Wat is volgens jou de nummer één regel voor de stijlvolle man?
‘Geef altijd een eigen draai aan je outfit, hoe klein-ie ook is. Zo heb ik dit speldje van de Amsterdamse kunstenaar Piet Parra gescoord. Iets wat je niet in de winkel kunt kopen. Het zal niet direct opvallen, maar het voegt wel iets toe.’

Reageer op artikel:
Manners Man: Valerio Zeno
Sluiten