Redactie
Redactie Clothing 5 feb 2016

Manners Man: Mickael Franci, zanger van Mala Vita

Hoe zou je jouw stijl omschrijven? Welke tips heb je voor andere mannen? Wat zijn je interesses? En welke gadget moet elke man op zak hebben? Het is slechts een greep uit de vragen die we maandelijks op een échte Manners Man gaan afschieten. De aftrap is voor Mickael Franci, de zanger van Mala Vita. De band die al jaren elk festival op z’n kop zet (maar ook de catwalk niet schuwt) met een enthousiaste mix van balkan, reggae, ska, punk en latin. Let’s go!

Hoi Mickael, wat maakt jou een echte Manners Man?
‘Ik houd van stijl. Ik heb mijn pakken het liefste tailor made en ga graag naar de bekende barbiers van Schorem in Rotterdam. Niet alleen vanwege de kapsels die ze knippen, maar ook heel erg vanwege de toffe sfeer daar.’

Hoe zou je jouw eigen stijl omschrijven?
‘De naam van mijn band Mala Vita is de Italiaanse term voor ‘de onderwereld’. Wij spelen dus een beetje met de retro-maffia-achtige look die we kennen uit films als The Godfather. Ouderwets maar daardoor ook weer tijdloos.’

Wat zijn je favoriete kledingmerken?
‘We hebben een aantal keer opgetreden tijdens de fashion shows van de bekende mode-ontwerper Hans Ubbink. In plaats van een gage mochten we dan naar zijn atelier komen om een paar kledingstukken uit te zoeken. Dat was een te gekke deal en ik ben toen echt een fan geworden van zijn kleding. Erg jammer dat hij er (tijdelijk) mee gestopt is. In de zomer draag ik vaak polo’s van Fred Perry en Converse sneakers – altijd goed!

Met welke projecten ben je op het moment bezig?
‘Deze week brengen we met Mala Vita een nieuw album uit. So Far So Good, ligt nu in de winkels en 20 februari hebben we de albumpresentatie in het Paard van Troje. Daar komt natuurlijk enorm veel bij kijken. Heel spannend allemaal.’

Doe je aan sport? Zo ja: welke? Wat is je motivatie en doel?
‘Ik probeer minimaal drie keer per week hard te lopen. Meestal lukt dat wel maar als het wekenlang regent, zakt de moed me af en toe wel in de schoenen. De optredens van Mala Vita zijn heel intensief met veel springen en rennen over het podium. Daar train ik bewust voor.’

Hoe belangrijk is uiterlijk voor jou?
‘Ik vind het wel leuk om er mee bezig te zijn. Om na te denken over wat je als artiest kunt uitstralen met je uiterlijk. Maar ik vind het vooral belangrijk om altijd iets doen wat bij je past en waar je je prettig bij voelt. Het moet geen verkleedpartijtje worden.’

Wie zijn jouw muzikale helden en waarom?
‘Dat is The Clash, omdat dat de eerste punkband was die open stond voor andere genres en ook andere etnische stijlen in hun muziek durfde te mengen. Eigenlijk is The Clash de reden waarom ik ooit muziek ben gaan maken. De beste band van dit moment vind ik Calexico. Ook vanwege de heerlijke mix van stijlen en die warme woestijnsound. De Italiaanse invloeden in mijn muziek heb ik heel erg van Adriano Celentano, de Elvis Presley van Italië. Zijn nummers zijn daar een soort volksliederen geworden en hebben hun kracht na al die jaren dus echt bewezen.’

Wat is je top vijf favoriete films?

‘The Godfather: Simpelweg de beste film ooit en Marlon Brando doet me altijd heel erg aan mijn eigen grootvader denken.
Pulp Fiction: Ik was een jaar of twaalf toen ik die voor het eerst zag en ik kan wel zeggen dat het een life-changing-experience was.
Fear and Loathing in Las Vegas: Waanzinnige film die een inspiratie is geweest voor menig eigen nachtelijke escapade.
Amores Perros: Ontzettend indringende en intelligente Mexicaanse film die mij lange tijd is bijgebleven.
Black Cat White Cat: Door deze film werd ik verliefd op de gipsymuziek uit de Balkan.’

Welke gadget zou elke man moeten hebben?
‘Een Sony Walkman. Als je echt hip wilt zijn anno 2016 dan luister je naar cassettebandjes. Niet dat ik dat doe hoor…’

Wat is volgens jou de nummer één vuistregel voor de stijlvolle man?

‘Don’t be a copycat. Oftewel, niet na-apen! Ga voor wat bij jouw persoonlijkheid past, in plaats van wat toevallig in is.’

Wie is volgens jou een echte Manners Man?
‘Johnny Depp. Hij is echt rock ‘n roll maar ook altijd stijlvol en classy op een niet voor de hand liggende manier.’

Waar kunnen we je vinden?
Twitter, Instagram en via de website

[FB_AANJAGER]

Reageer op artikel:
Manners Man: Mickael Franci, zanger van Mala Vita
Sluiten