Redactie
Redactie Clothing 25 mei 2016

Manners Man: acteur Tarikh Janssen

Wat is je stijl? Welke tips heb je voor andere mannen? Wat zijn je interesses? En welke gadget moet elke man op zak hebben? Het is slechts een greep uit de vragen die we in deze rubriek op een échte Manners Man afschieten.

>> Meer Manners Mannen check je hier <<

Na de vorige editie van Manners Man met programmamaker Valerio, is het nu aan acteur Tarikh Janssen (28) om onze vragen te beantwoorden. Tarikh is voor velen nog onbekend, maar een rijzende ster binnen de Nederlandse toneel- en filmwereld. Wellicht ken je hem van zijn rollen in series Vermist (BE), Project Orpheus (NPO3), Van God Los (BNN) en Cruijff (VPRO) of van de films Cabo, De Nieuwe Wereld en Smoorverliefd. Manners’ Leroy sprak met de goedlachse Amsterdammer in de gloednieuwe bar The Tailor in het Grand Hotel Krasnapolsky, terwijl Manners’ Martyn de foto’s schoot.

Hoe zou je jouw stijl omschrijven?

‘Ik heb geen vaste stijl, ik koop wat ik mooi vind. Maar als je een label op mijn stijl zou willen plakken, dan is het ‘casual sportief’. Ik ben erg veel met sport bezig, dus wandel regelmatige in sportieve kleding rond. Mijn lijfmerk? Nike, sowieso. Als ik gekleed ga, kies ik meestal voor boots, jeans en een overhemd in een basiskleur. Verder weinig franjes. Hoewel: m’n zonnebril is mij wel heilig, haha.’

‘Ik heb ongeveer twintig overhemden, maar allemaal in een andere stijl’

Wat zijn je favoriete kledingwinkels?

‘Dat verschilt. Maar Cos, Reprezent en AllSaints vind ik fijne winkels. Deze zonnebril heb ik bij Polette gekocht, daar kun je ‘m voor een redelijke prijs volledig naar eigen smaak laten samenstellen. O ja, vorige week heb ik nog een mooi T-Shirt gekocht bij Daily Paper in Amsterdam, ook een toffe winkel.’

Hoe ziet jouw garderobe eruit?

‘Je wil het niet weten, haha. Ik heb ongeveer twintig overhemden, maar allemaal in een andere stijl. Het is daarom lastig om te combineren. Soms heb ik een combinatie te pakken, maar dan vergeet ik het weer. Ik denk dat ik voortaan foto’s ga maken.’

Heeft je vriendin invloed op je kledingstijl?

‘Ze heeft zeker verstand van mode, maar ik laat me niet teveel beïnvloeden door haar. Ik heb graag een scherp randje in m’n look, maar zij is meer van de natuurlijke gang van zaken. Ik wil gewoon rechte lijnen in mijn kapsel, dat is Tarikh!’

Is uiterlijke presentatie belangrijk voor jou?

‘Ik vind het vooral belangrijk om er gezond uit te zien. Je kunt perfect gekleed zijn, maar als je niet gezond of gelukkig bent valt al die mooie kleding in het water.’

Je bent nu aan het diëten en trainen voor je nieuwe rol als stripper in de film Onze Jongens. Hoe ziet je dieet er op het moment uit?

Ochtend: ‘Havermout met kokosmelk en een klein beetje kaneelsuiker. Of magere kwark. Een eiwitshake na het sporten om half elf.’
Middag: ‘Salade met kip of tonijn. Soms wissel ik dit af met gebakken eieren. Ik voeg wel een klein beetje magere yoghurt met mosterd en peper toe aan m’n salades. Om half vier twee crackers met Hüttenkäse of kipfilet.’
Avond: ‘Een maaltijd met veel groente. Veel broccoli en champignons. En natuurlijk veel kip.’

Ben je veel veranderd sinds je dieet?

‘Tot twee maanden geleden was ik wel iets steviger. Ik merk dat ik nu wel behoorlijk droog begin te worden. Dat moet ook wel, want over drie weken gaan we draaien. Ik begin wel iets té veel af te vallen als je het mij vraagt. M’n lichaam moet droog worden, zonder heel veel in te leveren op massa.’

Ben je een gestructureerd persoon of laat je de teugels juist vieren?

‘Het eerste. Ik ben heel netjes en kan bijvoorbeeld ook goed met geld omgaan. Soms moet ik het wel loslaten. Mijn vriendin – I lover her – is het type meisje dat al haar spullen overal neerlegt. Komt ze binnen: ‘Hi schatje!’ Bots: schoenen hier, vuile was daar. Ik wil het constant opruimen, maar dat schiet niet op.’

‘Tijdens mijn studie heb ik niks aan sport gedaan, maar de basis – zoals brede schouders – is gebleven’

Hoe vaak sport je?

‘Drie keer in de week fitness, één keer per week zwemmen, een keer kickboksen en voor Onze Jongens ben ik nu ook twee keer per week bezig met danslessen. Per week ben ik ongeveer vijf dagen aan het sporten. In het weekend doe ik niks.’

Wat is jouw sleutel tot succes?

‘Vanaf mijn 4de tot mijn 18de heb ik op hoog niveau gezwommen, inclusief de Nederlandse Kampioenschappen. Die discipline is nooit verdwenen. Tijdens mijn studie heb ik niks aan sport gedaan, maar de basis – zoals brede schouders – is gebleven. Ook het goede gevoel ná het sporten doet wonderen voor mijn motivatie.’

Ben je ijdel geworden door het sporten?

‘Uiteraard word je wel ijdel van sporten, maar ik vind het geen mooie eigenschap om té ijdel te zijn. Tenzij je er overdreven mee te koop loopt, dan kan ik juist wel waarderen. Als acteur moet je ook wel een beetje ijdel zijn. Sterker nog: iedereen is een beetje ijdel. De ‘Ik doe met opzet niks aan m’n haar’-mensen zijn stiekem ook gewoon ijdel.’

Ben je naast je rol als stripper in Onze Jongens nog met andere projecten bezig?

‘Ik heb onlangs getekend om de rol van Hamlet te spelen bij het ZepTheater in een vrije vertaling van het stuk van Shakespeare. Met die rol ben ik heel erg blij.’

‘Soms heb ik simpelweg geld nodig, waardoor ik ook tegen minder leuke rollen ‘ja’ moet zeggen.’

Heeft theater je voorkeur boven film?

‘Nee, eigenlijk niet. Begrijp me niet verkeerd: spelen in het theater is heerlijk om te doen, maar het vergt ontzettend veel toewijding om maandenlang betrokken te zijn bij een stuk en constant op tour te zijn. Het is heel pittig en ik word daar niet gelukkig van. Ik vind het interessanter om verschillende projecten te doen.’

Wat zijn je doelen als acteur?

‘Ik hoop op een punt te komen waarop ik alleen maar rollen kan aannemen die ik écht leuk vind. Soms heb ik simpelweg geld nodig, waardoor ik ook tegen minder leuke rollen ‘ja’ moet zeggen. Op korte termijn wil ik vooral Hamlet goed spelen. Dat is toch wel een droomrol voor veel acteurs. En een hoofdrol in een grote film of serie, dat is ook één van m’n doelen. Bij voorkeur een komediefilm, voor de afwisseling.’

Ben je een grappig persoon?

‘Haha, nee ik ben geen grappenmaker. Maar zodra ik begin te spelen kan ik wel die grappige gast zijn. Niet vanwege de grappen, maar meer om wat ik doe.’

Wie zijn je voorbeelden?

‘Denzel Washington, Idris Elba, Ryan Gosling – ik vind zijn manier van acteren fantastisch – en Tom Hardy, ook een gruwelijke acteur.’

Wat maakt jou een goede acteur?

‘Dat vind ik lastig om te zeggen. Ik ga mezelf geen goede acteur noemen, haha. Wel hoop ik meerdere kleuren te kunnen spelen. Van een stripper tot een intellect; you name it.’

Wie zijn je muzikale helden?

‘Dat verandert constant. Net als alles in mijn leven. Maar als ik één artiest moet noemen, dan wordt het Prince. Ik heb hem twee keer live gezien. Ik voelde hem vroeger nooit, maar nadat ik hem live had gezien wilde ik nooit meer iets anders. Dat is zijn magie.’

Wat is volgens jou de vuistregel voor de stijlvolle man?

‘Bijt geen nagels, haha. Nee, even serieus: kleed naar je lichaam. Ook als je gespierd bent, hoef je niet per se super strakke T-shirts te dragen. Accentueren is prima, maar niet te veel.’

[RELATED_ARTICLE article_id=”271247″]

Reageer op artikel:
Manners Man: acteur Tarikh Janssen
Sluiten