Redactie
Redactie Architecture 24 mei 2016

Wij bezochten Zoku Lofts Amsterdam (en dat was vet)

Eerder dit jaar kondigden wij dit gloednieuwe hotelconcept al aan, maar vanaf nu is het Amsterdamse Zoku up and running. Het idee? Compleet wonen én werken op 24 m2 aan de rand van het centrum van de hoofdstad. Manners nam een dag voor de opening een kijkje. 

Het concept? Work-meets-play. Alles in dit hotel is ingezet op sociale factoren, zonder ruimte voor het individu te vergeten. De lofts zijn te boeken voor een nacht, maar in de basis wordt ingezet op een langere tijd of zelfs tot enkele maanden. Zoku mikt zodoende op bijvoorbeeld tijdelijke expats, studenten en mensen in between een verhuizing.

Community

Wat vooral opvalt tijdens deze rondleiding is het community-gevoel. De gezamenlijke ruimte op de zesde verdieping (met een awesome uitzicht over de stad) ademt open- en betrokkenheid. Geen afgezonderde ruimtes (wel te creëren voor vergaderingen), maar één grote gezamenlijke verdieping waar de bar subtiel overloopt in een werkplek en waar de werkplek minstens zo subtiel overloopt in de open keuken.

Design

Design technisch is Zoku (Japans voor familie/clan) een verademing die precies in deze tijdsgeest past. Waar wij tijdens de grand tour al behoorlijk enthousiast werden tijdens het zien van de social spaces, ging ons hart pas écht sneller kloppen toen de deur van een van de lofts werd geopend. Het design staat op de naam van Rob Wagemans. Als founder van designbureau Concrete is hij onder andere verantwoordelijk voor W Hotel Londen, alle Supperclubs wereldwijd en INK Hotel Amsterdam. In Zoku heeft hij een complete woning ontworpen op slechts 24 vierkante meter.

Loft

Om je beeld compleet te maken: de bovenstaande foto is gemaakt vanaf de bank. Aan letterlijk elk detail in deze tijdelijke ‘woning’ is gedacht. Zo is de trap inschuifbaar en biedt de ruimte onder de trap plek voor de kledingkast, opslagruimte en een klein bureau. Rechts in de hal vind je de keuken, links achter de badkamer. Slapen doe je op de tussenverdieping. Geen gevoel bij de aanwezige kunst? Het interne ruilprogramma biedt de mogelijkheid om te switchen voor een passender werk. Technisch detail: de fundering en het plafond zijn verstevigd en de pui is volledig vernieuwd. Geen geluid van de stad, wel het uitzicht.

Speciale vermelding

Mocht je tijdelijk in de hoofdstad willen of moeten vertoeven, dan biedt Zoku een mooie en complete oplossing. De social spaces evenals het restaurant zijn ook toegankelijk voor degene die niet in het hotel verblijven. Dus neem zeker een kijkje in deze Manners’ approved hotspot. Een speciale vermelding gaat overigens uit naar het design van de ‘toegangshal’; een gang van kassen op het dak van het hotel, omring en gevuld met groen. Well done!

Reageer op artikel:
Wij bezochten Zoku Lofts Amsterdam (en dat was vet)
Sluiten