Redactie
Redactie Life 8 aug 2016

Manners Hotspot: W Amsterdam Hotel

Het centrum van Amsterdam heeft zo’n beetje alles wat je nodig hebt. Toch ontbreekt het als je een beetje kritisch bent een beetje aan grandeur. Het gebied rondom De Dam heeft niet de internationale allure zoals je die wel rond de landmarks van Londen en Parijs vindt. In dat opzicht was het W Amsterdam Hotel exact wat de stad nodig had.

De kracht van Amsterdam is zijn internationale karakter op een zeer kleine oppervlakte. Alles is aanwezig en eenvoudig te bereiken. Amsterdam is wel degelijk een bruisende metropool en een smeltkroes van zo’n beetje alle nationaliteiten.

Het ontbrekende puzzelstukje

Amsterdam heeft ook gebieden en hotspots waar dit tot uiting komt, maar écht in het hartje van de stad, in de nabije omgeving van De Dam, zie je dit karakter niet echt terug. Het is er toeristisch en voorzieningen zijn veelal ook op toeristen gericht. Wat dit gebied nodig had was een high-end internationale verblijfplaats en meeting spot. Met de opening van het W Amsterdam Hotel eind vorig jaar, kreeg het gebied precies wat nog ontbrak.

Niet traditioneel

Wil je high end overnachten in hartje Amsterdam, en dan bedoelen we dus écht hartje Amsterdam, dan zou het W Amsterdam Hotel the place to be moeten zijn. Anders dan gebruikelijk in het vijfsterren-segment is het hotel contemporary: geen klassieke luxe, maar een moderne, eigentijdse vibe.

Het W Amsterdam Hotel scoort met zijn locatie (pal achter de dam) en zijn luxe maar toch ongedwongen karakter. Op een willekeurige dag – wij verbleven er van donderdag op vrijdag – kom je zakenlui tegen, maar ook locals en toeristen. Een breed publiek dus, maar wel van ‘een bepaald niveau’. De backpacker zul je hier niet aantreffen, al was dat alleen al vanwege de pittige prijzen: een kamer boek je doorgaans vanaf zo’n 300 euro per nacht.

Vanwege de stijl van het hotel en het gemêleerde publiek uit het hogere segment is het W Amsterdam Hotel eerder cool chique dan traditioneel luxe. De kamers zijn hiervan ook een duidelijke uiting: geen bloemetjesmotieven en klassieke fauteuils maar gegoten vloeren, een open sfeer en een inloopdouche middenin de kamer. De kamers zijn luxe, zeker, maar er mag geleefd worden.

In het monumentale pand van het W Amsterdam Hotel tref je nog twee noemenswaardige zaken: de W Lounge en het Mr. Porter restaurant. Het hotel heeft een uitstekende keuze gemaakt door de receptie op de bovenste verdieping te posteren. Vanuit hier loop je direct door naar de W Lounge waar je kunt genieten van een cocktail. En cocktails maken doen ze hier prima. Op een mooie dag kun je buiten genieten van een fraai uitzicht en een baantje trekken in wellicht wel het meest besproken hotelzwembad van Amsterdam: het smalle, langgerekte bad op het buitenterras.

Wij hadden de pech dat wij verbleven op een bewolkte, regenachtige dag. Daardoor was de sfeer ’s avonds ietsje rustiger dan gebruikelijk. Wij hebben vaker een drankje gedaan in de bar en negen van de tien keer is het er levendig en worden cocktails gedronken op het dakterras onder begeleiding van trendy beats.

Wie serieuze pegels neertelt voor een stay wenst op alle gebieden in de wieg gelegd te worden. Het ontbijt is werkelijk waanzinnig. Talloze verse sappen en smoothies, gegrilde groenten, ontelbare soorten vlees en broodjes, vers fruit en kazen uit eigen huis. Chapeau. We hadden ervoor kunnen kiezen om het ontbijt in de kamer te nuttigen, maar waarom? Neem plaats in het restaurant, geniet van een kop french pressed koffie en maak een goede start van de dag onder het genot van een fraai uitzicht.

New York

Het W Amsterdam Hotel ís ook daadwerkelijk wat het centrum van Amsterdam nodig had. Het is high end, trendy, cool en vooral ook erg mooi. Nu zul je zeggen: dit is toch niet het enige luxe hotel in de buurt? Zeker niet: op een steenworp afstand bijvoorbeeld, vind je L’Europe. Maar de vibe is hier wezenlijk anders. Voor liefhebbers van traditionele luxe en klassieke weldaad is het W Amsterdam Hotel in dit segment wellicht niet de eerste keuze. Waar het hotel vooral mee scoort, is zijn kosmopolitische vibe: ben je binnen, dan zou je gevoelsmatig ook zomaar in New York kunnen zijn. Precies die wereldse vibe hadden wij nog niet vaak kunnen ontdekken in het hart van onze hoofdstad.

Reageer op artikel:
Manners Hotspot: W Amsterdam Hotel
Sluiten