Redactie
Redactie Auto's 10 dec 2014
Leestijd: 2 minuten

Manners droomgarage: Lamborghini LM002

De mooiste dingen zijn niet altijd de beste dingen en de beste niet altijd de mooiste. Vanzelfsprekend prijken op het verlanglijstje van elke liefhebber iconische, prachtige sportwagens als de Ferrari F40, Porsche 911 en Lamborghini Muciélago. Natuurlijk wil iedere autofanaat die Rolls-Royce Silver Spur, Bentley Azure of Maserati Quattroporte en ja, jouw hart slaat waarschijnlijk een slag over bij het zien van een Corvette Stingray of Mustang Boss. Maar wie buiten de gebaande wegen durft te gaan – in dit geval letterlijk – vindt daar ook prachtige dingen. Nee, de Lamborghini LM002 zal niet op jouw favorieten-lijstje staan om zijn uiterlijk. Ook niet om zijn rijeigenschappen of zijn algehele concept. Maar zelden kom je zulke speciale auto’s tegen als deze bizarre creatie.

Waarom Lamborghini besloot om de LM002 te bouwen? Wij weten het niet. Het is een volstrekt idiote wagen. Zijn typenaam ‘LM’ verwijst naar Lamborghini Militaria, wat natuurlijk wel iets verraadt over zijn karakter. ‘002’ verwijst naar het feit dat dit de tweede terreinwagen van Lamborghini was. In de jaren ’70 had het merk namelijk ook de obscure Cheetah.

Verdient de Lamborghini LM002 een plek in onze droomgarage? Jazeker. Alles aan de wagen is werkelijk bizar. Met 301 geproduceerde exemplaren tussen 1986 en 1992 is de auto een behoorlijke zeldzaamheid. Het opvallendste aan deze krachtpatsende Italiaan is zijn motor: de 5.2 liter V12 met 455 pk uit de Lamborghini Countach. Deze LM002 wordt dus aangedreven door een motor uit één van de bruutste sportwagens ooit geproduceerd. De hoogtoerige V12 in deze offroad mastodont is een vreemde keuze, die hem wel zijn unieke karakter verleent. Het gevaarte dendert in 7,8 seconden van 0-100 km/u en tart de natuurkundige wetten met een topsnelheid van 223 km/u. Dat alles onder begeleiding van een authentieke V12-huil die je alleen maar kent uit supercars. Mannelijker dan dit wordt het niet.

Wie denkt dat de Lamborghini LM002 een vreemd experiment of een auto zonder bestaansrecht is, komt bedrogen uit. Deze power-offroader was namelijk mateloos populair onder rijke oliesjeiks uit het midden-oosten. Met de LM002 kon je namelijk met 160 km/u onbezorgd door de woestijn ploegen; de gemiddelde Dakar-wagen bijt zich hier nog op stuk. Naast oliesjeiks reden ook onder andere de overleden dictator Muammar Khadaffi en Top Gear-presentator Richard Hammond rond in een zeldzame Lamborghini LM002.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Manners droomgarage: Lamborghini LM002
Sluiten