Manners & de 6 ridders die bier gingen brouwen

In 1062 was groep van zes ridders het vechten zat. Zij stuitten op een abdij, raakten overtuigd van de levensstijl van de monniken en besloten hun zwaarden in te ruilen voor de bijbel. In 1074 brouwden zij hun eerste bier en dit vormde de start van een prachtig verhaal van wellicht wel het mooiste bier van België: Affligem. Wij ontdekten dit verhaal en maakten kennis met de abdij en de brouwerij van Affligem.

‘Eén van de eerste vragen die wij voor onszelf beantwoord wilden hebben was: waarom bier?’

De bescheiden abdij bevindt zich in het dorpje Affligem op ongeveer twintig minuten van Brussel. Er heerst de serene rust die je verwacht. De abdij van Affligem is het thuis van tien monniken. Al eeuwenlang leven hier de Benedictijnen. Ze bestuderen literatuur, bidden, helpen de armen en andere hulpbehoevenden en stellen hun deuren open voor mensen die rust en bezinning zoeken. Ook ligt hier de oorsprong van Affligem bier: prachtig bier dat van origine diende als huisdrank en tegenwoordig in meer dan vijfendertig landen wereldwijd geschonken wordt.

Eén van de eerste vragen die wij voor onszelf beantwoord wilden hebben was: waarom bier? De verklaring is eenvoudig. In de middeleeuwen was het met de hygiëne niet best gesteld. Schoon drinkwater was schaars en honger was eerder regel dan uitzondering. Bier was om twee redenen de perfecte oplossing. Ten eerste kon bier door het koken in het brouwproces veilig worden gedronken en ten tweede was bier voedzaam. Zo werd het Affligem bier niet alleen de huisdrank voor de monniken maar kwamen al snel armen en andere hulpbehoevenden vanuit de wijde regio naar de poorten van de abdij voor een glas bier.

‘Eén moment heeft ervoor gezorgd dat wij vandaag de dag beter dan ooit tevoren kunnen genieten van Affligem: het moment dat een broeder genaamd Tobias onthulde het recept voor Affligem bier nog te hebben.’

De grillige geschiedenis heeft de abdij echter niet ontzien. Deze werd meerdere malen geplunderd, vernietigd en door brand verwoest. Telkens wisten monniken de abdij weer op te bouwen. De laatste resurrectie van de abdij na de vernietiging in de Tweede Wereldoorlog, is cruciaal gebleken. Er waren weinig broeders over en de abdij was arm. Na de Tweede Wereldoorlog was er meer dan tien jaar geen Affligem bier. Eén moment heeft ervoor gezorgd dat wij vandaag de dag beter dan ooit tevoren kunnen genieten van Affligem: het moment dat een broeder genaamd Tobias onthulde het recept voor Affligem bier nog te hebben. Hij stapte met dit recept op een nabijgelegen brouwerij af: de brouwerij die wij nu kennen als de Affligem brouwerij.

Wie de geschiedenis van Affligem kent, begrijpt waarom ‘aandacht voor het moment’ zo belangrijk is. Genieten van bier ís aandacht voor het moment: op die avond dat je eindelijk weer samen met vrienden bent of op het moment dat je jouw heerlijke hoofdgerecht geserveerd krijgt. Voor broeder Tobias was die aandacht het doorgeven van het recept in de juiste handen en voor de brouwers betekent die aandacht zorgen voor de juiste ingrediënten, timing en processen voor het Affligem bier dat vandaag de dag nog wordt gebrouwen zoals het bijna duizend jaar geleden bedacht was. Dat het recept niet veranderd is, is terecht, zo tonen de internationale prijzen aan die Affligem meermaals heeft gewonnen. Zo werden vrijwel alle varianten van het bier de afgelopen jaren bekroond met goud in de International Craft Beer Awards en de International Beer Brewing Awards. Affligem wordt geroemd om de hoge kwaliteit mout en hop en de speciale kruidenmix die wordt toegevoegd.

‘De banden tussen de abdij en de brouwerij zijn nog altijd zeer nauw. De brouwerij brouwt onder licentie en toezicht van de abdij. Elke wijziging, hoe klein dan ook, moet door de abdij worden goedgekeurd.’

De banden tussen de abdij en de brouwerij zijn nog altijd zeer nauw. De brouwerij brouwt onder licentie en toezicht van de abdij. Elke wijziging, hoe klein dan ook, moet door de abdij worden goedgekeurd. In de brouwerij wordt door slechts zeventien toegewijde vaklieden met hart en ziel en die nimmer aflatende aandacht voor het moment gewerkt aan het bier dat tientallen generaties monniken hebben gekoesterd. Dat betekent dat Affligem zich niet alleen onderscheidt door een eeuwenoud recept maar ook door een hergisting op fles, een prachtige balans tussen mout en hop en een verrassende kruidige smaak van één van de varianten.

En dat proef je. Of je nu een Affligem Blond, een Affligem Dubbel of een Affligem Tripel drinkt: allen zijn gebrouwen met de fijnste ingrediënten door mensen met passie voor kwaliteit. Wij hebben Affligem leren kennen als een prachtig bier dat bij uitstek past bij de fijne momenten van het leven. Een bier met een prachtig verhaal, bovendien. Vertel je vrienden dit verhaal en geniet op een mooi moment samen van een glas Affligem en ervaar waarom dit één van ’s wereld’s meest bekroonde bieren is.

Reageer op artikel:
Manners & de 6 ridders die bier gingen brouwen
Sluiten