Redactie
Redactie Life 2 januari 2017

Manners City Guide #1: ontdek 5 unieke plekken in New York

Reizen is leven. De vrijheid, het avontuur, de ontmoetingen met inspirerende mensen en het ontdekken van unieke spots. Met dat laatste gaan wij je in Manners City Guide helpen. In elke editie vragen we een local om vijf favoriete en unieke plekken te delen. Plekken waar je normaal gesproken nooit zou komen. De aftrap is voor Jan Habraken in New York. 

Jan is tien jaar geleden in New York beland om zijn grote liefde achterna te reizen. Eenmaal daar besloot hij zijn eigen designbureau te starten en met succes: inmiddels heeft hij vier man personeel achter de tekentafels zitten.

“In die tien jaar is de stad flink veranderd. De opkomst van de hippe koffietentjes, de geboorte van de hipster en de enorme culinaire groei hebben daar aan bijgedragen. Dit is de enige stad ter wereld waar alle nationaliteiten van de wereld vertegenwoordigd zijn en dat vind je in het voedsel en de drank terug. Als foodies zijn we altijd op zoek naar lekkere en leuke, nieuwe plekken.”

Al sinds 1850 maakt American Express bijzondere ervaringen mogelijk voor mensen die meer uit het leven willen halen; van unieke privileges bij hotels tot presales en exclusief gereserveerde tickets voor concerten. Daarnaast kun je altijd rekenen op een excellente service waar ter wereld je ook bent, zodat jij onbezorgd op reis kunt gaan. Zo krijg jij toegang tot een rijker leven, waarin het mooiste bezit bijzondere ervaringen zijn.

Transmitter Park

“Toen ik tien jaar geleden in New York aankwam was Greenpoint nog een simpele arbeiderswijk met voornamelijk Poolse en Zuid-Amerikaanse emigranten. Nu is het een van de meest hippe wijken van New York, vooral vanwege de drukte door toeristen en rijkeluiskinderen in equivalent Williamsburg. Greenpoint ligt in het meest noordelijke puntje van Brooklyn.”

“Gezien de toenemende populariteit wordt er in razend tempo gebouwd. Een van de rustpuntjes in alle gekte is Transmitter Park, dat is vernoemd naar het eerste radiostation van New York dat hier was gevestigd. Het gebouw staat er nog steeds en zal ongetwijfeld snel in een hip café veranderen.”

“Inmiddels is dit kleine parkje een uitwaaipunt voor locals geworden. Geniet van het beste uitzicht op Manhattan en de Williams Bridge, terwijl je een frisse neus haalt op de pier. Of geniet in de zomer van de films die op een van pakhuizen worden geprojecteerd. Bijkomend voordeel: middels een watertaxi kun je makkelijk andere plekken in Brooklyn en Manhattan bezoeken.”

Sunshine Laundromat & Pinball Bar

“Na mijn aankomst werd ik direct geconfronteerd met de Amerikaanse manier van leven. Vooral opvallend was en is het feit dat niemand thuis de was doet. De Sunshine Laundromat was daarom voor mij een wekelijks begrip. Wasje doen, drogen, vouwen en in de tussentijd met de extra kwartjes voor de wasmachine op de flipperkasten spelen.”

“De laundromat is er nog steeds, evenals de flipperkasten. De zoon van de eigenaren heeft nog meer flipperkasten aangekocht en heeft aan de achterkant een geheime bar gebouwd. Via een “wasmachinedeur” kom je in een walhalla van nog meer flipperkasten, bier en muziek terecht.”

Greenpoint Fish and Lobster Co.

“Sinds een jaar of vijf is dit minutieuze viswinkeltje en –restaurant in Greenpoint gevestigd. Nu kun je in de Verenigde Staten en New York geweldige oesters, kreeft of andere vis- en schelpdieren eten, maar Greenpoint Fish and Lobster Co. is de absolute koploper. Regelmatig bellen we de winkel op met de vraag of ze sint-jakobsschelpen of andere lekkernijen hebben, waarna we zo nu en dan te horen krijgen dat ze niet beschikbaar zijn in verband met de slechte weersomstandigheden. Verser dan dit gaat het niet worden.”

Achilles Heel

“De Achilles Heel, een ander woord voor een cruciale verbinding, is de perfecte plek om met vrienden af te spreken. Het café vind je in een oud hoekpand en is gevestigd in het industriële deel van Greenpoint. Bij binnenkomst verdwijn je direct in de 18e eeuw, waar havenwerkers binnenkwamen om zich op te warmen aan de houtkachels.”

“Wat ze destijds niet hadden, is de kleine keuken waarin de kok met wereldklasse kookt. De gerechten veranderen vrijwel iedere dag en zijn nooit saai. Op de houtkachel of in de tuin boven een houtvuur wordt enorm innovatief gekookt, waarbij nouveau americain gerechten worden bereid. Menig gerecht is voorzien van “drippings”, oftewel: gelekt vet met een geweldige smaak (dat elk dieet direct de das omdoet, maar dat is juist de bedoeling van deze plek). Voordat de buurt verandert in de volgende hippe spot geniet ik hier van de gekke maar geweldige platen, het houtvuur en de cocktails.”

Takumen

“Ik verblijf graag in deze wijk, maar onderweg naar Manhattan stop ik met liefde bij Takumen vlakbij de ‘7 trein’ tussen Queens en Manhattan. Het is niet verwonderlijk dat dit Japanse Izakaya (gastropub) tentje zich hier heeft gevestigd, wetende dat er elke dag enorme hoeveelheden Aziatische werkers pendelen tussen de diverse Aziatische wijken in Queens en Grand Central (waar ook een hoop Japanse tenten zitten).”

“Takumen is daarentegen anders dan anderen. Aan de voorzijde vind je een fris doch authentiek koffietentje, terwijl aan de achterzijde heerlijke bowls bereid worden voor lunch en diner. Dankzij de hoeveelheid Japans die ik tijdens het opslurpen van mijn noodles hoor, waan ik me voor een heel uur even in Japan.”

Met een kaart van American Express kun je jouw reis naar New York nog unieker maken, dankzij de voordelen die de Flying Blue – American Express Card biedt. 

In samenwerking met American Express

Reageer op artikel:
Manners City Guide #1: ontdek 5 unieke plekken in New York
Sluiten