Wat mannen kunnen leren van het WK Vrouwenvoetbal

Het WK Vrouwenvoetbal leeft. Toegegeven: wij kijken ook. Naar het Nederlands Elftal, uiteraard, maar we betrappen onszelf er ook steeds vaker op dat we verzand raken in potjes als Engeland-Kameroen of Amerika-Spanje. Vergelijkingen trekken met mannenvoetbal is onnozel, toch doen we het. Wat mannen kunnen leren van het WK Vrouwenvoetbal.

5 dingen die mannen kunnen leren van het WK Vrouwenvoetbal

Eerlijk is eerlijk: aantrekkelijk voetbal wordt niet gespeeld tijdens het WK Vrouwenvoetbal. Zelfs bij topfavoriet Amerika is het, op een schaars een-tweetje na, de bal naar voren pompen en wachten op een fout in de verdediging. Maar spanning is er wel en daar gaat het ook om. Het vrouwenvoetbal is in ontwikkeling, over pak ‘m beet tien tot vijftien jaar zal het voetbal er veel gelikter uitzien. Wat je ook van het niveau vindt, het is ridicuul om de mannen met de vrouwen te vergelijken. In Nederland gebeurt dat op een manier die aanvoelt als de discussie rond Zwarte Piet. Net even iets te fel. Maar als je dan toch gaat vergelijken, keer de rollen dan eens om. Op veel fronten is kijken naar de vrouwen namelijk een verademing vergeleken met het mannenvoetbal. 5 dingen die mannen kunnen leren van het WK Vrouwenvoetbal.

1. Niet naar het hoofd grijpen bij het geringste contact

Tijdens het WK Vrouwenvoetbal worden harde duels niet geschuwd. Maar wat er ook gebeurt, vrouwen staan gewoon weer op, tenzij er echt iets aan de hand is. Mannen daarentegen gaan in het moderne voetbal als een wijf naar de grond en grijpen direct naar hun hoofd, waar ze ook geraakt worden. Het komt zelfs voor dat mannen in hun eigen lip bijten om bloed te tonen aan de scheidsrechter. In de tijd van Rinus Israël en Willem van Hanegem gebeurde dit allemaal nog niet, nu doen de grootste voetballers eraan mee. Tijd voor de VAR om hier wat aan te doen.

2. Geen schwalbes en kaartennaaiers

Nul schwalbes gezien tijdens het WK Vrouwenvoetbal en vrouwen rollen ook geen tien slagen door na een lichte overtreding. Voor de Neymarretjes van deze wereld blijken geen vrouwelijke equivalenten te bestaan. Ook het gebaar van een gele kaart hebben we nog niet gespot. Voetbal zonder schwalbes en kaartennaaiers kan dus gewoon.

wk vrouwenvoetbal, mannen, leren

3. Normaal gedrag vertonen tegen de scheidsrechter

De scheidsrechter proberen te beïnvloeden hoort een beetje bij voetbal, normaal gedrag vertonen eigenlijk ook. Waar de mannen tegenwoordig geen enkel respect meer hebben voor de wedstrijdleiding, hebben vrouwen dat wel. Naast het vrouwenvoetbal moeten de mannen een voorbeeld nemen aan rugby. Ook een harde sport, maar wel met 100 procent respect voor de scheidsrechter.

4. Geen tijdrekken

Amerika-Spanje, 89e minuut, 2-1 op het scorebord, corner voor Amerika. Noem het dom of naïef, maar aan tijdrekken wordt niet gedacht. Waar mannen een korte corner zouden nemen om de bal vervolgens af te schermen bij de cornervlag, gooit Megan Rapinoe de bal gewoon voor de pot. We zijn het gewoon gaan vinden, maar het is een verademing om dit type spelbederf niet te zien tijdens het WK Vrouwenvoetbal. Tijdrekken komt überhaupt niet voor.

5. Normaal juichen

De mooiste manier van juichen is nog steeds die van Johan Cruijff. Sprongetje in de lucht, hand omhoog. Maar in het moderne voetbal zijn de mannen volstrekt doorgeslagen. Spontane acties zijn prima, maar tegenwoordig wordt er van te voren te veel nagedacht over een doelpunt vieren, met het masker van Pierre-Emerick Aubameyang tijdens een Europa League-wedstrijd als absoluut dieptepunt. Op het WK Vrouwenvoetbal wordt nog normaal gejuicht en we denken niet dat daar ooit verandering in komt. De koprol van Vivianne Miedema scharen we dan maar onder spontaan gedrag.

wat mannen kunnen leren, wk vrouwenvoetbal
instagram.com/oranjeleeuwinnen

Bekijk ook de coolste voetbaltenues voor het seizoen 2019-2012.

Reageer op artikel:
Wat mannen kunnen leren van het WK Vrouwenvoetbal
Sluiten