Redactie
Redactie Advertorial 18 feb 2020

Hallo mannen, we blijken de grootste verspillers in huis te zijn!

Wat korter onder de douche, stekkers uit het stopcontact halen en de televisie uitzetten; mannen vinden het maar moeilijk. Mannen – en dan vooral de jongere – zijn de grootste energieverspillers in een huishouden.

Verschillende onderzoeken tonen aan dat vrouwen veel meer energie besparen dan mannen. En hoe jonger we zijn, hoe meer we verspillen.

Het zijn voornamelijk de mannelijke inwoners die de televisie, console of andere gadgets vaak aan laten staan. Vrouwen zijn bewuster bezig met het besparen van energie.

Bijna 40% van de vrouwen geeft aan dat ze nooit onnodig apparaten aan laten staan. Bij de mannen ligt dit percentage op 26%, zo blijkt uit een onderzoek van beste-energievergelijker.com.

Energiebesparing

Opvallend is verder dat we wat energiebesparing betreft een land van uitersten zijn. Zo is men in Noord-Brabant het zuinigst, terwijl aan de andere kant van het land in Drenthe er lustig op los wordt verspild.

Navraag bij mannen leert dat velen denken dat hun inbreng – positief of negatief – toch niks uitmaakt. Maar wie dat denkt, moet eens het persoonlijke klimaatakkoord van ENGIE bekijken. Met deze zelftest kun je zien wat jouw bijdrage is aan de CO2-uitstoot.

Wie energie verbruikt, stoot CO2 uit. Dat kan op allerlei manieren zijn. Bekendste oorzaak is natuurlijk het autorijden. Inmiddels weten we wel dat je daarmee flink wat CO2 de lucht inpompt. Maar ook vlees eten, een was draaien, douchen of de verwarming aanzetten, heeft behoorlijk wat effect. Hoeveel? Dat kun je dus checken met de zelftest.

Beter milieu

Het is geinig om te zien hoeveel je eigenlijk verbruikt en hoe makkelijk je een behoorlijke bijdrage kunt leveren aan een beter milieu. Voorbeeld: een dag in de week de (benzine)auto laten staan, levert een besparing op van 180 kilo CO2 per jaar. Dat zijn al snel 230 douchebeurten. Vind je dat te veel gevraagd? Dan skip je toch een dag je stuk vlees of vis én kaas. Daarmee bespaar je al snel jaarlijks 90 kilo CO2.

En zo kun je zelf dus je eigen ‘klimaatakkoord’ samenstellen en zie je precies hoeveel je aan het einde van het jaar hebt bespaard. Leuk is dat je dit niet in je eentje doet, maar samen met andere deelnemers. Hierdoor merk je niet alleen dat het echt wel uitmaakt als jij minder kleding koopt of vaker restjes opeet, maar zie je óók hoeveel we met z’n allen kunnen bereiken.

Persoonlijk Klimaatakkoord

In samenwerking met ENGIE

Reageer op artikel:
Hallo mannen, we blijken de grootste verspillers in huis te zijn!
Sluiten