Pim Jansen
Pim Jansen Life 30 aug 2018

Vijf mannelijke malt whisky’s, gemaakt door vrouwen

Laten we eerlijk zijn, als we het over whisky hebben, dan hebben we het over één van de laatste mannen bolwerken van de westerse cultuur. Daar horen mooie luxe auto’s á la Rolls Royce bij, een echte Cohiba sigaar uit de Vuelta Abajo in Cuba en urenlang genieten van de goudkleurige godendrank. Op de achtergrond een beeldschone mooie vrouw die vooral dat doet waar ze goed in is, mooi zijn. Wat kan het leven toch mooi zijn. Want stel je voor dat je jouw passie voor whisky moet delen met een vrouw. Uit den boze dus. Vrouwen vinden whisky nou eenmaal niet lekker. Toch?

Tot nu. Een handvol vrouwen heeft lak aan ongeschreven regels en proberen hun stempel drukken op de kunst van het genieten. Wij zijn voor iedere vorm van gelijkheid en juichen deze dames dus toe. “We zijn langzaam maar zeker afgedwaald van alle onzinnige stereotypen van wie de whiskydrinker is en hoe whisky moet worden gedronken, en dit is waar grote kansen voor vrouwen liggen”, zegt Emily Chipperfield, whisky-expert en trainer bij Nuala Bar, Londen.

De vrouwelijke expert

“Als jonge vrouwelijke barman is mijn grootste uitdaging het vertrouwen van mijn gasten te winnen bij het aanbevelen van whisky, omdat ik nou eenmaal niet het proto-type ‘whisky-expert’ ben. Om de gasten dan het gevoel te geven dat ze samen met mij de wereld van whisky kunnen verkennen, zonder verstrikt te raken in vooropgezette ideeën, is een hele waardevolle uitdaging. ”

Dus hoe adviseert Chipperfield om whisky te drinken en wat zou ze aanbevelen aan een beginner? “Een opmerking die ik altijd krijg is ‘whisky is te sterk’. Als ik vraag welke andere dranken ze netjes drinken, is het antwoord vaak ‘geen’. Als je je gin met tonic en je rum met cola drinkt, waarom probeer je dan een whisky met 40% alcohol geforceerd te drinken? Je allereerste slok wijn vond je waarschijnlijk vreselijk en je eerste biertje ook. Geef jezelf de tijd om waardering te krijgen voor het vakmanschap wat aan de basis ligt van een goede whisky”

Verstand van whisky

En dus zijn er dames die wel degelijk van de gouden drank houden. Vrouwen die met liefde hun kennis willen delen, je goed kunnen adviseren omtrent een whisky voor een bijzondere gelegenheid. Zeldzaamheid? Nee niet echt. Sterker nog, er zijn vrouwen die zelf whisky produceren en dat zijn niet de minste whisky’s. De kans is dus aanwezig dat je zonder het te beseffen ooit whisky hebt gedronken waar de liefde en aandacht voor het aloude ambacht afkomstig is van een vrouw. Welke whisky’s dat zijn? We stellen ze graag aan je voor.

Dewar’s 12 years old Ancestor- 40% (29,99 euro)

Stephanie Macleod is de master blender van Dewar en één van de weinige mensen die de geheime recepten bewaakt voor haar bekroonde whisky. Als jij je humeur wilt verbeteren, is dit een geweldige fles om te proberen. Hij heeft een bijzonder rijpingsproces doorlopen, wat betekent dat het nog eens zes maanden de tijd krijgt om te rijpen. Verwacht warme, boterachtige tonen van zachte toffee en gesmolten karamel.

Whisky door vrouwen

Brenne Cuvée Spéciale Franse Single Malt Whisky – 40% (49,50 euro)

Allison Parc is de oprichtster van Brenne whisky en een ondernemer pur sang. In nauwe samenwerking met haar Franse distilleerders creëerde ze een single malt, gemaakt van gerst geteeld in Cognac, Frankrijk. Het is dubbel gedestilleerd en gerijpt in eiken vaten, wat een prachtige zoetheid op de neus oplevert. Verwacht een ongewoon smaakprofiel van gekarameliseerde suiker, rijpe bananen en specerijen. Je kunt meer over Parc lezen op haar blog, The Whiskey Woman.

Whisky door vrouwen

Douglas Laing Scallywag, 46% (49,50 euro)

Je zult zien dat Cara Laing alles doet, van het proeven van monsters tot het commentaar leveren op de tekeningen van de architect voor de nieuwe distilleerderij. Het deel van haar baan waar ze het meest enthousiast over is, is marketing. Scallywag is een distilleerderij die zich heeft toegelegd op het produceren van relatief kleine hoeveelheden malt whisky, gemaakt met alleen de beste Speyside malts waaronder, Mortlach, Macallan en Glenrothes. Die laatste is overigens een absolute aanrader, maar is relatief moeilijk verkrijgbaar.

Gebotteld met een alcoholpercentage van 46% en niet-chill-gefilterd, heeft deze botteling van een uitgesproken rijke, donkere kleur, verkregen door de vele mooie Spaanse Sherryvaten die tijdens de rijping werden gebruikt. Het resultaat is een echt charmante malt met een rijk gekruid karakter gecombineerd met vanille (van de gebruikte bourbonvaten), zoete gestoofde vruchten, kerstpudding, donkere chocolade, pittige sinaasappel en zoete tabak.

Geïnspireerd door de lange lijn van de Fox Terriers uit de familie Douglas Laing, die bekend staan om hun lieve maar nogal ondeugende karakter, werd de naam Scallywag en het Fox Terrier-ontwerp het meest geschikt geacht voor deze rijkelijk gekruide en heerlijk zoete Speyside Vatted Malt.

Whisky door vrouwen

Mackmyra Brukswhisky (de Zweedse whisky), 41,4% (34,95 euro)

Mackmyra is de eerste whisky distilleerderij in Zweden en Angela D’Orazio staat aan het roer in haar rol als master blender. We houden van de eenvoud van de branding van Mackmyra en deze frisheid gaat verder met een delicaat, fris aroma. Maar laat de neus je niet volledig bedriegen – deze whisky heeft een complex palet met romige vanille en verwarmde rode vruchten, maar blijft gemakkelijk drinkbaar. Mackmyra is een lichte whisky die voornamelijk is gerijpt in eerste vulling bourbonvaten, maar daarna verder is gerijpt in Sherryvaten en Zweedse eiken vaten, hetgeen de complexiteit vergroot.

Whisky door vrouwen

Penderyn Single Malt Whiskey Welsh Madeira, 46% (39.50 euro)

De distilleerderij in Wales, Penderyn is er trots op om twee vrouwelijke masters of malt in het team te hebben – Aista en Laura, die respectievelijk uit Litouwen en Cardiff komen. De whisky, naar eigen zeggen zo soepel als de huid van een baby, is gerijpt in ex-bourbon vaten, wat zorgt voor zoetheid op de neus, die plaats maakt voor tonen van gekonfijte citroenschil en pittige gember. Het lijkt erop dat we niet als enige onder de indruk zijn. Sherrywood pakte goud bij de prestigieuze Meiningers International Spirits Awards ISW in 2017. Hetzelfde eremetaal kwam hen toe tijdens de Spirits Business World Whiskey Masters 2017.

Whisky door vrouwen

Meer whisky

Zit er niets tussen wat je lekker vindt? Klik dan hier als je meer van een rooksmaak houdt of hier voor bijzondere whisky’s uit Azië.

Reageer op artikel:
Vijf mannelijke malt whisky’s, gemaakt door vrouwen
Sluiten