5 manieren om je vakantiegeld te besteden als je niet op vakantie gaat

Het is weer mei en dat betekent voor veel mensen: vakantiegeld. Een fijne meevaller die vaak wordt gebruikt om een welverdiende vakantie te boeken. Helaas lijkt een vakantie naar een warm oord er dit jaar niet in te zitten. Wat zijn slimme manieren om je vakantiegeld te besteden?

We vertellen op hoeveel vakantiegeld je eigenlijk kan rekenen en op welke manier je dit kunt besteden. Sommige bedrijven kiezen er tijdens de coronacrisis voor om geen vakantiegeld uit te betalen. In dat geval kunt je dit artikel skippen.

Vakantiegeld berekenen

Voordat je besluit wat je met deze meevaller gaat doen, is het misschien fijn om te weten om hoeveel geld het precies gaat. Bij de meeste mensen bestaat het vakantiegeld uit 8 procent van hun bruto jaarloon. Maar wacht even voordat je enthousiast aan de slag gaat met uitrekenen. Je moet hier namelijk nog belasting over betalen. Meer dan je over je gewone salaris betaalt.

Hoeveel je belasting precies moet betalen ligt aan hoeveel je verdient (hier zie je precies hoeveel belasting dat is), maar reken erop dat je ongeveer 40 procent kwijt bent aan de Belastingdienst.

Manieren om vakantiegeld te besteden

Nog steeds komt er een mooi bedrag uit, dat je natuurlijk kunt besteden aan nieuwe spullen. Slimmer is om op het een van deze vijf manieren te besteden.

1. Sparen

Zeker als het je normaal gesproken niet lukt om veel te sparen, is dit een mooie kans om wat geld opzij te zetten. Als je met jezelf afspreekt dat je dit bij al je meevallers doet (bijvoorbeeld ook als je geld terug krijgt van de Belastingdienst), spaar je toch een mooi bedrag bij elkaar. Een financiële buffer is belangrijk.

Hier vind je meer tips om ongemerkt te sparen of om te sparen als je niet veel te besteden hebt.

2. Schulden aflossen

Veel mensen gebruiken hun vakantiegeld ook om hun schulden, hypotheek of studieschuld af te lossen. Openstaande leningen zijn altijd een goed idee om af te lossen, omdat je hier waarschijnlijk meer rente over betaalt dan de rente die je krijgt als je het geld op je spaarrekening laat staan.

Of je studieschuld en hypotheek aflossen een goed idee is, ligt aan je persoonlijke situatie. Of je al een financiële buffer hebt, bijvoorbeeld. Hier zetten we de voordelen en nadelen van je hypotheek aflossen en studieschuld aflossen op een rijtje.

3. Investeer in jezelf

Als je al lekker gespaard hebt en bijvoorbeeld een huurhuis hebt, kun je het geld ook in jezelf investeren. Door een online cursus of training te volgen die je altijd al had willen doen bijvoorbeeld. Of zelfs een hele opleiding. Je hoeft natuurlijk niet het hele bedrag op te maken, want het kan al zo simpel zijn als een stapel boeken over een bepaald onderwerp kopen en je daar helemaal in verdiepen.

4. Investeer in crowdfunding of een start-up

Bij deze en de volgende manier om je geld te besteden laat je het geld voor je werken, maar hier zitten natuurlijk wel risico’s aan. Zeker als je niet veel informatie hebt over de start-up is dit een risicovolle zet. Maar geloof je echt in het bedrijf? Dan kan dit een mooie manier zijn aan je meevaller nog meer geld te verdienen.

5. Beleg

Hetzelfde geldt voor beleggen, je kunt je inleg hierbij natuurlijk verliezen. Maar beleggen is niet zo moeilijk en eng als mensen vaak denken. Om de kans op verlies zo klein mogelijk te maken kun je bijvoorbeeld op de lange termijn, gespreid en periodiek beleggen. Bovendien is het verstandig niet bij een dure bank te beleggen, maar bij een goedkopere broker.

Lees ook: Tessa’s beleggingsavonturen: mijn eerste voorzichtige stapjes als belegger

WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, sparen of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor. 

Reageer op artikel:
5 manieren om je vakantiegeld te besteden als je niet op vakantie gaat
Sluiten