Redactie
Redactie Life 18 apr 2018

9 bijzondere feiten over New York, die je waarschijnlijk nog niet kent

Manhattan is een ontdekkingsreis met meer verrassingen dat je wellicht voor mogelijk hield. Uiteraard ga je niet onvoorbereid op reis, dus daarom geven wij  je graag een aantal bijzondere wetenswaardigheden mee die Manhattan zo uniek maken.

De onwaarschijnlijke bevolkingsdichtheid van Manhattan

Grote steden hebben altijd al mensen aangetrokken. Veelal vanwege de arbeidskansen en het gegeven dat je alles bij de hand hebt. Het nadeel is dan ook de bevolkingsdichtheid. Zo behoort Manhattan met een bevolkingsdichtheid van 26.939/km2 tot de dichtstbevolkte gebieden op aarde. Sterker nog, als de bevolkingsdichtheid overal gelijk was aan die van Manhattan, zou de gehele wereldbevolking in Nieuw Zeeland passen. Nog duidelijker: als Manhattan dezelfde bevolkingsdichtheid had als Alaska, dan zouden er in Manhattan slechts 28 mensen wonen.

Wat je nog niet wist over New York

Geen ramen, maar wel nuke-proof

Dat elk gebouw in Manhattan ramen heeft is logisch, behalve één gebouw dan. 33 Thomas Street is het adres waar je een futuristisch gebouw zult aantreffen dat geen ramen heeft, maar wel bestand is tegen de gevolgen van een kernramp. Niet zo heel gek als je bedenkt dat dit gebouw is gerealiseerd in 1974 ten tijde van de Koude Oorlog.

Wat je nog niet wist over New York

Met een gestolen vliegtuig landen in het hart van de stad

Dat je in een noodgeval een vliegtuig kunt laten landen op de Hudson rivier weten we, maar wat je wellicht niet wist is dat in 1956 de piloot Tommy Fitz zijn vliegtuig midden in de stad liet landen, exact voor de deur van het café waar hij graag zijn drankjes nuttigde. Dat hij extreem dronken was is een understatement, bijzonder is het wel.

Wat je nog niet wist over New York

De Eroev van Manhattan

In Neerland is het een totaal onbekende traditie, maar in Amerika, waar een grote Joodse gemeenschap is, is de Eroev zeer bekend. De traditie is een gevolg van de Joodse wetten die, onder andere, het vervoer van goederen op de sjabbatdag verbieden. Om toch tegemoet te komen aan de wens tot meer bewegingsvrijheid is de Eroev bedacht, een afgescheiden gebied waarbinnen wel goederen vervoerd mogen worden tijdens de Sjabbat. In feite is het niks meer dan een draad die op een hoogte van zes meter om een aantal palen is gedraaid om zodoende een bepaald gebied te omlijnen. Het bijzondere aan de Eroev van Manhattan is het kostenplaatje, het kost op jaarbasis maar liefst honderdduizend dollar om het te onderhouden.

Wat je nog niet wist over New York

Een investering van 16 dollar

De indianen verkochten het gebied wat nu Manhattan is destijds (rond 1600) voor het extreem lage bedrag van zestien dollar. Indien zij dit bedrag hadden geïnvesteerd, hadden ze nu wellicht genoeg geld om het hele gebied terug te kopen. Deze zestien dollar zou namelijk, bij een jaarlijks rendement van acht procent, voldoende vermogen hebben opgeleverd. Uiteraard deed men dat niet, maar het is wel een leuk weetje.

Wat je nog niet wist over New York

China en de kopie van Manhattan

Het zal niet geheel onbekend in je oren klinken dat Chinezen graag producten namaken. De Westerse bescherming van merknamen heeft in het grootste communistische land geen enkele waarde en dus kopiëren de Chinezen er lustig op los. Zo ook met Manhattan. Het is ooit China’s grootste droom geweest om een financieel centrum met enige uitstraling te hebben en aldus maakte men doodleuk Manhattan na. Het plaatsje Tianjin werd uitgekozen als locatie en de Chinezen bouwden er lekker op los. Een klein probleempje ontstond echter tot de financiering niet voldoende bleek om het project af te ronden. Wat overbleef laat zich al raden: een onafgemaakt geheel wat enigszins lijkt op de Big Apple, inclusief het Rockefeller Centrum en de befaamde Hudson rivier.

Wat je nog niet wist over New York

De rijkste kerk van Amerika

Sommigen zijn snel geneigd om de welvaart van Manhattan toe te schrijven aan Goddelijke interventie. Afgaande op de puissant rijke Trinity Church, zou je geneigd zijn om dit te geloven. Met ruim 56.656 vierkante meter aan grondbezit en een slordige 38 miljoen dollar aan jaarlijkse omzet, is dit de rijkste kerk van Amerika. Het totale vermogen van deze gemeenschap bedraagt ongeveer 2 miljard dollar.

Wat je nog niet wist over New York

De kluis met de grootste goudvoorraad

Het zal geen verrassing zijn dat Manhattan de favoriete locatie is voor veel landen om hun nationale goudvoorraad aan toe te vertrouwen, het is immers de vestigingsplaats van de Federal Reserve Bank van New York. Wat je wellicht niet weet is dat de kluis van dit instituut zo groot is, dat het ruim 25 procent van de goudvoorraad van de wereld kan opslaan. Dat is dus behoorlijk indrukwekkend.

Wat je nog niet wist over New York

Een vestigingsvergunning van slechts 298.500 dollar per jaar

Zaken doen in Manhattan is een kwestie van investeren. Dat geldt voor elke onderneming, maar zaken doen in Manhattan is behoorlijk prijzig – zelfs voor een mobiele hotdog kraam. Het kost de eigenaar van een hotdogverkoopwagen maar liefst 298.500 dollar per jaar aan vergunningskosten om zijn hotdogs te kunnen verkopen. Met dergelijke bedragen vraag je je dus niet alleen af wat de jaaromzet is, maar ook wat de prijs van een hotdog is. Mocht je trek hebben gekregen, ga dan even langs deze bijzondere onderneming. In de meeste gevallen kom je hem tegen in de buurt van Fifth Avenue en East 62nd Street.

Wat je nog niet wist over New York
Reageer op artikel:
9 bijzondere feiten over New York, die je waarschijnlijk nog niet kent
Sluiten