Mitchell Rietveld
Mitchell Rietveld Uncategorized 9 mei 2017
Leestijd: 2 minuten

De mancave: drie redenen waarom je die nodig hebt

Mancaves, wij mannen dromen ervan. En wij van Manners maken jullie er ook vaak lekker mee. Helaas zijn onze vrouwen er lang niet zo enthousiast over, maar na het lezen van deze psychologische verklaringen, krijg je haar wellicht toch zo ver.

Ontstressen

Hoe je het ook wendt of keert: veel mannen hebben last van (werkgerelateerde) stress. Als daar geen gezonde mogelijkheid tot afbouw voor is, zoals een mancave om je even in terug te trekken, kan dit uiteindelijk leiden tot fysieke en emotionele problemen, die weer grote gevolgen kunnen hebben voor je relatie of huwelijk.

Wanneer je een plek hebt waar je deze emoties kunt verwerken zonder het bijzijn van anderen, kan dit je geestelijke gezondheid helpen. Een mancave is een plek die tijdelijke ontsnapping biedt aan de druk van het leven. Door een plek te creëren waar deze impulsen verwerkt kunnen worden, zorg je ervoor dat er (positieve) emotionele energie over is voor je sociale kringen én je relatie.

Reguleren van emoties

Veel mannen zijn zich niet bewust van het feit dat er een relatie is tussen gevoelens en omgeving. In veel huishoudens hebben vrouwen het voor het zeggen over hoe het huis (dus de omgeving) wordt ingedeeld. En precies dit is de reden dat het zo belangrijk is dat jij jouw eigen ruimte kunt creëren: een mancave die is afgestemd op een manier die jouw persoonlijkheid ten goede komt.

Het hebben van een dergelijke omgeving helpt bij het reguleren van je emoties, en geeft je de tijd om jezelf in alle privacy te confronteren met die emoties, zonder de regels die gelden in het bijzijn van anderen.

Tijd voor jezelf

Zowel mannen als vrouwen hebben tijd voor henzelf nodig. Zelfs in de sterkste relaties. Voor vrouwen kan dit lastig zijn omdat zij zich soms beledigd voelen als hun man meer tijd alleen nodig heeft. Voor mannen is tijd voor henzelf misschien nog wel belangrijker dan voor vrouwen, zo stelt John Gray (schrijver van het beroemde boek Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus): er is een deel in ons brein dat helpt bij het interpreteren van tijd en ruimte. Bij mannen is dat deel veel groter. Dat betekent dat wij een veel groter besef hebben van de behoefte aan tijd en ruimte voor onszelf.

Daarbij is de interpretatie van ‘tijd-voor-mezelf’ anders voor vrouwen dan mannen. Voor vrouwen kan dit bijvoorbeeld ook praten of appen met vriendinnen zijn. Voor mannen is ‘me time’ vaak ook écht tijd voor jezelf. Wanneer in deze behoefte wordt voorzien, is het makkelijker voor ons om die mancave te verlaten. We zijn weer opgeladen en klaar voor onze verantwoordelijkheden.

Terwijl de mancave dus vaak als ‘iets leuks’ wordt gezien mag (en moet) dit eigenlijk een stuk serieuzer worden genomen. Wanneer mannen en ook vrouwen deze kant van het verhaal in acht nemen, is de kans groot dat die mancave er dan toch komt.

Mocht je inspiratie nodig hebben, check dan zeker dit artikel:

De grote Manners mancave-inspiratiegids

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De mancave: drie redenen waarom je die nodig hebt
Sluiten