Redactie
Redactie Life 22 december 2016

Man zit 31 jaar onterecht vast, krijgt gierigste compensatie ooit

31 jaar onterecht in de gevangenis zitten. 31 jaar. Onterecht. Je hoort het helaas wel vaker, maar het verhaal van de inmiddels 61-jarige Lawrence McKinney is wel heel erg triest, onder andere vanwege de gênant lage compensatie die hij heeft ontvangen.

In 1977 werd de destijds 22-jarige Lawrence McKinney veroordeeld voor de verkrachting van zijn buurvrouw. Onterecht, zo bleek 31 jaar later. Hoewel de buurvrouw McKinney meende te herkennen tijdens haar traumatische ervaring, wees DNA-onderzoek decennia later uit dat McKinney het onmogelijk geweest kon zijn.

McKinney werd vrijgelaten na 31 jaar onterecht gevangenschap (zijn straf stond overigens op 115 jaar). Lawrence was uiteraard dolblij met zijn vrijlating, maar begrijpelijkerwijs ook furieus om zijn onterechte veroordeling. Ter compensatie eist hij $1 miljoen van de Amerikaanse staat. Niet eens zo’n bijzonder bedrag ter compensatie van drie decennia onterechte opsluiting.

Lawrence McKinney kreeg een compensatie van precies….. 75 dollar. ‘Sorry, hier is uw vergoeding en een fijne dag.’ McKinney werd op straat gedropt met een cheque ter waarde van $75. Een cheque die hij niet eens kon verzilveren omdat hij nog geen ID had. Pas na drie maanden kon hij ‘genieten’ van zijn ‘compensatie’.

McKinney is sinds 2010 bezig om zijn gelijk te krijgen. Niet alleen wil hij alsnog zijn $1 miljoen, hij wil ook een officiële kwijtschelding van alle verdenkingen waar hij niets mee te maken heeft én erkenning voor zijn ellende in de gevangenis. Als veronderstelde verkrachter heeft hij te maken gehad met heel wat agressie van andere gevangenen. Tot nu toe zijn al zijn verzoeken afgewezen.

Zijn bizarre verhaal krijgt nu aandacht op onder andere CNN. McKinney ziet dit als zijn laatste kans op gerechtigheid (en geld). Hij laat overigens weten dat het goed met hem gaat. Hij heeft veel steun aan de kerk en zijn vrouw die hij na zijn vrijlating heeft leren kennen.

Reageer op artikel:
Man zit 31 jaar onterecht vast, krijgt gierigste compensatie ooit
Sluiten