Redactie
Redactie Life 13 feb 2016

Man verschijnt 6 jaar niet op werk, krijgt doorbetaald

Dit verhaal is zo bizar dat wij eerst weigerden te geloven dat het echt was. Na wat graafwerk bleek de BBC de bron, een bron die wij toch redelijk geloofwaardig vinden. Het is het verhaal van een Spaanse ambtenaar die al zes jaar niet op zijn werk verscheen maar “gewoon” werd doorbetaald omdat niemand hem miste.

Het boterde niet echt lekker tussen Joaquin Garcia en zijn werkgever/collega’s in het Spaanse Cadiz. Er waren wat strubbelingen en naar eigen zeggen van Garcia werd hij getreiterd en wilde zijn werkgever hem de deur uit werken. Dat gebeurde min of meer ook: Garcia werd naar een redelijk afgelegen locatie gestuurd om op te treden als toezichthouder bij een waterzuiveringsinstallatie. Aldaar zag hij dat het allemaal wel in orde kwam. De installatie kwam af en Garcia vond het eigenlijk wel best zo. Hij kwam niet meer op zijn werk.

Zijn ongeoorloofde absentie kwam pas aan het licht toen de loco-burgemeester Garcia (69) een plaquette wilde overhandigen omdat hij 20 jaar in dienst was. Garcia was evenwel nergens te vinden.

Werkelijk niemand gaf kennelijk ene moer om hem. Zijn collega’s en zelfs zijn baas gingen er schijnbaar van uit dat Joaquin nog dagelijks zijn werk verrichtte bij de waterzuiveringsinstallatie. Niemand die de moeite nam om het te checken. Garcia had zijn eigen wraak gevonden op de (in zijn ogen) onaangename collega’s: hij bleef lekker thuis. Zes jaar lang. Zijn ongeoorloofde absentie kwam pas aan het licht toen de loco-burgemeester Garcia (69) een plaquette wilde overhandigen omdat hij 20 jaar in dienst was. Garcia was evenwel nergens te vinden. Wat dit verhaal pas écht ongelofelijk maakt, is het feit dat zijn baas op een werkplek tegenover Garcia zat en dat deze man zich kennelijk nooit had afgevraagd waarom die plek leeg bleef.

Uiteindelijk werd de Spanjaard gewoon thuis aangetroffen. Zijn familie claimt dat hij wel ‘af en toe eventjes’ naar kantoor kwam, maar niemand uit de omgeving of op zijn werk kan dit bevestigen noch ontkrachten. Garcia zelf zei dat hij niet meer terug wilde naar kantoor maar dat hij ook niets durfde te zeggen omdat hij bij een eventueel ontslag bang was op zijn leeftijd nergens meer aan de bak te komen. Zes jaar lang kwam Garcia dus niet op zijn werk, maar zich vervelen deed hij niet. Volgens zijn familie vulde hij de tijd met het lezen van filosofieboeken.

Ongeschonden komt de bijna bejaarde Joaquin overigens niet uit de strijd: zijn werkgever mag hem een maximale boete van een jaarsalaris geven, wat betekent dat hij 27.000 euro mag overmaken naar de gemeente die hij zes jaar lang bedonderde.

[FB_AANJAGER]

Reageer op artikel:
Man verschijnt 6 jaar niet op werk, krijgt doorbetaald
Sluiten