Jelle van Es
Jelle van Es Tech 12 jul 2019

Man of Medan game preview: boeiend verhaal, we willen meer

Op het gebied van games zijn er wat mij betreft iets te weinig games die puur draaien om het verhaal. Lange tijd was het ontwikkelaar Telltale Games die op dit vlak games wist uit te brengen. Maar die studio is kopje onder gegaan. Daardoor vestigen we nu onze hoop op Supermassive Games. Zij brachten eerder al het boeiende Until Dawn uit en komen nu met een reeks aan horror-games onder het kopje The Dark Pictures. De eerste game uit die reeks is Man of Medan.

Man of Medan is net als Until Dawn een game die echt draait om het verhaal en kent verschillende enge momenten. Onlangs hadden we de mogelijkheid gekregen om het eerste anderhalf uur van de game te beleven. Daaruit is het één en ander duidelijk geworden.

The Dark Pictures Anthology: Man of Medan – Multiplayer Reveal Trailer | PS4

https://www.playstation.com/en-us/games/the-dark-pictures-man-of-medan-ps4/ Two multiplayer modes are coming in The Dark Pictures Anthology – Man of Medan! The Shared Story Mode, which is a 2 Player Online mode and a Movie Night Mode, an Up to 5-player Offline Co-op. The Dark Pictures Anthology – Man of Medan is available for Pre-Order on PlayStation 4!

Man of Medan is tikkie houterig

Laten we daarbij gelijk maar even een klein minpuntje benoemen. Net als bij Until Dawn is dit een game waarbij de personages van de game wat houterig rondlopen. De game maakt gebruik van een systeem van vaste camerastandpunten. Waarschijnlijk om het schrikeffect hoog te houden, omdat je niet weet wat erom het hoekje op je te wachten staat. Het nadeel daarvan is dat je bij betreden van een bepaalde ruimte soms zo van camerastandpunt verandert dat vooruit opeens achteruit is en andersom. Meer dan eens liep ik zodoende heen en weer, wat nogal knullig overkwam.

Man of Medan

Gelukkig kun je daar goed mee omgaan en heeft de rest van de speelsessie me een goed gevoel gegeven. Eén van de unieke punten daarbij is dat je Man of Medan in je eentje of samen met een vriend of vriendin online kunt spelen. Dat laatste is redelijk uniek voor een verhalende game als deze. Het grappige daaraan is dat beide spelers hun eigen beeld hebben over wat ze willen. Zo kan het voorkomen dat je online maatje hele andere keuzes maakt dan dat jij die zou maken. En jullie beiden moeten dan wel zien om te gaan met de gevolgen. Het maakt de ervaring net wat unieker.

Verschillende wegen

Bovendien kun je zodoende de game voor een tweede keer spelen. In de speelsessie zijn er genoeg momenten al geweest waarbij de wegen tussen beide spelers zijn gescheiden en ik achteraf heb gehoord wat mijn maatje op dat moment aan het doen was. Die verhalen smaken wat mij betreft alleen maar naar meer.

Man of Medan

Qua verhaal weet Man of Medan ook de juiste snaar te maken. De game begint met een proloog, waarbij je als twee mariniers op een marineschip rondvaart. Na een dronken ervaring worden beide spelers op hun eigen plek gedropt. Je ziet nog wel dat het enorm stormt en dat de bliksem in de boot slaagt. Als gevolg daarvan lijken er een soort bovennatuurlijke krachten vrij te komen en worden alle militairen op de boot gruwelijk afgemaakt. Vervolgens maak je een sprong naar de moderne tijd en leer je een groe van vijf kennen. Het gaat om twee broers, waarbij de oudste zijn vriendin en haar broer op een boot- en duiktocht heeft uitgenodigd. De vijfde persoon is de vrouwelijke kapitein die is ingehuurd om de groep naar de plek te brengen die zij willen.

Het verhaal begint rustig en geeft je de kans om de verschillende personages te leren kennen en te begrijpen hoe de verhoudingen met elkaar in elkaar zitten. Maar langzaam maar zeker wordt het verhaal duisterder en krijg je voordat je terecht komt op het marineschip van het begin van de game al een aantal akelige momenten voorgeschoteld. En het is aan jou om daar de juiste keuzes in te maken en er voor te zorgen dat je heelhuids en met een goed gevoel overleeft.

Schrikmomenten

In de speelsessie kwamen er al een aantal zeer boeiende schrikmomenten voorbij en blijf je dankzij de verschillende quick time events die in de game zitten scherp. Mis je een momentje, dan kan dat het begin van het einde zijn en dat wil je niet. Of je kunt dankzij het missen van een moment jezelf of iemand anders pijn doen, wat weer voor een deuk in de relatie zorgt.

Naast de optie om de game in je eentje of online met een vriend of een wildvreemde te spelen, is er ook nog een derde optie in de vorm van Horror Movie Night. Hierbij kun je met maximaal vijf spelers aan de slag gaan op de bank. Je hebt dan één controller die je doorgeeft aan andere spelers. Op die manier speelt iedereen zijn eigen rol en probeer je samen met avontuur te overleven. Of je zorgt er voor dat één van jouw maten het zwaar krijgt en misschien zelfs het loodje legt. Dat lijkt ons echter niet helemaal goed voor de vriendschap die je onderhoudt.

De speelsessie van Man of Medan voelde erg goed aan en ik wilde dolgraag doorgaan. Het is natuurlijk wel even de vraag hoe lang het avontuur gaat zijn, als de ontwikkelaar het plan heeft om na elke zes maanden een nieuw deel in The Dark Pictures-serie uit te brengen. Maar wat ik heb gezien beviel me. Op 30 augustus komt de game uit op de pc, PlayStation 4 en Xbox One en gaan we zien hoe het totaal uitpakt.

Reageer op artikel:
Man of Medan game preview: boeiend verhaal, we willen meer
Sluiten