Redactie
Redactie Life 25 nov 2018

Malta: het nieuwe Zwitserland voor cryptocurrency?

Waar het ene land crypto probeert te verbieden, of er onmogelijke regels omheen bedenkt, proberen andere landen gebruik te maken van de situatie. Het eiland Malta, een dwergstaat in de Middellandse Zee, is niet alleen een mooie vakantiebestemming, maar ook een haven voor cryptobedrijven. Het eiland is namelijk druk bezig met wetten en regels rondom crypto, die nog wel eens voordelig zouden kunnen uitpakken voor investeerders.

Malta maakt regels; verbiedt crypto juist niet

In plaats van ruwweg te zeggen: “We verbieden het!”, gaat Malta voor een andere aanpak. Het eiland is bezig om regels op te stellen die ervoor moeten zorgen dat eigenaren en gebruikers van cryptocurrency een bepaalde zekerheid voor de toekomst hebben. De wetten en regels schrijven bijvoorbeeld voor hoe brokers, exchanges, asset managers en traders te werk moeten gaan.

De regering denkt dat het opstellen van regels meer duidelijkheid zal scheppen in de soms wat vage cryptowereld: “Het geraamte van regels zorgt voor juridische zekerheid in een ruimte die nu nog ongereguleerd is”, schrijft de Maltese regering. Daar komt dan nog als voordeel bij dat internationale bedrijven nog geen 5 procent fee betalen.

Wat krijgt Malta daarvoor terug?

Natuurlijk krijgt Malta wel iets terug voor haar inspanningen. De regering wil cryptocurrency op het eiland aantrekkelijk maken, zodat bedrijven zich er vestigen en er meer werkgelegenheid komt. Daarnaast brengt het ook andere economische activiteiten met zich mee.

Volgens minister-president Joseph Muscat is crypto de ‘onvermijdelijke toekomst van geld’. De regels trokken onder meer Binance aan, dat inmiddels meer dan 200 mensen aanneemt op Malta. Het bedrijf verhuist van Hong Kong naar Malta.

Crypto investeerders

Transparantie en juridische zekerheid zijn nu wel welkom in de crypto wereld. Het heeft geleden onder fraude, hacks en overheden die de virtuele munt proberen te verbieden. Is het dan allemaal rooskleurig? Niet echt. Malta’s economische successen zijn overschaduwd door corruptie en witwasschandalen. Daar komt nog eens bij dat sommige bedenkers van wetten in de Europese Unie nogal wat twijfels hebben bij hoe Malta de zaken aanpakt.

Of het dus raadzaam is om je crypto via Malta te laten lopen, is iets wat je zelf moet bedenken. Het kent voordelen, maar ook nadelen. Het eiland werkt al aan verbetering.

Malta en de rest van de EU

De EU heeft de cryptocurrency-wetten van Malta onderzocht, maar heeft zich er nog niet echt over uitgesproken. Daardoor heeft Malta de mogelijkheid om echt door te pakken en zich op te werpen als crypto-eiland. Als de Europese Unie een strikter regime voor crypto’s opwerpt, kan dat betekenen dat Malta minder aantrekkelijk wordt. Op dit moment probeert het eiland blockchain-bedrijven aan te trekken. Dat is een strategie die breder is dan alleen cryptocurrency.

Malta als crypto hub

Op dit moment zijn Japan, Zuid-Korea en Hong Kong nog de belangrijkste crypto hotspots ter wereld. Malta wil graag dat het westen ook een belangrijke plek krijgt bij cryptobedrijven. Om dat te doen, moeten er ‘lagen van bureaucratie’ verwijderd worden, zegt Muscat.

De Maltese ambtenaren hebben een open houding tegenover digitale kwesties, waardoor het geschikt is voor allerlei innovatieve projecten. Daar horen crypto- en blockchain-projecten zeker bij. De chairman van de Founders Bank, Michael Bianchi, noemde Malta al eens ‘het blockchain eiland’. Dat zal niet voor niets zijn.

Bedrijven in het mediterrane

Het is te verwachten dat verschillende bedrijven zich gaan vestigen in het mediterrane. Na Binance zouden ook OKEX, Neufund en The Abyss volgen. Laatstgenoemde heeft een gaming platform waarmee gebruikers digitale currencies kunnen verdienen.

In maart zei Justin Sun van het Amerikaanse blockchainbedrijf Tron ook al geïnteresseerd te zijn in de mogelijkheden van Malta. Daarmee zou het eiland zich maar zo eens in de kijker kunnen spelen bij de echt grote investeerders.

Reageer op artikel:
Malta: het nieuwe Zwitserland voor cryptocurrency?
Sluiten