Deze Macallan whisky heeft een productietijd van 40 jaar gehad, maar je zal hem niet snel drinken

Het merk Macallan behoeft geen verdere introductie. De whiskystoker kreeg wereldfaam door hun kwaliteit en klassieke manier van whisky maken. Binnenkort komen ze met een whisky die veertig jaar in de maak is geweest, maar helaas is ‘ie voor de meesten onbetaalbaar. 

Er worden slechts 151 exemplaren verscheept. Ze gaan wel wereldwijd, dus de kans is aanwezig dat je hem op kopstelling van een luxe slijter gaat vinden. De Macallan 1977 Fine & Rare daadwerkelijk aanschaffen is niet voor iedereen weggelegd. Een fles van 750ml kost je zo’n kleine vijftienduizend dollar. Ga er vanuit dat hij in Nederland nog duurder gaat worden vanwege de accijns. Het zal geen whisky worden die je bij een goede pot voetbal nipt, maar mocht je een fles kunnen bemachtigen, dan heb je een felbegeerde collectors item in handen.

40 jaar in het vat

Na het stookproces, die overigens op traditionele wijze verliep, is de whisky in een ‘Sherry Oak’ vat opgeslagen. In het vat gemaakt van hout van verschillende Spaanse bomen heeft de whisky veertig jaar kunnen rijpen. De Macallan’s fermentatieproces startte in september 1977 en de drank is onlangs pas gebotteld.

De gelukkige man die deze heerlijkheid in handen krijgt, kan zich opmaken voor een extreem zachte traktatie. Door het lange proces en de ‘Sherry Oak’ houten vaten heeft de whisky een donkere, amber kleur. De smaak doet sterk denken aan dadels of vijgen met een hintje kaneel.

Verwacht overigens geen luxe als je hem daadwerkelijk aanschaft. De fles en ’t etiket zijn zeker niet ‘fancy’ en de houten doos waarin hij wordt geleverd is ook zeer neutraal. Dat wil echter niet zeggen dat dit afdoet aan de ervaring.

Macallen whisky 40 jaar
Reageer op artikel:
Deze Macallan whisky heeft een productietijd van 40 jaar gehad, maar je zal hem niet snel drinken
Sluiten