Zo maak je van het weekend een mini-vakantie en ga je maandag vol energie aan de bak

Ga je dit jaar niet of minder op vakantie? Gelukkig hoef je helemaal niet op een tropisch strand te liggen, pasta te verorberen in Italië of te kamperen in Frankrijk om op te laden. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een vakantie mindset in het weekend aanhouden er al voor zorgt dat je maandag zonder dip en weer fris en vol energie aan de bak gaat.

Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar hoe zorg je nou voor zo’n vakantie mindset in het weekend?

Het onderzoek

Dat een vakantie goed is voor je geluk, gezondheid, creativiteit en prestaties, komt vast niet als een verrassing. Het is heerlijk om af en toe even die beslommeringen van je werk achter je te laten en optimaal en bewust te genieten van mooie momenten. Wetenschappers aan de Universiteit van Californië kwamen er vorig jaar dus achter dat je daarvoor niet perse je koffers hoeft in te pakken.

De deelnemers van het onderzoek die waren gevraagd met een vakantie mindset het weekend in te gaan, bleken op maandag een stuk gelukkiger en meer uitgerust dan de controlegroep. Deze groep behandelde hun weekend als ieder ander weekend. Hoe dat komt? De onderzoekers denken dat mensen met een vakantie mindset meer aandacht voor het huidige moment hebben. Hierdoor zouden ze meer geluk halen uit hun vrije tijd.

Lees ook: Waarom je je nooit schuldig moet voelen als je de hele zondag op de bank hangt

Oké, het is duidelijk: beschouw je weekend als mini-vakantie. Maar hoe adopteer je nou zo’n vakantie mindset?

Leuke activiteiten

Hoewel uit het onderzoek bleek dat alleen al je weekend beschouwen als een mini-vakantie een wereld van verschil maakte, hielp het ook dat de groep leukere dingen ging doen. Dat hoeft echt niet groots te zijn, alleen al gezamenlijk eten met anderen zorgde voor dat echte vakantiegevoel.

Wil je het iets serieuzer aanpakken? Dan is het een idee om in je mini-vakantie iets leuks te doen (uit je comfort zone) waar je normaal gesproken geen tijd of energie voor hebt. Net zoals je echt op vakantie zou doen.

Zorg voor zo min mogelijk moetjes

Uit het onderzoek bleek ook dat de groep met een vakantie mindset minder tijd aan huishoudelijke taken besteedde dan normaal. Best logisch, stofzuigen geeft nou niet echt dat vakantiegevoel. Heb je zin in zo’n mini-vakantie? Zorg dan dat je zo veel mogelijk moetjes gedurende de week hebt gedaan, zodat je tijdens het weekend optimaal kunt genieten.

Niet elk weekend

Tijdens sommige weekenden zal je nou eenmaal taken hebben die je moet doen. Dat is ook helemaal niet erg. Het effect van de mini-vakantie gaat verloren als je het trucje elk weekend toepast en het routine wordt. Houd dus eens in de zoveel tijd een mini-vakantie, zodat het bijzonder blijft.

Zorg voor een goede balans

Ja, op een vakantie doe je leuke dingen. Maar je doet ook een dutje bij het zwembad, leest misschien een goed boek en tafelt urenlang. Zorg voor een goede balans tussen leuke activiteiten en uitrusten, zodat je daadwerkelijk fris aan de slag gaat op maandag.

Lees ook: Zo houd je dat vakantiegevoel vast als je weer aan het werk gaat 

WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, sparen of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor.

Reageer op artikel:
Zo maak je van het weekend een mini-vakantie en ga je maandag vol energie aan de bak
Sluiten