Redactie
Redactie Life 10 feb 2016

Maakt meer seks gelukkig?

De alfaman beantwoordt deze vraag waarschijnlijk met een volmondige: ‘ja!’ Want: seks is succes, is de algemene tendens. Maar is een stelletje dat vijf keer per week tussen de lakens kruipt gelukkiger dan een stel dat één tot twee keer per week de liefde bedrijft?

Voor we het antwoord geven, zetten we eerst wat fascinerende statistieken op een rijtje. Zo is het goed om te weten dat Nederlanders best gelukkig zijn met hun seksleven. Volgens onderzoek van de Rutgers-Nisso groep (kenniscentrum voor seksualiteit) zijn zes van de tien stelletjes tevreden. Over de seksfrequentie wordt aanzienlijk meer gezeurd. Vier op de tien vrouwen vinden dat ze te weinig seks hebben tegenover vijf op de tien mannen. Uit onderzoek van condoomfabrikant Durex blijkt dat Nederlanders gemiddeld 94 keer per jaar seksen tegenover een wereldwijd gemiddelde van 103. Ruim zestig procent van de ondervraagden zegt één keer per week seks te hebben. Wat gaat er missen mannen?

feromonenbommen

Grapje natuurlijk, we hoeven niks te bewijzen tegenover de rest van de wereld. De vraag of meer seks gelukkiger maakt, is namelijk vooral afhankelijk van het gevoel van een stelletje. Indien zij compleet gelukkig zijn met één keer per week (vurige) seks tegenover het bevriende koppel dat dagelijks feromonenbommen afvuurt; wie zijn wij dan om te oordelen? Uit recent onderzoek van de Carnegie Mellon University blijkt zelfs dat vaker seksen dan de natuurlijke drift aangeeft, ongelukkiger maakt. Dit vanwege het verplichte karakter. Ze krijgen steeds minder zin en genieten minder van de seks.

Aan de andere kant blijkt uit hetzelfde onderzoek dat mensen die vaak seks hebben, vaker gelukkig en gezonder zijn. Of hebben ze juist meer seks, omdat ze al gezond en gelukkig zijn? Het antwoord is niet eenduidig, maar een goede relatie en een vitaal lichaam zijn wel de basis voor een vurig seksleven.

Ontevreden

Anderzijds laten de statistieken zien dat lang niet alle stelletjes op één lijn zitten. Vier op de tien vrouwen en vijf op de tien mannen zijn immers ontevreden over de seksfrequentie binnen hun relatie. De oplossing? Volgens Tamar Krishnamurti, onderzoeker aan de Carnegie Mellon University, is het voor die koppels beter om niet op de frequentie te focussen maar op een relaxte situatie. ‘Het verlangen om seks te hebben neemt veel sneller af dan het plezier in seks nadat je begonnen bent. In plaats van te focussen op hoe vaak je seks hebt, kunnen stellen beter een omgeving creëren die het verlangen en plezier vergroot.’

[FB_AANJAGER]

Reageer op artikel:
Maakt meer seks gelukkig?
Sluiten