Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 9 okt 2019
Leestijd: 4 minuten

Maak kennis met Nova: Marvel’s volgende grote filmheld is bevestigd

Joe en Anthony Russo verbaasden vriend en vijand door na Avengers: Endgame door te onthullen dat Nova stiekem in de film zat. Dat is een superheld uit de comics waarover al jaren geruchten de ronde doen, en waarvan fans hopen dat hij snel zijn debuut zal maken op het witte doek.

Nova komt naar het Marvel Cinematic Universe

Volgens de regisseurs van die film heeft hij dat debuut dus al gemaakt, maar buiten beeld. De kosmische superheld heeft al zijn steentje bijgedragen in de strijd tegen Thanos. Later benadrukten de broers dat het een grapje was, maar meerdere bronnen wijzen erop dat Nova daadwerkelijk een belangrijke rol gaat spelen in het Marvel Cinematic Universe.

Dezelfde bron die op accurate wijze wist te melden dat Black Knight naar het MCU zou komen, zegt nu hetzelfde over Nova. Sterker nog, een solofilm zou al in ontwikkeling zijn, maar de superheld gaat naar verluidt zijn debuut maken in Guardians of the Galaxy Vol. 3. Marvel zou zelfs al een acteur op het oog hebben: Dylan O’Brien, die kunt kennen van The Maze Runner en Teen Wolf.

Wie is Nova?

Allemaal leuk en aardig, maar wie is Nova eigenlijk? Fans van de films die zelden of nooit een comic openslaan, hebben waarschijnlijk geen idee. Nova maakt deel uit van het Nova Corps, die niet alleen in de comics maar ook in de eerste Guardians of the Galaxy film geïntroduceerd werden. Het Nova Corps is een soort politiecorps, maar dan intergalactisch. In de comics werden ze al in 1976 onthuld.

Richard Rider is een doorsnee tiener die stevig gepest wordt op school, tot hij uitgekozen wordt door Rhomann Dey om zijn superkrachten te erven. Dey is het laatste levende lit van de elite Nova Corps.

Rider belandt in een coma, waarna er iets bijzonders gebeurt. Dey schakelt de schurk Zorr uit, maar moet daarvoor zijn leven opofferen. Hij gebruikt zijn laatste momenten om Richard te instrueren en de mantel over te dragen. Als Richard wakker wordt, vraagt hij zich af of hij gedroomd heeft of dat hij echt de missie heeft gekregen om Dey op te volgen en de planeet te verdedigen.

Al snel ontdekt hij dat het allesbehalve een droom was. Als de nieuwe Nova moet hij snel zijn superkrachten onder controle krijgen om Zorr opnieuw tegen te houden. In de decennia die volgen beleeft Rider vele avonturen als Nova, waarbij hij geregeld samenwerkt met onder andere Spider-Man en Thor.

Hij bouwt aan een nieuwe Nova Force, en wordt uiteindelijk benoemd als Centurion Prime, net zoals zijn voorganger Rhomann Dey. Hij krijgt die eer nadat hij Xandar, de thuisplaneet van de Nova’s, beschermt tegen de verwoestende krachten van Nebula.

 Bron: Marvel Comics

De films

Nova bevindt zich vaak in de ruimte, en komt dan ook geregeld voor in comics met de Guardians of the Galaxy en Thor. Tevens speelde hij in diezelfde comics belangrijke rollen in een aantal verhalen die we al op het witte doek hebben mogen aanschouwen.

Je merkt het al: er zijn veel links die Marvel zou kunnen gebruiken om Nova in de films te introduceren. Zeker nu we mede dankzij de Eternals weten dat het komende tijdperk van het MCU volledig focust op de kosmische kant van Marvel. Wat dat betreft ligt de introductie van Richard Rider veel meer voor de hand dan de reeds bevestigde Black Knight.

Even terug naar de eerste Guardians of the Galaxy film. Daarin kwam het Nova Corps dus al voor, toen onder leiding van Nova Prime Irani Rael. Ook kwam toen Rhomann Dey voorbij, gespeeld door John C. Reily. In tegenstelling tot de comics was hij echter niet een belangrijk elitelid. Marvel vertaalt zelden de honderden verschillende verhaallijnen uit de comics rechtstreeks naar het witte doek, dus dergelijke afwijkingen zijn logisch.

 Bron: Marvel Comics

Sam Alexander

Zo zijn er bijvoorbeeld in de comics ook meerdere versies van Richard Rider. In de afgelopen jaren focusten de comics zich vooral op een nieuwe tiener die de mantel van Richard Rider over heeft genomen. Sam Alexander werd in 2011 geïntroduceerd. Hij leeft in Arizona met zijn alcoholverslaafde vader, die een Nova Centurion claimt te zijn. Wanneer Alexander Gamora en Rocket ontmoet, komt hij erachter dat het geen dronkemanspraat is, maar dat zijn vader echt in het Nova Corps zat en dat ze zijn hulp nodig hebben.

Je raadt het al: uiteindelijk neemt Alexander de mantel over van zijn vader en is hij de nieuwe Nova. Dat is een belangrijk detail: de superkrachten van een Nova zitten in zijn kostuum. Elk personage zou dus in principe de krachten (tijdelijk) kunnen gebruiken, iets wat ook geregeld in de comics gebeurt.

Marvel heeft al een keuze gemaakt

De recente bronnen wijzen er echter op dat Marvel specifiek een film over Richard Rider aan het ontwikkelen is, niet Sam Alexander. In Infinity War merkt Thor op dat het Nova Corps en Xandar door Thanos zijn verwoest tijdens zijn jacht op de Infinity Stones. Het Nova Corps bestaat dus in het MCU niet meer. Maar laat dat nou precies zijn hoe het verhaal van Richard Rider veertig jaar geleden in de comics begon…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Maak kennis met Nova: Marvel’s volgende grote filmheld is bevestigd
Sluiten