Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Human Interest 23 nov 2020
Leestijd: 3 minuten

Lubach zorgt met belangrijke waarschuwing voor angst op Twitter

Het twaalfde seizoen van Zondag met Lubach zit erop. De laatste aflevering van 2020 was afgelopen weekend te zien en sloot af met een waarschuwing. Arjen Lubach nam in het laatste item van dit jaar ruim de tijd om te laten zien hoe gevaarlijk deepfakes zijn.

Voor wie niet bekend is met het fenomeen deepfakes: dit zijn beelden en geluiden die gecreëerd worden door kunstmatige intelligente software. Door middel van deze techniek kun je mensen dus iets laten zeggen of doen, zonder dat ze dit daadwerkelijk gedaan hebben. Een goed voorbeeld is deze video waarin Kim Kardashian vertelt dat ze haar volgers manipuleert voor commerciële doeleinden. Dit heeft ze dus nooit gezegd, maar de beelden lijken behoorlijk echt.

Kijk uit voor Deepfakes

Arjen Lubach haalt ook deze video aan en laat nog een aantal gevaarlijke voorbeelden zien. Van porno tot toespraken van politici. Veel van deze beelden zien er nu nog licht gekunsteld uit of klinken niet helemaal goed. Echt en nep zijn nog wel te onderscheiden, maar niet voor lang meer. De ontwikkeling van deepfake gaat razendsnel en daar waarschuwt Arjen Lubach voor.

De Zondag met Lubach-host laat zien tot wat deepfakes in staat zijn. Daar zitten hele mooie toepassingen tussen, maar het is toch vooral gevaarlijk. Volgens Arjen Lubach weten we namelijk nog helemaal niet hoe we hiermee om moeten gaan. Computers kunnen ons straks voor de gek houden en wij zijn daar nog niet klaar voor. Daarom wil Arjen Lubach iedereen nu al waarschuwen voor wat komen gaat.

In bovenstaand Zondag met Lubach-item wordt uitgelegd waarom deepfakes zo gevaarlijk zijn. Een oplossing voor dit probleem heeft Arjen Lubach zelf ook nog niet en roept daarom iedereen op om hier zelf goed over na te denken. Je moet weten wat er mogelijk is, zodat je voorbereid bent wanneer het op jouw pad komt.

Twitter reageert op Arjen Lubach

Op Twitter werd er in ieder geval gehoor gegeven aan deze oproep. Arjen Lubach is overduidelijk niet de enige die zich zorgen maakt om deepfakes. Velen tweeten over hun angst, maar zorgen ook voor meer diepgang. Verschillende twitteraars delen namelijk ook andere artikelen, podcasts en gesprekken over deepfake. Zeer interessant luister/leesvoer voor iedereen die meer wil weten over dit gevaar.

Nog één seizoen Zondag met Lubach

Het verontrustende item over deepfakes is tevens het laatste Zondag met Lubach-item van 2020. Hiermee komt er een einde aan seizoen 12 en eigenlijk ook aan het programma. Arjen Lubach heeft namelijk laten weten dat hij stopt. Waarom het succesvolle programma van de buis gaat legt hij hier zelf uit. Gelukkig is Arjen Lubach al deels teruggekomen op deze beslissing. Begin volgend jaar krijgen we namelijk nog wel een aantal afleveringen in aanloop naar de verkiezingen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Lubach zorgt met belangrijke waarschuwing voor angst op Twitter
Sluiten