Deze ‘gezonde’ trend misleidt je in supermarkt: ‘Weggegooid geld’
Ook jouw supermarkt puilt tegenwoordig uit met proteïne-rijke varianten van allerlei producten. Kan geen kwaad om wat extra eiwitten binnen te krijgen, denken veel mensen. Hier veegt Arjen Lubach in zijn avondshow de vloer mee aan. Manners doet dit nog eens dunnetjes over, maar dan zonder alle flauwe grapjes.
De supermarkt is geen neutrale omgeving waar je levensmiddelen kunt kopen, maar een geestelijk doolhof waar je constant misleid, opgelicht en afgetroggeld wordt. Deze cynische constatering komt uit ons eigen Manners-artikel, over peperdure A-merken die minder presteren dan het huismerk. De recente opmars van proteïne-producten is van hetzelfde laken een pak. Gisterenavond werd de eiwithype door Lubach op vakkundige wijze gefileerd, al maakte hij er uiteraard een heleboel grapjes omheen. Manners brengt het item terug tot de kale feiten.
Lubach over proteïne-producten: ‘F*cking dure bullshitproducten’
Supermarktfabrikanten buitelen over elkaar heen met productvarianten waar extra veel proteïne (eiwitten) in zitten. Arjen Lubach laat in zijn item onder andere proteïne-water, proteïne-granola, proteïne-vla, proteïne-chocomel, proteïne-pizza, proteïne-yoghurt, proteïne-kwarkbars en proteïne-chocoladeijs voorbijkomen.
Veel mensen denken dat deze gezonder zijn dan de normale variant, omdat eiwitten helpen bij de spieropbouw. Een misvatting, stelt Lubach. In Nederland bestaat er nagenoeg niemand met een eitwittentekort. Zeventig procent van de mensen krijgt juist meer eiwitten binnen dan aanbevolen. Voor een klein aantal mensen is een beetje extra eiwitinname nuttig (mensen die minimaal 3 à 4 keer per week sporten en ouderen) maar bij alle andere mensen worden deze overtollige eiwitten gewoon opgeslagen als vet. Ga voortaan met deze wetenschap naar de supermarkt, die je sowieso op allerlei manieren probeert te misleiden.
Zoveel verdienen fabrikanten aan producten met veel eiwitten
De reden waarom voedingsproducenten massaal proteïne-bommen van hun producten maken, laat zich raden. Ze verdienen er bakken met geld mee. De proteïne-variant van een product is gemiddeld 24 procent duurder dan de reguliere variant, terwijl het maar een paar cent kost om er extra eiwitten in te stoppen. Toch blijven consumenten ze massaal kopen. Producten met veel proteïne horen steevast bij de bestverkochte nieuwkomers in de supermarkt. De omzet van eiwitproducten is in twee jaar gestegen van 14,1 naar 31 miljoen euro.
“Eén grote marketingtruc”, concludeert Arjen Lubach, en hij maant ons te stoppen met het kopen van “fucking dure bullshitproducten”. Daar kunnen we ons alleen maar bij aansluiten. Tot zover de grapjesloze hervertelling van Lubachs proteïne-roast. De originele versie mét grapjes zie je hierboven.