Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Life 10 nov 2020

Lubach aangepakt door hoogleraar: ‘Hij loopt in eigen fabeltjesfuik’

Nederland wil van het gas af. Dat is beter voor Groningen en de CO2-uitstoot. Helaas is dit makkelijker gezegd dan gedaan, vooral omdat er twijfels zijn over de huidige alternatieven. Zo vindt ook Arjen Lubach die afgelopen zondag het huidige beleid met de grond gelijk maakte. In het Zondag met Lubach-item legt hij haarfijn uit wat er allemaal misgaat. Veel lof op Twitter, maar ook kritiek van een hoogleraar.

Arjen Lubach besteedt in het item vooral aandacht aan de twee alternatieven voor gas die momenteel gebruikt worden: een warmtenet of warmtepomp. Twee op het oog perfecte manieren om van het gas af te gaan. Wanneer je één van de twee hebt, is je huis helemaal gasvrij. Dat klinkt als een goed idee, maar wanneer je iets verder uitzoomt, kom je twee problemen tegen.

Lubach kritisch over gasvrij Nederland

Het eerste probleem zijn de kosten. Je huis volledig gasvrij maken is een dure aangelegenheid. Vooral het installeren van een warmtepomp en alles wat daarbij hoort is zeer prijzig. Het gaat al snel om meer dan 25.000 euro. Dat verdien je wel terug, maar met een gemiddelde lastendaling van 50 euro per maand duurt dit minimaal veertig jaar. Je doet het dus vooral voor het milieu, en ook daar zet Arjen Lubach vraagtekens bij.

Dat je huis gasvrij is, betekent namelijk nog niet dat er geen gas gebruikt wordt om je huis te verwarmen. Een warmtenet of warmtepomp moet ook ergens zijn energie vandaan halen. Een deel daarvan is groen, maar er wordt volgens Arjen Lubach vooral gebruik gemaakt van aardgas. Onderaan de streep levert het dus niet zoveel winst op. Niet voor je portemonnee en ook niet voor de planeet, maar daar is niet iedereen het mee eens.

Kritiek op Zondag met Lubach-item

Na de uitzending van Zondag met Lubach klom Jan Rotmans in de digitale pen en verstuurde onderstaande tweet. Hierin laat de hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam weten teleurgesteld te zijn in het item van Arjen Lubach. Rotmans publiceerde al veel artikelen over klimaatverandering en duurzame veranderingen. Hij is dus bekend met de materie en volgens hem loopt Arjen Lubach in zijn eigen fabeltjesfuik (een referentie naar dit item).

Pittige kritiek, maar helaas geen uitleg. Iets waar andere Twitteraars vervolgens naar vroegen. Helaas kregen zij niet het gehoopte antwoord van Jan Rotman.

Wat er niet klopt aan het Zondag met Lubach-item over een gasvrij Nederland wordt dus niet duidelijk. Dat is jammer, want het zou goed zijn om een gedegen tegenreactie te horen. Nu blijft er twijfel over wat de beste manier is om onze huizen te verwarmen. Het is dan ook te hopen dat iemand, misschien Jan Rotmans zelf, alsnog uitlegt wat er niet klopt aan het verhaal van Arjen Lubach.

  • Update: Jan Rotmans is teruggekomen op zijn eerdere beslissing om niet in detail te treden. De hoogleraar heeft inmiddels in 25 tweets beschreven wat er allemaal niet klopt aan het Zondag met Lubach item. Zijn oordeel lees je hier.

Trump heeft een boodschap voor Biden

In dezelfde aflevering van Zondag met Lubach was er natuurlijk ook aandacht voor de Amerikaanse verkiezingen. Arjen Lubach haalde zijn beste Trump imitator uit de kast en liet hem een welkomstvideo maken voor Joe Biden. Dit leverde een briljante vlog op die je hier kunt terugkijken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Lubach aangepakt door hoogleraar: ‘Hij loopt in eigen fabeltjesfuik’
Sluiten