Pim Jansen
Pim Jansen Health 15 augustus 2019

Smart Toilet op Lowlands geeft bezoekers voedingsadvies

Ga je naar Lowlands? Check dan zeker even het smart toilet, dat jou vertelt wat je moet eten op basis van je ontlasting wat je moet eten.

Dat Nederlandse festivals duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, is bekend. Zo werd op het Paradigm Festival in Groningen een test gehouden met toegangsbandjes van hennep en zijn er steeds betere regels omtrent afval en plastic bekers. Het geven van voedingsadviezen middels ontlasting is iets van een geheel andere orde. De primeur gaat naar hét festival van Nederland, Lowlands. Daar start namelijk een pilot met een smart toilet dat je gaat voorzien van allerlei ongevraagde voedingsadviezen. Dankzij het onvolprezen Nederlandse staaltje vernuft kunnen de festivalbezoekers van Lowlands dit weekend te weten komen of ze bijvoorbeeld minder zout of meer vezels moeten eten.

Het smart toilet op Lowlands

De werking van het smart toilet is even slim als hilarisch. Terwijl jij je rustig zit te ontdoen van alle afvalstoffen, analyseert het smart toilet de urine die je achterlaat. Dat blijkt namelijk een bron aan waardevolle informatie te bevatten, iets wat voor onderzoekers Jolanda Bax en Eva Wentink reden was om op de proppen te komen met dit toilet. Ze hebben hun versie uiteraard niet op hun studentenkamer bedacht, maar in het Interuniversitair Micro-Electronica Centrum (IMEC).

lowlands, smart toilet
Wees gerust, er zijn ook nog gewone toiletten op Lowlands (Bron: ANP Photo / Juan Vrijdag)

Via nanotechnologie kan de WC-bril met behulp van sensoren belangrijke data verzamelen. Zo wordt de bloeddruk en de hartslag gemeten en wordt en passant ook de urine gecontroleerd. Een snelle analyse resulteert vervolgens in een duidelijk voedingsadvies. Daar hoef je uiteraard niks mee te doen, maar doe je het wel, dan is de kans groter dat je het festival nog enigszins overleeft.

Pilot

Het allereerste smart toilet komt dus op Lowlands te staan, bij Brasserie 2050, het ‘restaurant van de toekomst’. Onderzoekers Bax en Wentink zijn daar vanaf donderdag met uitvinding aanwezig. Maak je er gebruik van, dan krijg je dus op basis van de achtergelaten boodschap een menusuggestie aangereikt. Die menutip kan je dan gelijk bij het restaurant bestellen. Geniaal.

Hoewel het hele idee van een smart toilet volgens de onderzoekers een zeer serieuze aangelegenheid is, moet het geheel wel met een knipoog worden bekeken. Ook al maakt iedereen dagelijks gebruik van het toilet, niet iedere bezoeker van Lowlands zal ervan gediend zijn dat zijn of haar uitwerpselen tot in de details worden onderzocht. Bovendien zijn de onderzoekers erg realistisch: voorlopig zal je het smart toilet nog niet bij de lokale Gamma aantreffen. Inmiddels hebben de onderzoekers wel vertrouwen in het programma en wordt er al gesproken over een groter opgezet vervolgonderzoek.

? Check ook: Peaky Blinders-fans opgelet, er komt een Peaky Blinders Festival

Reageer op artikel:
Smart Toilet op Lowlands geeft bezoekers voedingsadvies
Sluiten