Redactie
Redactie Life 26 nov 2014

Lovezone: de omgekeerde friendzone

We hebben met regelmaat al aandacht besteed aan de gehate friendzone. Wanneer jouw crush je degradeert tot vriend in plaats van vriendje, is het meer dan de spreekwoordelijke kick in the balls. Liefdesverdriet – of beter: verdriet om liefde die er nooit is geweest – is serieus en kan je zeer veel last bezorgen.

[RELATED_ARTICLE article_id=”179440″]

De omgekeerde situatie, laten wij dit voor het gemak de ‘lovezone’ noemen, is een stuk plezieriger, helemaal wanneer dit van twee kanten komt. In dat geval kent de situatie twee winnaars en is er sprake van een opbloeiende relatie. Als jij zelf wordt ‘gelovezoned’ is dat natuurlijk prettig voor je ego. Als het gevoel wederzijds is, is het voor haar natuurlijk ook uitermate prettig. Maar wat nu als jij degene bent die eigenlijk zou moeten lovezonen? Wat nu als jij je ineens realiseert dat die leuke vrouw die al jaren je maatje is, meer zou moeten zijn dan dat maatje?

[Bron foto: Fortwe.com]

Herken jij een naderende lovezone?

Er zijn mannen die beweren dat mannen en vrouwen geen innige vriendschap kunnen hebben omdat seksuele spanningen altijd op de loer liggen. Er zullen ongetwijfeld ontelbare gevallen zijn waarin dit van toepassing is. Er zijn echter ook ontelbare gevallen van een uitstekende vriendschap tussen een man en vrouw. Je kent ze wel: van die vriendschappen waarvan je moet uitleggen dat ze écht ‘gewoon’ een vriendin is en dat het écht nooit wat gaat worden tussen jullie. Maar is dat wel zo?

[Bron foto: Playsexlove.com]

Wil zij jou in de lovezone?

Er zijn maar weinig dingen zo gevoelig als liefde en het kenbaar maken van je gevoelens. Je zult niet de eerste man zijn met een beste vriendin die stiekem een oogje op je heeft. Dit is ook helemaal niet zo lastig te verklaren. Als een man en vrouw elkaar ontmoeten, kan direct een vonk overspringen. Er kan ook géén vonk overspringen en dan is er de tussenweg waarin de vonk later overspringt. Dit kan in het bijzonder gelden voor vrouwen. Waar mannen vaak vrij eenvoudig zijn in hun gevoelens (je ziet haar wel zitten of niet), hebben vrouwen soms wat tijd nodig om ‘op te warmen’. Het kan goed zijn dat zij na verloop van tijd (en dit zou echt jaren kunnen duren) gevoelens voor jou gaat ontwikkelen. Dit is zeker niet ondenkbaar wanneer jullie elkaar al kennen vanuit de jeugd. In de loop der jaren verander je fysiek en mentaal en zo kun je ineens aantrekkelijk voor haar worden.

Vermoed je dat een goede vriendin een oogje op je heeft (het is echt niet erg om dit te denken), kijk dan naar kleine signalen.

Kortom: misschien is jouw beste vriendin gewoon wel jouw beste vriendin maar misschien ben jij stiekem voor haar wel de man waar zij naar verlangt. De kans is groot dat zij dit niet durft uit te spreken. Dit betekent niet dat zij niet (onbewust) signalen afgeeft. Hoe langer een vriendschap duurt, hoe sterker vaste gewoontes erin sluipen. Vermoed je dat een goede vriendin een oogje op je heeft (het is echt niet erg om dit te denken), kijk dan naar kleine signalen. Hoe kijkt ze naar je? Hoe gaat ze om met fysiek contact? Wat hoor je tussen de regels door wanneer zij bij jouw haar hart lucht? Het kunnen tekenen zijn… Soms, heel soms, word je geconfronteerd met een (beste) vriendin die laat vallen dat ze ‘zou willen dat ze een man als jij tegenkomt’. Da’s een vrij duidelijk teken.

[Bron foto: Sheknows.com]

En wat als je een oogje op haar hebt?

Eén van de moeilijkste dingen om voor jezelf toe te geven, is erkennen dat je misschien wel meer voelt voor die ene vriendin. Ernaar handelen is natuurlijk nóg lastiger. Je wilt een mooie vriendschap niet op het spel zetten maar wat nu als er méér in zit dan een vriendschap? Wat nu als zij the one is?

Is het misschien omdat al deze vrouwen het stiekem niet halen bij jouw maatje of beste vriendin?

In een man-vrouw-vriendschap kunnen dingen (plotseling) veranderen. Die vrouw die je jaren lang zag als je beste maatje, kan ineens zorgen voor vlinders in je buik wanneer je haar van de trap af ziet komen in mooie avondkleding. Of wellicht wel wanneer ze onopgemaakt tegenover je zit in haar luie zondagsoutfit. Het kan je overkomen. Maar hoe herken je deze gevoelens? Je zult bij jezelf te rade moeten gaan. Je afvragen hoe ze zou zoenen, is niet direct een teken: dat is een normale mannelijke reactie bij het zien van een aantrekkelijke vrouw. Als je echter nadrukkelijk en structureel op seksuele wijze aan haar denkt, gaan jouw gevoelens dan niet stiekem verder dan vriendschap? Of ben jij die man die (onbewust) vrouwen blijft afkeuren zonder te weten waarom? Is het misschien omdat al deze vrouwen het stiekem niet halen bij jouw maatje of beste vriendin? ’t Is stof tot nadenken….

Geef je toe aan de lovezone?

Als jij eruit bent en niet meer kunt ontkennen dat je verliefd bent op een vriendin, wat doe je dan? Wat je ook doet, een eenvoudige beslissing zal dit nooit zijn. Je kunt je gevoelens wegstoppen. In het extreemste geval betekent dit dat zij uiteindelijk settelt met een andere man en dat kan je diep ongelukkig maken. Natuurlijk kun je er ook eerlijk voor uitkomen en dan zijn er twee uitkomsten: de mooiste uitkomst is natuurlijk de situatie waarin zij stiekem dezelfde gevoelens voor jou koestert. De slechte uitkomst is dat zij niet die gevoelens voor jou heeft en dan is het nog maar de vraag of jullie vriendschap in de huidige vorm kan blijven bestaan. Houd hier ook rekening mee wanneer jij wordt overvallen door een vriendin die verliefd op jou blijkt te zijn: is het wel haalbaar/eerlijk om de vriendschap voort te zetten als je weet dat zij eigenlijk meer wilt? Wat je ook doet, volg je hart maar heb jij stiekem een crush op een vriendin; weet dan dat een vriendschap tussen man en vrouw een fantastische basis kan zijn voor een relatie. Dergelijke relaties houden vaak het langst stand en worden gekenmerkt door oprechte liefde en passie…

Reageer op artikel:
Lovezone: de omgekeerde friendzone
Sluiten