Logitech MX Keys en MX Anywhere review: must-have voor Mac-gebruikers

Manners heeft de nieuwe muis en het nieuwe toetsenbord van Logitech voor de iMac getest. Maak kennis met de Logitech MX Keys en MX Anywhere, en lees hier of deze combinatie een aanrader is.

BLUF (bottom line up front): zowel de muis als het toetsenbord zijn superieur en absoluut aan te raden voor iedere Mac-gebruiker. Dit gezegd hebbende, ben ik de lezer nog wel verschuldigd uit te leggen waarom dan wel. Hieronder lees je puntsgewijs wat in mijn ogen de belangrijkste pluspunten zijn.

Logitech MX Keys for Mac

Om te beginnen, het toetsenbord waarmee ik dit artikel schrijf. De logische eerste vraag zou moeten zijn: waarom een extern toetsenbord als je er al een hebt op de MacBook of iMac? Ik bedoel, het nieuwste toetsenbord van de MacBook typt heerlijk, was zelfs een van de belangrijkste redenen voor mij om de nieuwe Air te kopen. Als je echter de hele dag achter de laptop zit, krijg je al snel lichamelijke klachten. Het is moeilijk om een goede houding aan te nemen en houden als je urenlang op een laptop werkt.

Logitech MX Keys for Mac en MX Anywhere for Mac
Grijs met zwart en prettige toetsen met een holling (Afbeelding: Logitech)

Vandaar dat in die situatie een extern toetsenbord, een muis en een standaard waar je de laptop op kunt zetten, al gauw minimale eisen zijn. Het was dan ook om dergelijke ergonomische redenen dat ik ooit begon aan mijn eerste draadloze toetsenbord; een officiële van Apple. Deze is echter ooit stukgegaan en moest worden vervangen. Verschillende toetsenborden incasseerden de afgelopen jaren de niet-aflatende aanslagen van mijn vingertoppen. Maar niet zonder protest en weerstand. Dergelijke toetsenborden gaven me altijd een breed uiteenlopend spectrum aan problemen, en liggen inmiddels in de kist met ‘Niet weggooien, misschien ooit nog nodig’-producten.

Enter the MX Keys for Mac. Hooggespannen verwachtingen. Problemen voorbij? Jazeker!

Algemeen uiterlijk

Het toetsenbord is uitgebreid. Veel toetsen, veel mogelijkheden en uiteraard toegespitst op Mac OS X. Via de Logitech software die je kan downloaden, kun je de toetsen eventueel naar wens wijzigen. Het toetsenbord is veel zwaarder dan de Magic keyboards van Apple of de b-merken die ik tot nu toe geprobeerd heb. Voelt daardoor veel degelijker.

Ook blijft het toetsenbord door het gewicht en de anti-slip-rubbers aan de onderkant perfect liggen waar je het hebt neergelegd. Ook dat is niet vanzelfsprekend, weet ik uit ervaring. De materialen, kleuren, hoek waarin het bord ten opzichte van je vingers ligt en de toetsen zelf zijn allemaal erg prettig.

Hoe typt het?

Het typen is een feest, de toetsen hebben de juiste grootte, hoogte, diepte (holling)… Hierdoor typt het veel lekkerder dan een gemiddeld toetsenbord, zelfs dan de losse keyboards van Apple.

Logitech MX Keys for Mac en MX Anywhere for Mac
Het typen is een feest (Afbeelding: Logitech)

Veel minder vaak gaat er iets fout, hetgeen betekent dat je minder hoeft te corrigeren wat weer tijd en energie scheelt. Zodoende kan ik concluderen dat de MX Keys for Mac ook echt een stuk rustiger werkt. Hij doet wat je zou mogen verwachten van een toetsenbord. En dat is geen vanzelfsprekendheid, weet ik uit ervaring.

Bluetooth-functie

Voor de hand liggend? Zeker niet. Hoe vaak ik niet geworsteld heb hiermee… het verbinden van een bluetooth-toetsenbord is niet zo moeilijk, maar de irritatie groeit als een toetsenbord tijdens het gebruik voortdurend uitvalt of de verbinding verliest. Steeds weer die paar seconden wachten tot de verbinding hersteld is. Of, nog erger, hele korte blackouts waardoor het toetsenbord één toetsaanslag mist of vergeet. Waar je pas achter komt als je tekst al verzonden is of gepubliceerd is. Grrrr.

De MX Keys heeft me hierbij nog geen een keer in de steek gelaten. Stabiel en betrouwbaar. De Volvo onder de toetsenborden. Ook op andere gebieden dan Bluetooth.

Ook heel fijn: geen losse batterijen die je telkens als ze leeg zijn, moet vervangen, maar een apparaat dat je eenvoudig met USB-C oplaadt wanneer hij leeg is. Wanneer dat is? I have yet to find out. Houdt het lang vol! Volgens de fabrikant kan hij het 10 dagen volhouden met verlichting en 5 maanden zonder verlichting. Het opladen is heel eenvoudig.

Logitech MX Keys for Mac en MX Anywhere for Mac
De verlichting werkt perfect (Afbeelding: Logitech)

De verlichting werkt perfect, als je handen het toetsenbord naderen, licht het al op. Wil je dit niet, is dit eenvoudig uit te schakelen. Scheelt veel batterijduur! Ten opzichte van veel andere toetsenborden heb ik eigenlijk niets te wensen, ga zo door Logitech!

Logitech MX Keys for Mac is geprijsd op €109.-

MX Anywhere for Mac

De naam zegt het al, je kunt hem werkelijk overal gebruiken. De muismat was het eerste dat ik in de kist kon mikken, want de muis doet het op elke ondergrond, zelfs op de bank, zo ontdekte ik. Hij is compact en licht en de batterij gaat haast eeuwig (70 dagen) mee. Opladen doe je net als bij het toetsenbord simpel via USB-C. Na één minuutje opladen, kun je hem alweer drie uur gebruiken!

Logitech MX Keys for Mac en MX Anywhere for Mac
Langzaam en precies, of snel en vrij (Afbeelding: Logitech)

Scrollen werkt ook heel goed, langzaam en precies waar nodig en bij lange documenten vliegt hij naar zijn bestemming. Via een schakelaar kun je kiezen tussen twee verschillende modi voor het scrollwiel. Zo kun je regel voor regel scrollen met mega-precisie of in totale vrijheid.

Net als het toetsenbord, kan de muis via een knopje eenvoudig switchen tussen drie aangesloten apparaten.

Aan de zijkant is de muis voorzien van een siliconen-grip, waardoor hij lekker aanvoelt en niet zweterig wordt. Ook is de MX Anywhere voorzien van twee knoppen, eentje voor vooruit en eentje voor terug. Qua kleuren kun je kiezen uit een witte (pale grey), een zwarte (grafiet) en een roze.

Logitech MX Anywhere for Mac is geprijsd op €89,99.

Logitech MX Keys for Mac en MX Anywhere for Mac
Siliconen grip voelt prettig aan (Afbeelding: Logitech)

Conclusie

Ik had het al een beetje verklapt aan het begin van dit artikel: De MX Keys en MX Anywhere for Mac zijn het prettigste en beste toetsenbord en muis waarmee ik ooit gewerkt heb. Ze maken het leven een stuk makkelijker.

Reageer op artikel:
Logitech MX Keys en MX Anywhere review: must-have voor Mac-gebruikers
Sluiten