Noah Korevaar
Noah Korevaar Human Interest 27 aug 2019
Leestijd: 4 minuten

De toekomst van social media: is het schrappen van likes de oplossing?

Geen likes meer zien op een foto of post op social media: er wordt al een tijdje mee getest en over gespeculeerd. Instagram is er inmiddels mee begonnen. Een aantal mensen ziet nu alleen hun likes en de volgers zien die niet, die zien alleen de foto zónder het aantal likes. Zou dat niet verademend zijn, een wereld zonder virtuele complimentjes?

Likes die een ander kan zien: Instagram noemt het zelf ook wel vanity metrics. Ofwel: ijdelheid statistieken. Binnenkort is het misschien gedaan met de likes.

Onze focus is veranderd

Het zal je niet verbazen dat likes – hoe paradoxaal dat een paar jaar geleden misschien nog klonk – inmiddels ongelukkig maken. Zo erg zelfs dat er steeds meer en meer studies een link leggen tussen depressies en social media.

Gelukspsycholoog Josje Smeets legt in Bedrock Talks uit dat die depressies te maken hebben met sociaal vergelijken. “Hij is op wereldreis en ik zit thuis. Ik wil ook gaan reizen.” We zijn minder bezig met wat ons gelukkig maakt en meer met wat anderen doen.

In een tijd waarbij we Facebook achter ons hebben gelaten en de meeste mensen vooral tijd spenderen op Instagram, is ook onze focus op social media verschoven.

Op Instagram is er immers niet zoveel te zien: slechts een foto, video of een korte video. We zijn steeds meer waarde gaan hechten aan de likes die deze content krijgt. Zoveel dat je hart een gelukssprongetje maakt wanneer iemand aan de andere kant de like-knop indrukt. Dat komt omdat ons lichaam serotonine aanmaakt wanneer we een goede beoordeling krijgen, zoals een like, hoog cijfer of een compliment.

De gevolgen van weinig likes

Andersom geldt helaas hetzelfde: wanneer er (relatief) weinig mensen jouw foto liken, kan je dat neerslachtigonzeker en verdrietig maken. Je voelt je misschien niet leuk of populair genoeg. Nu werkt Instagram ook nog eens zo dat wanneer relatief veel mensen je foto liken en reageren in het eerste uur, de foto aan meer volgers wordt laten zien. In eerste instantie ziet namelijk maar 10 procent van je volgers de foto. Zo wordt het verschil tussen populaire en niet-populaire content dus nog groter.

Volgens Instagram ligt de focus nu te veel op de likes en niet meer op de content. Goed gezien, Instagram. En een nóg betere move om daar iets mee te doen, als je het ons vraagt.

Social media zonder likes

In Australië, Canada, Japan, Ierland, Italië, Brazilië en Nieuw-Zeeland zijn nu de eerste testen begonnen waarbij geen likes meer worden getoond aan de volgers. Het plan is om straks alle openbare likes te verbergen. Op die manier wordt de druk om meer likes te halen verlaagt.

Wel zijn er straks nog een aantal namen zichtbaar bij de foto, het zijn degenen die jij volgt en de foto hebben geliked. De andere namen wordt straks getoond als ‘anderen’ in plaats van een specifiek aantal.

Voor influencers is dit misschien geen goed nieuws (want: geen inzicht in likes = geen inzicht in populariteit = doei samenwerkingen met bedrijven), maar we hadden een tijdje geleden toch al bedacht dat het waarschijnlijk een goed idee is om te stoppen met die te volgen. Je denkt misschien geïnspireerd te worden, maar vaak hou je er een onzeker zelfbeeld aan over.

Geen likes = minder sociale druk

Voor wie het wél goed nieuws is, is de rest van Instagram-land. De één voelt de sociale druk natuurlijk niet evenveel als de ander (hangt ook af van hoeveel je op het platform zit en post), maar voor het gros – en dan met name jonge vrouwen – wordt de druk om online populair te zijn aanzienlijk verlaagt.

Wie denkt dat alleen onzekere pubermeisjes hier last van hebben, heeft het mis. Het is niet heel gek dat je – jong, oud en welke sekse dan ook – onzeker wordt wanneer jouw foto’s minder likes krijgen. Hoewel dat natuurlijk onzin is, het is een natuurlijke reactie van de mens om je daardoor minder populair of leuk te voelen. En dat terwijl Instagram een afspiegeling is van de nep-werkelijkheid. Je vindt er vooral foto’s van leuke moment en dan ook nog eens bewerkt. Vind je het gek dat jij denkt: dát leven wil ik ook. Misschien niet hardop, maar wel met een zacht stemmetje in je hoofd.

Die onzekerheid is een grote reden voor veel mensen om hun Instagram simpelweg (tijdelijk) te verwijderen. Wij testten dat zelf ook een tijdje uit. Wat bleek? Bedrock’s Lisanne werd er stukken rustiger van en had minder last van FOMO. Wellicht is het een slimme zet van Instagram om te voorkomen dat veel mensen nu hun Instagram verwijderen door zelf met deze functie te komen.

Hoe dan ook, een goede zet wat ons betreft! Of de test straks werkelijkheid wordt, is nog niet zeker. We houden je up to date!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De toekomst van social media: is het schrappen van likes de oplossing?
Sluiten