Redactie
Redactie Health 9 feb 2016

Lifehack: fake it till you make it werkt echt

Harvard-psycholoog Amy Cuddy deelt opvallend nieuws: het bekende gezegde ‘fake it till you make it’ lijkt waarheid te bevatten en wie deze tactiek hanteert, zou uiteindelijk wel eens echt kunnen slagen, stelt zij.

Fake it till you make it wordt doorgaans een beetje gekscherend gebruikt. Je kent het wel: je komt in een gezelschap waar jij je overduidelijk niet thuis voelt omdat alle anderen bijvoorbeeld veel kennis hebben over een onderwerp waar jij weinig van af weet. Dus je besluit maar te doen alsof jij óók een expert bent op dat gebied. Ondertussen hoop je dat niemand je ontmaskert… Hoewel de tactiek dus niet in alle situaties werkt, legt Cuddy uit waarom het soms wél werkt.

Volgens haar is dit gedrag niet bedoeld om anderen voor de gek te houden maar juist om jezelf voor de gek te houden. Als jij een situatie in gaat met gespeeld of aangedikt zelfvertrouwen, weet je weliswaar dat dit nep is maar toch onthoudt jouw brein het zelfverzekerde gevoel. Onbewust speelt dit de volgende keer dat je in een soortgelijke situatie belandt mee. Als je dit maar vaak genoeg herhaalt, zal jouw zelfvertrouwen stukje voor stukje groeien omdat je geheugen automatisch teruggrijpt naar de herinnering van de voorgaande keer.

Doen alsof zorgt er echt niet voor dat je meer kennis ontwikkelt over een bepaald onderwerp maar het kan dus wél behulpzaam zijn voor mensen met sociale angst of een gebrek aan zelfvertrouwen. Als je consequent zelfvertrouwen faket in een situatie waarin jij je onzeker voelt, ga je op den duur dat zelfvertrouwen echt ervaren.

[FB_AANJAGER]

Reageer op artikel:
Lifehack: fake it till you make it werkt echt
Sluiten