Jan
Jan Stuff 13 jan 2019

LG flikt het: dit is de eerste oprolbare 4K TV

Het is nu ongeveer een jaar geleden dan LG op de CES beurs een prototype liet zien van een oprolbare tv met een diameter van 65 inch. Nu verbaast LG vriend en vijand door het apparaat ook daadwerkelijk op de markt te brengen. Het is een volwaardige 4K OLED-tv en zal dit voorjaar al te koop zijn. De Signature OLED TV R zal natuurlijk wel een behoorlijk prijskaartje hebben, maar daar krijg je dan ook wel erg veel tv voor terug. Zo heeft LG het basisstation verfijnd en is er sprake van een 100-watt Dolby Atmos-luidspreker voor een ongeëvenaarde ervaring.

De eerste oprolbare 4K tv van LG

Wellicht denk je dat een oprolbare tv eerder thuis hoort in de categorie gadgets. Leuk, maar toch niet functioneel. Dat is wellicht een vergissing. Soms heb je gewoon helemaal geen behoefte aan zo’n groot log apparaat aan de muur of op de kast. Tv-makers beginnen zich te realiseren dat het voor sommigen neerkomt op esthetiek, dus ontwerpen ze producten die beter bij het huis passen. Samsung heeft The Frame, dat als een hangend kunstwerk op de muur kan worden bevestigd als het niet in gebruik is. Samsung maakt ook de Serif, dat lijkt nog het meest op een meubelstuk, dankzij de ingebouwde plank aan de bovenkant. Maar ook die nieuwe concepten wijken niet veel af van het traditionele idee van een televisie.

De tv verdwijnt volledig uit het zicht

LG gaat een aantal stappen verder door de tv volledig te laten verdwijnen als je niet kijkt. Het daalt langzaam en zeer gestaag in de basis en zal met een druk op de knop na ongeveer 10 seconden weer omhoog gaan. Groot voordeel: het is muisstil. In opgerolde toestand zie je het toestel dus niet. Jammer, een transparante basis zou geweldig zijn geweest om te zien wat er in de basis gebeurt als de tv is opgeborgen.

lg oprolbare 4k tv

In functioneel opzicht is er weinig veranderd ten opzichte van het prototype volgens producent LG. Het enige wat feitelijk anders is, is de basis waarin het scherm wordt opgerold. Opvallend is wel de ‘Line Mode’ zoals LG het noemt. In die bewuste setting is nog een kwart van het paneel zichtbaar. Je hebt dan nog steeds de muziekbediening op het scherm en de optie om slimme gadgets in deze modus te bedienen. LG heeft ook de mogelijkheid om een aantal instellingen aan te passen, zoals een knetterende open haard of regengeluiden.

De tv van de toekomst

Ondersteuning voor Alexa spraakbesturingselementen wordt dit jaar toegevoegd naast de bestaande integratie van Google Assistent. Om hier gebruik van te maken hou je gewoon de Prime Video-knop op de afstandsbediening ingedrukt en Alexa verschijnt. LG is daarnaast ook een van de bedrijven die Apple‘s AirPlay 2 toe zal voegen.

Dat gaat wel wat kosten

Mooi zo’n oprolbare tv, maar wat gaat dat kosten? Nou, een berg euro’s, zoveel is wel duidelijk. LG heeft het zelf over een ‘prijs op premium niveau’. Dat is dus een eufemisme voor ‘onbetaalbaar’. Vergeet niet dat de “wallpaper” OLED-tv van het bedrijf begon bij 8000 dollar. Deze tv zal zeker geen uitzondering zijn, maar ga gerust uit van een nog hogere prijs gezien de talloze extra functies. Het zal dus een paar jaar duren voordat veel mensen zich een oprolbare 4K-tv kunnen veroorloven. Sparen voor zoiets moois kan dus noodzaak zijn.

The LG rollable display is now a real 65-inch TV

The LG Display’s 65-inch rollable TV prototype came to CES last year. This year, LG Electronics is bringing it to market as its flagship 4K OLED TV for 2019. Consumers will be able to buy the finished Signature OLED TV R sometime this spring, although for an astronomical, premium price.

The Verge

Reageer op artikel:
LG flikt het: dit is de eerste oprolbare 4K TV
Sluiten